tisdag 20 november 2018

Hasselbackspotatis på nytt sätt


Det här var bara FÖR gott. Jag måste helt enkelt börja blogga igen! Om inte annat så för att själv komma ihåg det här goda receptet.

Vissa smaker är jag helt galen i. Det är faktiskt så illa att jag börjar dräggla redan vid tanken på  koriander, chili, citrus, rostade nötter, brynt smör och några till. Allra helst vill jag använda mina favoritsmaker i nya, gärna lite oväntade kombinationer. Spännande, men inte helt lätt om det ska bli riktigt bra. Att hämta inspiration från andra är smart. Häromdagen kom idéen från Lantliv som har massor med goda (och extremt snyggt fotade) rätter och recept på sin sida.

Min egen lilla odling av potatis; utsätt från Nordgen, planterade i maj i två såna här odlingspåsar gav inte så mycket i år. Antagligen blev det för torrt, trots idog vattning. Några få fina knölar av sorterna Blå Kongo och Aeggeblomme blev det i alla fall. Jag ville gärna laga de egenodlade potatisarna på något extra gott sätt.

Hasselbackspotatis är en riktig festfavorit så ett nytt kreativt recept på sådan var jag ju tvungen att prova. Ett litet missförstånd ledde till att jag kompletterade dressingen med fintärnad avokado. Inte alls dumt - gav en skön krämighet.

Hasselbackspotatisarna kan ätas som de är men passar också till mycket, t ex en god köttbit. Vi åt en suverän miso-kyckling till. Jag hoppas få återkomma till receptet när jag lyckats få den rätten att fastna på bild.


Hasselbackspotatis på nytt sätt, 4 port

800 g potatis (gärna Blå Kongo)
salt och svartpeppar
50 g smör
3 msk riven färsk parmesan

3 msk pistaschnötter
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chilipepparfrukt
1/2 msk torkad oregano
1 kruka färsk koriander
1 apelsin, saft och rivet yttersta skal
1 tsk honung
3 msk olivolja
salt

Sätt ungen på 200 grader.

Skölj och torka potatisarna. Lägg i en träslev och skåra tunt, men inte helt igenom.

Lägg i ugnsform, salta och peppra. Smält smöret och pensla potatisarna med hälften.

Baka i 35 minuter i ugnen. Ta fram, pensla med resten av smöret, strö på parmesanosten. Ställ in ytterligare 10 minuter. Ev kan ugnstemperaturen behöva höjas så att potatisarna och osten får fin färg.

Hacka nötter, avokado, vitlök, pepparfrukt och koriander. Blanda med pressad apelsin, honung och olivolja. Tillsätt oregano, rivet skal från apelsinen och smaka av med salt.

Servera potatisarna med dressingen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Så roligt att du börjat blogga igen! 😀

Fröken Dill sa...

Massa tack, kul att vara tillbaka igen. Hälsar Jenny