tisdag 25 februari 2014
Det växer och gror
Mitt i flyttkaoset har de första plantorna börjat titta upp.
Medan de fortfarande är få och små får de extrabelysning från en pryl som jag köpte i höstas och nu håller på att testa, en liten energisnål LED-belysning inköpt på Granngården, Ecoherb, menad för kryddväxter i köksfönstret under vintern. Jag köpte den med särskilt tanke på att vårt kommande kök i nya lägenheten vetter mot norr. (När förodlarplantorna blir fler och större ska de få belysning av mer ruffa och betydligt större och fulare lysrörsarmaturer.)
En annan produkt som jag testar är pluggsystemet "Rootmaster", Nelson gardens variant av s k Roottrainers, "krukor" i form av lite djupare pluggceller i plast som är öppningsbara som en bok vilket gör det enklare att kontrollera rötterna och plocka ut plantorna utan att skada rötterna. Det jag gillar med "Rootmaster" är att den är lite mer robust än roottrainers brukar vara, kan diskas i maskin och ser ut att kunna hålla ett par år. Tyvärr tycker jag pluggarna verkar vara väl små, men den slutliga utvärderingen får vänta tills plantorna blivit lite större.
Det som förodlas så här tidigt är kronärtskocka av sorten "Violett". Den blir backup om det visar sig att min perenna kronärtskocka av sorten "Herrgårds" inte klarat vintern.
Efter svår urvalsvånda blev de chilisorter jag valde att sätta; "Espelette", "Jalapeno", "Serrano", "Tabasco" och "Piementa Barra do Ribiero". Vad tror ni, har jag missat någon som man bara MÅSTE ha? De chiliplantor jag försökt övervintra har tyvärr dukat under. Inte så konstigt. Faktum är att detta trick aldrig brukar lyckas för mig.
Jag letade lite efter någon tidig och god paprika, men fann inga alternativ som verkade bättre än min hederliga sort "Lipstick", så det blir läppstiftspaprikor även i år.
Den japanska ostronörten tror jag inte så mycket på. Den grodde inte förra sommaren och fröerna är tydligen väldigt känsliga för lagring. Det är en chansning, men jag räknar med att få köpa en planta senare istället. Sensationellt nog har däremot Eucalyptusen "Silver drop"grott! Eukalyptus är en av ganska få rent dekorativa plantor som jag älskar, mest kanske för den underbara doftens skull. Det är just den som oftast dominerar när man kliver in i en blomsteraffär har jag upptäckt.
Jag gör också ett nytt test med lakritsrot. Jag hade en fin planta som överlevde ett par säsonger, men häromåret, innan jag han skörda någon rot, var den plötsligt borta.
Extra tidig fingerborgsblomma, en sort som ska kunna blomma samma år som den sås, tar sig fint och de kinesiska riddarsporrarna börjar titta upp.
Av nostalgiska skäl kunde jag inte låta bli att plantera en sensitiva, ni vet en sån där späd krukväxtplanta som fäller ihop bladen vid beröring.
På kul sådde jag också en tomat tidigt i februari. "Earliana" ska ha riktigt god smak och ändå vara extremt tidigt. Hoppas att Camilla Plum har rätt... Annars ser mina övervintrade tomatsticklingar, tagna från plantorna i höstas, ut att kanske klara sig, även om de är ämeliga så här års. Spännande, detta ska ju kunna ge en extra tidig tomatstart!
Min sådd av jätteverbena känns tveksam. Den ska ju köldstratifieras och här dyker en nackdel hos rootmastern upp. Man kan bara lossa pluggarna i antal om 8 och så många jätteverbenor ville jag inte odla. Ibland gror några fröer trots utebliven stratifiering, så jag får hoppas på det.
Nu är det hög tid att så rotselleriplantor och purjolök!
Hur går det för er andra som förodlar?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
Åh vad härligt med frösådderna! Jag har inte hunnit dit riktigt ännu - bara lite ärtskott, groddar och så sådde jag faktiskt Dansk vinterkörvel förra veckan som redan kommit upp. Men jag skulle nog behöva en sån där lampa, för det är inte varje dag man får sån ljusterapi som vi har här i Göteborg idag :-)
Just det, grodding har jag glömt bort i flyttkaoset, det får bli på landet när lag landar där i min ofrivilliga exil.
Är svårt avundsjuk på SOOOLEN. Idag har Stockholm varit ovanligt grått och råkallt. Det blev liksom aldrig ljust. Vi har haft alldeles för många sådana dagar på sista tiden tycker jag, men tids nog kommer väl ändå våren.
Tills dess får kraftiga, alldeles vanliga lysrör göra jobbet!
Härligt att kunna njuta av lite vårkänslor trots flyttkaos !
Sensitivan sår jag också ibland, just av nostalgiskäl :-) Och eukalyptus, håller med dig om att doften är fantastisk. Ha det gott !
Lisa/Lisas trädgård
Åhh nu fick jag så där dåligt samvete igen ;-) Jag har såjorden hemma, chilifröna damp ner i brevlådan och pluggboxarna är rengjorda - så vad väntar jag på?
Visst är det härligt att få tag i lökväxterna med löken på, dels så står de ju längre och dels kan man ofta få njuta av dem mer än en gång :-)
Ha de gott. Catarina
Åh! Underbart! Jag har idag äntligen fått ändan ut och petat ned mina frön. Jag som säger varje år att jag ska förså tidigare så vi inte behöver skörda lagom till frosten kommer...
Jag hade velat så mer chili, men de ovanliga sorterna bara dör för mig och förra året fick jag tre olika sorters ohyra på plantorna som tog knäcken på dem.
Min man tyckte att jag kunde ta det lite lugnt med mitt odlande, i alla fall inomhus, så vi kan ha lite middagsbjudningar under våren och inte ha ett vardagsrum som ser ut som en botanisk trädgård :-D
Men kul är det! Kramar.
Ånej, är det dags nu igen? Det vill sig aldrig riktigt för mig. För två år sedan följde jag (slaviskt)din tomatodling. Jag (tyckte) att jag gjorde exakt likadant. Icke så. Mina hann bara bli gröna, sedan kom hösten.
Jag ska repa mod detta år igen, men jag hyser inga större förhoppningar om jag ska vara ärlig...
//Lena
Ja jag hopaps det blir fina tulpaner för mig :). Hoppas det här året är ett år som dina klarar sig.
Härligt med frösådder. I år är jag sen med sådderna, för att vara jag. I helgen sådde jag chili Jamaican Bell, för den är mild och ser så kul ut :). Sen har jag sått två tomatsorter, basilika som visat sig lite redan, vitsippa och lavendel. Jag räknar med att vitsippan och lavendeln behöver stratifieras... Tyvärr måste jag säga att jag aldrig har lyckats med jätteverbena utan stratifiering, men jag hoppas du har bättre tur.
Vad är det som är så bra med din paprika Lipstick? Jag odlar paprika för första året i år och då har jag valt Ferenc Tender, såg att den var tre dagar snabbare än din ;). Men jag har ingen aning om smak...
Annars försöker jag hålla mig i skinnet då jag har en tendens att alltid så för tidigt...
Lycka till med dina sådder!
Kram Malin
Jag njuter mest genom andra, dvs följa er som är så driftiga! ...samt hoppas på att några av mina chiliplantor från förra året har övervintrat.
Lisa; Man måste ju pigga upp sig på något sätt när det bara är grått, grått och och man inte hittar någonting eftersom allt är nerpackat. Hoppas nu bara att J inte packar ner mina odlingsprylar medan jag är på jobbet...
Cat; Samma här, jag är ofta trög i starten vid förodlingen, kanske för att det är svårt att tro på en vår så här års? Jag hoppas kunna gräva ner ett helt gäng överblommade vårlökar i år. Ingen tjäle på landet!!!
Remsan; det är alltid en kompromiss, börja tidigt och riskera rangliga växter med ljusbrist eller börja senare och därmed få senare skörd. Tycks aldrig bli helt optimalt, för sedan beror det ju på vädret och när våren kommer... Chili ÄR int de lättaste. Och det blir bra med att bo på landet, J behöver inte lida över att jag fyller stugan med plantor!
Lena; kanske kan det funka med köpta tomatplantor (och särskilt om ni inte ska ha många). Syrran och jag köpte fantastiska rejält stora tomatplantor på Kröns Trädgård på Väddö förra året!
Malin; du har nog rätt med jätteverbenan, jag räknar med att köpa en eller ett par plantor istället! Lipstick är tidig, snygg och väldigt krispig och god. Plantorna blir lagom stora, det brukar bli mycket frukt och de trivs hyfsat mot min södervägg, gnäller inte alltför mycket för att de inte får vara i växthus.
Kim; vad spännande, om du lyckas övervintra chiliplantor är du duktig! Annars har jag full förståelse för att man tar det lungt med sådd så här tidigt. De flesta sorter kan gärna vänta!
Jag hade också tänkt grodda lite, nytt för i år är att jag ska ge mig på rödbetsgroddar..får se hur det går...
Rödbetsgroddar, vad spännande, det har jag aldrig testat. Borde ju bli gott, såna där rödbetskott som man får i salladsblandningar är ju suveräna med sin trevliga lite "jordiga" smak!
Wiiii, vad kul!!! Purjolöken ska vi sätta nu i dagarna, och i chiliväg ska vi också odla espelette och även padron. Och paprika har vi också kört på lipstick, hurra! Vi är på jakt efter en bra belysningsanordning, vad har du för någon?
Jag har en "industriig" variant inköpt på Willab för många år sedan. Typ den här: http://www.willabgarden.se/produkt/vaxthustillbehor/vaxthus-belysning/lysrorsarmatur.aspx
Om man inte är kinkig med utseendet går det egentligen bra med vilken lysrörsarmatur som helst. Helst kallvita lysrör. LED är en belysningsteknik som kommer. Ännu dyr och lite svåröverskådlig tycker jag, men den är väldigt energisnål så det tål nog att kollas upp om man ska köpa nytt.
Fröken Dill, hardcore-hemmaodlaren att luta sig mot när modet tryter! :) Inser dock att det behövs mer utrustning och engagemang för att få saker att gro och växa bättre än nu hemma i Miss Meister's kök ;-)
Förodling ÄR meckigt och kräver plats och ljus. Tur att mycket kan sås direkt i jorden lite senare också. Jag ser också med spänd förväntan fram emot mina höstsådda vitlökar och rotsaker. Spännande!
Skicka en kommentar