torsdag 13 februari 2014

Lady Marmalade



Jag tror faktisktinte inte att jag kokat marmelad någonsin tidigare, men med ett gäng bergamotter till hands var det verkligen dags.

Det är verkligen mentalt välgörande att ha ett härligt doftande marmeladkok på spisplattan.

Eftersom jag inte hade någon som helst erfarenhet följde jag ett recept från David Lebovitz. Jag fattade inte riktigt varför förvällning av frukten innan det egentliga koket skulle ge finare färg, men följde ändå Davids råd. Jag använde mest bergamotter, men även ett par andra ekologiska småcitrus, typ clementin/mandarin.

Marmeladen blev galet god. Inte alltför söt, själva geléen smakade milt likt grapefrukt och clementin, men när man bet i skalbitarna fick man en härlig bergamottsmak i munnen.

På lördag vankas det scones med bergamottmarmelad hemma hos oss!


Bergamottmarmelad, 2 marmeladburkar, totalt ca 1 l

8 st bergamotter (alt bergamotter + annan småcitrus eller apelsin)
600 dl strösocker
10 dl + 5 dl vatten
nypa havssalt


Tvätta frukterna, torka och skär av ändarna. Dela dem sedan på hälften och ta bort kärnorna.
Skär i klyftor och skiva dem sedan så tunt du kan.

Lägg den skivade frukten i en stor kastrull, täck med ca 5 dl vatten och koka upp. Låt det koka i ca 5 minuter och sila sedan av.


Häll tillbaka citrusen i kastrullen. Tillsätt socker, 1 liter vatten och salt. Koka och rör lite då och då tills marmeladen börjar tjockna, det tar ca 1 timme. Mät med digitaltermometer och då ska marmeladen komma upp i 104°C. (Alternativt kan man göra marmeladprovet, men det kändes lite för avancerat för mig.)

4 kommentarer:

Kim sa...

Vilken lyxfrulle! Bergamott - det låter som ett mystiskt och magiskt ord på något sätt.

Fröken Dill sa...

Just det, även namnet har något sagoaktigt över sig!

Unknown sa...

Hej Fröken Dill,
Vilken fin blogg du har!
Jag gjorde just marmeladen efter ditt recept fast med sukrin gold istället. Blev kanongott! Men 600 dl låter lite mycket haha 😄
Finns du på Instagram också? Försökte hitta dig för att tagga dig utan att lyckas. Kanske heter du ngt annat där?

Vänliga hälsningar,
Isabel

Unknown sa...

Hej Fröken Dill,
Vilken fin blogg du har!
Jag gjorde just marmeladen efter ditt recept fast med sukrin gold istället. Blev kanongott! Men 600 dl låter lite mycket haha 😄
Finns du på Instagram också? Försökte hitta dig för att tagga dig utan att lyckas. Kanske heter du ngt annat där?

Vänliga hälsningar,
Isabel