måndag 22 februari 2016

Fisktaco?

Antagligen är det jag som har fördomar men jag tycker ovanstående låter som något som en riktigt usel personalmatsal har hittat på. Taco är gott och fisk är gott - alltså - tadaa - FISKTACO!

Men nu gäller det att utmana sina förutfattade meningar.  Lax är ju en lite speciell fisk och vissa goda kryddningar till sådan passar ju faktiskt väldigt bra till tex-mex. Och lax med lite rökiga smaker är ju riktigt gott till het och sötsyrlig, korianderstinn mangosalsa.

Sagt och gjort. I helgens tacobonanza på modell från Sveriges Mästerkock fick faktiskt laxtacos vara med som en av kandidaterna (de andra var pulled pork och rostas) och det blev en ny favorit.Den här säsongen varmröker vi inte så mycket, eftersom röken bor på landet, annars kan jag tänka mig att samma recept med varmrökt lax hade blivit en riktig hit. Nu fick vi nöja oss med smak från rökigt paprikapulver och det var heller inte så dumt.


Laxtaco, 4 port

400 g laxfilé
1 tsk rökigt paprikapulver
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
smakneutral olja att steka i

mangosalsa:
2 mogna mangofrukter, skurna i små tärningar
saft från 1 lime
1/2 finhackad röd chili
4 salladslökar eller 1 liten rödlök, finhackat
1 kruka färsk koriander, hackad
salt och svartpeppar

grönsallad, ärtskott, tomat, gurka rödlök eller andra grönsaker

små tortillabröd, helst hemgjorda av Masa harina-mjöl

Krydda laxfiléen med paprika, spiskummin, salt och peppar. Stek i olja och ta det lugnt. Bränd eller överstekt lax är inte gott. Den ska vara nätt färdig i mitten.

Blanda ihop ingredienserna till salsan och smaka av.

Värm bröden om montera tacosen vartefter. Grönsaker i botten, laxbitar på och toppa med salsan + kanske lite extra rödlök och koriander.

Inga kommentarer: