onsdag 21 november 2018

Stekta gröna tomater - sista tomatskörden


Efter en fantastisk tomatodlarsäsong skördade jag de sista gröna tomaterna för någon dryg månad sedan innan första frosten. De har legat och eftermognat hemma i köket, men blev aldrig särskilt söta och goda. J tyckte att vi kunde slänga dem, men jag ville prova ett recept från vackra bloggen Brooklynsupper.

Det visade sig vara ett riktigt bra sätt att ta vara på gröna tomater. I rätten kommer de lätt intorkade frukterna, med mer syra och beska än sötma verkligen till sin rätt. Paneringen gör dem krispiga, parmesanosten ger suverän smak, vitlöksstekta räkor är en bra kombo och den pikanta såsen är jättegod till.

Jag har testat stekta gröna tomater tidigare, men aldrig lyckats helt perfekt, så detta recept var verkligen mer än välkommet. Vi har lagat det två gånger, tillslut även på de verkligt överblivna lätt skrumpna småtomaterna längst ner i korgen. Jag håller med Elizabeht på Brooklynsupper, efter att ha testat detta sörjer man att de gröna tomaterna är slut och nästa år kommer jag nog att nalla några omogna frukter redan tidigt på säsongen.

Här kommer receptet i min tappning.

Stekta gröna tomater med vitlöksgrillade räkor och pikant sås, 4 port

1/2 kg gröna tomater
1 ägg
salt och svartpeppar
1 dl finmalet majsmjöl
1 dl riven färsk parmesanost
1 tsk paprikapulver, gärna rökigt
smakneutral olja att steka i

500 g räkor med skal
2 vitlöksklyftor
nymald svartpeppar
smakneutral rapsolja

sås:
1 dl majonnäs (hemlagad eller Hellmans)
1 dl gräddfil
2 tsk pressad citron
1 tsk dijonsenap
2 tsk finriven färsk pepparrot
1/4 tsk cayennpeppar
1 liten schalottenlök, finhackad
hackad färsk persilja
salt och nymald svartpeppar

hackad persilja och citronklyftor till servering


Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar.

Skär tomaterna i knappt centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Blanda majsmjöl, parmesanost och paprika i en grund skål. Knäck ägget i en annan skål och vispa samman gulan och vitan. Doppa tomatskivorna först i ägget och vänd sedan i mjölblandningen. Stek gyllenbruna i olja.

Pressa vitlöken och blanda med oljan. Pensla räkorna och peppra. Hetta upp en torr järnstekpanna/grillpanna/grill rejält. Låt räkorna tillagas mycket snabbt. De får inte bli sega.

Servera genast med såsen, klippt persilja och citronklyftor att pressa över.


Inga kommentarer: