måndagen den 31:e oktober 2011

Hösthelg med gröna tomater


Jag har haft en härlig hösthelg på landet. Med hem följde bl a en massa gröna tomater. Jag vill koka chutney, men har inget bra recept. Har någon läsare ett tips på en god chutney?



fredagen den 28:e oktober 2011

Andra har lagat mat... åt mig... igen!


Den här veckan fortsätter som den började genom att jag blir bortskämd med mat som andra lagat. Igår var vi på en invigning av hotellokaler mitt i city som några av mina kollegor ritat.

Det hela såg väldigt fint ut och hotellet hade fixat bubbel och snittar, följt av mingelbuffé med smarta smårätter.

Vi avnjöt ceviche med tonfisk, mango, lök, chili, lime och koriander, ett litet elegant glas med krämig jordärtkockssoppa toppad med örtolja, krustader med perfekt rosa örtfylld kalvfilé, mustig skogssvamp och rödvinsreduktion samt pocherad lax med tomatdressing och grönsaksnudlar. Väldigt bra val av smårätter. Det enda som var varmt var svampen och rödvinssåsen, men detta ändå gav buffén en känsla av varm mat. Jag tänker absolut låna idén till ett annat tillfälle!

Jag hade gärna stannat en stund för att avnjuta den vitchokladspannacotta med rörörda hallon och cognacstryffel som utlovades till efterrätt, men var tvungen att hasta vidare till Vasastan och systerson I:s födelsedagsfirande. Stort grattis, I, och tack för den goda glasstårtan du gjort, syrran!

torsdagen den 27:e oktober 2011

Studieresa till Rotterdam


För er som är intresserade av arkitketur och/eller miljöfrågor kommer här en liten bildkavalkad från studieresan till Rotterdam:

Interiör från vattentornshuset

Stiligt bibliotek i Utrechts studentstad

Stora trapphallen i biblioteket

Inredningsdetalj från biblioteket

Interiör från Educatorium i Utrecht


Baksidan på Världsnaturfondens huvudkontor

WC i återanvänd jätteplastdunk - kulturhuset WORM

Haka building - enormt gammalt lagerhus i Rotterdams hamn under nyutveckling

Podium och stolsrader av återanvänt trä - Haka building

Återanvända kläder har blivit ljudavskärmande vägg - Haka building


Runier är vackra! - Haka building

Detalj - Haka building


Den här knäppa matmarknaden med bostäder i "skalet" byggs i Rotterdam

Bostäder som kommit lite på sned - Rotterdam

Rotterdams mest kända bro, Erasmusbridge

Bostäder i Kop van Zuid, Rotterdam

Spännande material!

Bostäder i Ypenburg, som om någon lekt med materialknappen i CAD-programmet

Bostäder i Ypenburg

onsdagen den 26:e oktober 2011

Hemma igen



Nu är jag i Sverige igen.

Här kommer lite tips från resan:
Delft är verkligen en stad jag kan rekommendera. I konstnären Veermers hemstad känns det som om tiden stått stilla. Underbar gatubeläggning av tegel i fiskbensmönster, vackra gamla hus, kanaler, torg, träd som till exempel plataner och kyrkor som med jämna mellanrum låter sina klockspel plinga små melodier. Dessutom en hel del intressanta små affärer. Åk dit om ni får chansen! (Hoppas kunna lägga upp lite bilder senare.)

Med mig hem från Holland handlar jag alltid råvaror för indonesisk mat och den väldigt goda holländska hårdosten gjord på getmjölk. Denna gång inköptes även present till en viss systerson (hemlig - I!), en del tulpanlökar och kaffe. Det finns säkert bra kaffe att köpa i Sverige, men i Holland verkar det som om ALLT kaffe är gott!

måndagen den 24:e oktober 2011

Fröken Dill blir bortskämd


Studieresan är avslutad och jag har åkt vidare den korta vägen till Haag där en av mina bästa vänner, E, bor.

Här blir jag hur bortskämd som helst. Igår lagade E:s franska man, JF, couscous. Och då var det inte den där lite småtrista snabbvarianten, som i alla fall jag är van vid, utan riktig couscous som ångkokades i en speciell hög couscouskastrull. I kokkärlets nedre del långkokades samtidigt en mustig gryta med lammkött, majrovor, lök, pumpa, squash, paprika och kikärtor. Behöver jag tala om hur gott det doftade i hela huset eller hur härligt det färdiga resultatet smakade?

E hade köpt riojavin som hon vet att jag älskar och dessutom lagat en härligt fluffig tiramisu till efterrätt.

JF är visserligen fransman, men eftersom han på rekordtid har lärt sig prata svenska nästan obehindrat hade vi inga problem med kommunikationen. Även om jag tror att det kanske var lite svårt att hänga med när E och jag på supersnabb svenska skulle berätta om allt som hänt sedan vi sågs senast.

Idag har jag bytt mitt vanliga kontor hemma i Sverige mot jobb från E:s vardagsrum. Bärbara datorer och snabba trådlösa nätverk är verkligt bra uppfinningar. Snart dags att bege sig ut i solen för en tur till Delft!

fredagen den 21:e oktober 2011

Holland


Nu är jag på studieresa i Holland med mitt jobb.

Vår bas är Rotterdam, men idag har vi varit i Utrecht och tittat på en massa spännande hus och miljöer.

Maten är utmärkt, men ännu inget bloggbart. Ni vet, god hotellfrukost och lunchbuffet med massa godsaker som lax, lufttorkad skinka, goda sallader, krustader med svampstuvning o s v.

Ännu har vi inte fått något typiskt holländskt, förutom några skivor edamerost, men med tanke på min tidigare erfarenhet av det holländska köket är det kanske lika bra.

torsdagen den 20:e oktober 2011

Vardagslivet


Nu jobbar jag för mycket igen!

Det är inget bra tecken när man får dåligt samvete för att man unnar sig en pressbyrå-korv till lunch...

Nu ska jag bara klara av ett möte till och lite mer jobb som detta säkert kommer att leda till, men sen är det taxin ut till Arlanda för vidare flyg till studieresa i Holland. Spännande!

onsdagen den 19:e oktober 2011

Nostalgi - Fisk med mandel


Det här är en rätt som serverades ofta i min barndom. Då lagades den vanligen på "fiskblock". Finns sådana nuförtiden? Jag gör i vilket fall min mandelfisk på fiskfilé av fast vit fisk, typ torsk eller kolja.

Fisk med mandel, för 2

300 g färsk fiskfilé av t ex torsk eller kolja
grönsaksfond (de färdiga fiskfonderna är inte goda...)
3 msk vitt oekat vin
salt och peppar
hackade örter: persilja, dill och lite dragon
1 shalottenlök, finhackad
2 msk ströbröd, gärna panko
4 msk smör
3 msk mandelspån

Smörj en ugnsfast form. Lägg i fiskfiléerna. Häll grönsaksfond och vitt vin runt till ca 1/2 filéernas höjd. Salta och peppra fisken. Lägg på örterna och löken och strössla över ströbrödet. Klicka på smör och strö över mandelspån.

Laga i 200 graders ugn och räkna med att det kan gå snabbt. Överlagad fisk är styggelse och tunnare filéer är klara på 10-15 minuter. Kolla med en termometer (52 graders kärntemperatur=färdig) eller skär ett testsnitt. Njut den nostalgiska fiskrätten till pressad potatis.

måndagen den 17:e oktober 2011

Skörd i mitten av oktober


Trots att det redan är mitten av oktober skördar vi massor på landet, både i trädgården och i skogen. Det finns mängder med ätbart, men även blommor som får en att undra om det blivit sommar igen. Jag hittade både blåklocka, rödklöver och smörblomma!


Tomaterna fick flytta in i sommarhuset för några veckor sedan. Nu har jag nya "gardiner" av tomatblast med tomatklasar. De mognar på, men blir såklart inte fullt lika söta som i augusti. Lite fläckar på skalen får man också räkna med. De fulaste skållar jag och kokar sås på.

Efter att ha lånat boken "Ett kök i Languedoc" på bibblan blev jag väldigt sugen på pizza. Perfekt när man har gott om "såstomater".

Pizzan från Languedoc i fröken Dills tappning

Pizzadeg:
2 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl

Tomatsås:
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbes de provence
1 lagerblad
1/2 msk socker
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 sardellfiléer, finhackade
1/2 l skållade tomater
1 burk krosstomat
3 msk vit balsamvinäger
salt och peppar

Fyllning:
1. färska fikon, chèvre i skivor, honung
2. trattkantareller, finhackad palsternacka, chèvre i skivor, citrontimjan
3. gul lök i tunna skivor, salami, svarta oliver, grön paprika

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl, knåda till smidig deg och låt jäsa en timme.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta. Fräs tomatpurén. Tillsätt lök, herbes de provence, lagerblad och socker och stek vidare några minuter på låg värme. Tillsätt vitlök och sardellhack. Salta och peppra.

Häll i tomater och vinäger. Koka upp och låt puttra minste en timme. Späd med vatten om det blir för tjockt.

Kavla ut pizzadegen. bred på tomatsås och lägg på tillbehör. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

torsdagen den 13:e oktober 2011

Snabbt snacks


Vi fick galet mycket västeråsgurkor i våra odlingar i år. Några la J in som saltgurka. Tyvärr minns han inte vilket recept han använde, men de blev väldigt goda, med underbart krispig konsistens.

Antingen man har egen eller köpt saltgurka är ett det lätt att ordna ett snabbt snacks med ryskt påbrå:

Skär gurkan i stavar, dippa i gräddfil/smetana och flytande honung. Njuuuuut!

onsdagen den 12:e oktober 2011

Italiensk lunch och den GODASTE glassen


När jag äter lunch på stan väljer jag för det mesta, om än inte alltid, ställen som verkligen är bra.

Härom veckan hade jag ett möte på Kungsholmen. På väg tillbaka till kontoret cyklade jag via en riktig favorit, värd att tipsa om igen, trots att det redan tidigare varit med på bloggen. Gelateria Italiana har förutom sin underbart goda glass, Stockholms bästa, även smaskiga italienska snabbluncher. Jag är svår på den grillade mackan med kronärtskocksröra, men även den platta piadinan är suverän.

Mina glassfavoriter just nu är citronsorbeten (alltid!) och hasselnötsglassen.

Citronsorbeten smakar solmogna italienska citroner och hasselnötsglassen väcker ett enormt starkt barndomsminne från den gång då mina amerikanska släktingar kom till Stockholm. Vi hämtade släktingarna, farfars syster Anna och hennes man Frank, på Centralen. På vägen hem åkte vi förbi den tidens lyxglasställe, Pipersglass på Pipersgatan. Hasselnötsglass, gjord på färska råvaror inköptes. Något godare hade man aldrig smakat! Jag tror nästan jag har ett starkare minne av glassen än av släktingarna.

tisdagen den 11:e oktober 2011

Trattkantarellsoppa med getost


Senaste nummret av "Elle Mat och Vin" var helt fantastiskt. Man vill bara laga allting!

Jag började med en svampsoppa som får lite annorlunda touche av getostsmul.


Trattkantarellsoppa med getost, 4 port

1 l trattkantareller
1 gul lök, finhackad
2 msk olivolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
200 g getost
färsk timjan (jag tog torkad+färsk persilja)

Rensa och hacka svampen grovt. Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök och svamp några minuter. Tillsätt vatten och buljong, skjud i 5 minuter och rör ner grädden. Koka 5 minuter till. Salta och peppra. Smula getost och färsk timjan över soppan.


Getost var underbart i den här rätten. Däremot tycker jag att själva svampsoppan blev lite tam. Nästa gång tillsätter jag nog lite vitt vin eller sherry också och kanske aningen grönsaksbuljong också...

måndagen den 10:e oktober 2011

Frk Dill vs Marcus Samuelsson



Marcus Samuelsson är en av mina absoluta favoritkockar!

Från Marcus bok "Streetfood" har jag lagat en snabb nudelwok, Wasabikyckling med nudlar och soya. För att få en referens lagade jag också min egen favorit baserad på wokade nudlar och kyckling, Kycklingwok med ostronsås och grönsaker.

Wasabikyckling med nudlar och soya, 2 port

1 pkt ramennudlar, eller motsv mängd andra äggnudlar
1 kycklingbröst med skinn
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamfrön
saft av 1/2 lime
1,5 msk soya
1/2 tsk wasabipulver
1 msk risvinäger
1/2 tsk sambal oelek
4 finskurna vårlökar

Koka upp vatten. Ta bort från plattan. Lägg i nudlarna. Låt stå i fyra minuter med lock. Skölj i kallt vatten. (Marcus kokar sina nudlar men det kan jag absolut inte rekommendera om man inte älskar otäckt, uppblött sladder...)

Stek kycklingbrösten i olivolja på medelvärme tills de är klara. Ta upp kycklingen. Lägg i vitlök och sesamfrön. Stek tills vitlöken är gyllene. Tillsätt lime, soya, wasabi risvinäger och blanda väl.

Skär kycklingen och blanda med soyablandningen, nudlar, sambal oelek, vårlök och resten av olivoljan i en skål.


Kycklingwok med ostronsås och grönsaker, 2 port

1 pkt ramennudlar, eller motsv mängd andra äggnudlar
1 kycklingbröst
Marinad: salt, svartpeppar, 1 msk soya, 2 tsk sesamolja
3 msk neutral rapsolja
1 vitlöksklyfta, skalad funhackad
1 cm färsk ingefära, skalad, finhackad
1/2 purjolök, skivad
1/2 squash, skivad
1 näve sockerärtor
1 liten paprika, urkärnad, skuren i ringar
några kålblad (grönkål, sawoy, vitkål eller annan), strimlad
2 msk halvtorr sherry
1 dl ostronsås
3 msk sweet chilisås

Skör kycklingen i bitar och snabbmarinera med ingredienser enligt ovan.

Koka upp vatten. Ta bort från plattan. Lägg i nudlarna. Låt stå i fyra minuter med lock. Skölj i kallt vatten.

Hetta upp olja. Fräs vitlök och ingefära tills de börjar ta färg. Tillsätt de andra grönsakerna och stek en kort stund på hög värme. Ta bort grönsakerna från värmen.

Hetta upp ny olja och stek kycklingen. Tillsätt nudlar, grönsaker, sherry, ostronsås och sweet chilisås. Låt allt bli varmt.


Markus rätt var snygg med sina skinnförsedda kycklingstrimlor och fin kontrast av grön vårlök. Min såg lite mer ut som en salig blandning.

Båda kycklingwokerna var goda, men för mina smaklökar var nog ändå min variant överlägsen.

Wasabin i Marcus rätt var jättegod, men annars upplevde jag lite för mycket syra från lime och risvinäger och att woken blev lite tunn i smaken. Kycklingen var mycket god. Jag använde en lyxig ekologisk variant med mycket smak, men med mer "normal" kycklingfilé tror jag det kunde blivit rätt smaklöst.

Min rätt smakade mustigt av ostronsås och sesamolja och hettan från en bra sweet chilisås blir alltid god. Wokade grönsaker, med spänsten kvar och olika texturer blir toppen i wok. Bara att variera sorterna beroende på vad man har hemma. Väldigt jämnt lopp alltså och kanske hade Markus rätt vunnit om jag haft en mer smakrik soya. Min variant däremot är faktiskt svår att misslyckas med! En gång bjöd jag en kille på en likande rätt just i början av vårt förhållande. Han åt den både till middag och, trots att jag hade en massa annan frukostmat, valde han kall kycklingwok på morgonen.

lördagen den 8:e oktober 2011

Fredagsfest - Baconlindad torsk


I Hötorgshallen brukar jag alltid beundra de fina färdiga baconlindade torskryggarna som brukar finnas i en av fiskdiskarna.

Igår gjorde vi en egen variant som smaskig fredagsmiddag. Rätten var både lättlagad och väldigt god. En smörig chardonnay-klassiker, Penfolds Koonunga Hill, njöts till fisken.


Baconlindad torsk för två fredagshungriga

300 g torskfilé
1 pkt bacon
rosmarinkvistar
salt, peppar

Salta och peppra fisken. Linda bacon runt torsken och fäst med tandpetare. Stick ner rosmarinkvistar.

Tillaga ca 13 minuter i 200 graders ugn.

Vi njöt av våra torskpuckar med en kall örtsås och små söta potatisar.

fredagen den 7:e oktober 2011

Den godaste smörgåsgurkan


Mina västeråsgurkplantor har varit nästan löjligt produktiva. Kilovis med gurka har plockats och lagts in. J och jag äter mycket både salt- och smörgåsgurka som detta passar oss bra.

Senaste omgången smörgåsgurka blev skuren med den nya legymkniven. De snygga vågiga gurkbitarna las in i vad vi kommit fram till är den bästa lagen:

Smörgåsgurka

1/2 kg västeråsgurka
3 rejäla dillkronor
2 msk gula senapsfrön
1 dl ättissprit
1,25 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,25 dl salt

Tvätta gurkorna och skiva.

Varva gurka, dill och senapsfrön i väl rengjorda burkar.

Blanda ingredienser till lagen. Värm och rör tills socker och salt löst sig. Låt svalna. Häll lagen över gurkan.

Förvara i kylskåp. Färdiga att njuta efter ett par veckor.

torsdagen den 6:e oktober 2011

Moose-aka


I lördags mötte jag jaktlaget på landet. De var ute och rekognoserade inför älgjakten. Själv nöjde jag mig med att fälla några trattkantareller i skogen och sedan köpte vi älgfärsen på Vivo.

Köket hemma dignade av grönsaker, svamp och färska kryddor. Vad passade bättre än att göra en moose-aka? (Tack P, som kom på namnet!) Det var söndag och vi hade inget rött vin hemma, varför älgfärssåsen smaksattes med mörkt öl istället. Mycket gott och fantastiskt mustigt!

Moose-aka, 1 stor gratängform

2 st squash

400 g älgfärs
2 gula lökar, skalade, hackade
1 morot, tvättad, fintärnad
1/4 rotselleri, skalad, fintärnad
2 vitlöksklyftor
3 dl rensade, skurna trattkantareller
1 flaska porter eller annan mörk öl
viltfond
2 burkar hela konserverade tomater, alt motsv mängd färska skållade, urkärnade
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
några enbär
färsk timjan och rosmarin
salt
svartpeppar
ev en gnutta socker

8 dl mjölk
6 msk idealmjöl
muskotnöt
salt
vitpeppar
smör

4 dl riven lagrad ost

Börja med att skiva squashen i tunna skivor på längden. Jag ställde in mandolinen på 3 mm. Skivorna läggs på ugnsgaller och får torka i 150 graders ugn, minst 30 minuter, tills de är lite halvtorra.

Stek lök, morot och rotselleri i smör, tills löken är lite ljusbrun. Pressa i vitlöken och lägg över i en gryta. Stek svampen. Lägg över i grytan. Stek färsen på hög värme. Lägg över i grytan. Häll på öl och viltfond. Tillsätt tomater, tomatpuré, enbär och lagerblad. Låt koka, minst 1 timme. Smaka av med salt, peppar och socker. Tillsätt hackad rosmarin och timjan.

Jag gör alltid "fuskbechamelsås". Rör helt enkelt ut mjölet med mjölken, koka upp och låt koka några minuter. Smaksätt med salt, peppar och den underbara rivna muskotnöten.

Smörj en form. Varva lager av de två såserna med "plattlager" av squash. Avsluta med bechamelsås. Fördela osten över gratängen. Dekorera gärna på toppen med färsk rosmarin, timjan och kanske några hela trattkantareller.

Grädda i 225 grader, 30-40 minuter tills gratängen får fin färg.

Njut av den mustiga skapelsen!

onsdagen den 5:e oktober 2011

Inlagda kronärtskockor


Trots att det är oktober har jag lyckats plocka en sista omgång av mina favoritgrönsaker kronärtskockor på Slottsträdgårdens självplock. De är så naggande goda, de söta små skockorna!

För att spara lite på årstidens fröjder la jag in en bruk med kronärtockockor.

Jag kokade dem i vatten med citronskivor tills bladen släppte. Ansade bort de yttre bladen (mums) och klippte bort de hårda topparna på de inre bladen. Mer citron pressades över och så la jag de goda bottnarna i en ren burk och slog på olivolja.

Tänk att ta fram den burken om några månader, när man behöver något gott!

tisdagen den 4:e oktober 2011

Ostbricka med smarta tillbehör - Cheese platter with companions



På måndagskvällarna pluggar J på universitetet. Han vill bli behörig lärare i fler än de ämnen han redan har.

Mina måndagsmiddagar har ibland blivit lite lidande. Micropopcorn till middag, någon???

Nu har jag kommit på att jag ska duka upp goda kalla saker. Ostbricka är perfekt!

I senaste Elle Mat och Vin fanns tips på ett spännande tillbehör: torkade äppel- och päronskivor.


Torkade äppel- och päronskivor

Skär tunna skivor av äpple och päron, helst med mandolin. Lägg skivorna på ett galler och torka i 120 graders ugn, minst en timme tills skivorna blir torra. Passa på slutet så att de inte blir brända.


De torkade fruktchpsen blev jättegoda. Förvaras i tät burk och borde dessutom fungera bra som "istället för godis" till barnen.

Ostarna var min favorit-gorgonzola, Colombo samt en Morbier och en Comté från dyr-Ica i Liljeholmen.


English version:

This might be intersteing to the american relatives and other non-swedish people too? I guess that apples and pears are frequent in lots of countries in this time of the year?

Anyway, on monday nights J takes a philosophy course at the university. He wants to be a licenced teather in philosophy, complementing history and religion, the courses he teaches today.

My evening meal on monday nights has suffered a little because I hate to cook for myself. Microwave popcorn for dinner, anyone??

Finally I had a good idea. Cold things as tasty cheeses are perfect!

In the latest issue of a swedish food magazine a nice companion to cheese was proposed : dried apple and pear slices.


Dried apple and pear slices

Cut thin slices of apple and pear, preferably with a mandoline. Place slices on a rack and dry in 248 F oven at least an hour until the slices are dry. Watch so they don´t burn.


The dried slices were very good. They should be stored in a sealed container.

The cheeses were my favorite gorgonzola, Colombo and a Morbier and a Comte from expensive Ica-store in Liljeholmen. I had frech figs and cherry chutney with the cheeses too.

måndagen den 3:e oktober 2011

Allt som inte kom med på bloggen...

Salsiccas fotade under lysröret med mobilkameran

Den gågna helgen var, likt så många andra tillfällen, fylld av mat- och dryckesupplevelser som tyvärr inte kom med på bloggen. Ofta handlar det om brist på ljus att fota i, någon gång om upphovsrätt till recept och ibland ren slöhet.

Så här var det den här helgen:

I fredags hade J önskat sig grillad lax. En fin bit laxfilé marinerades, lades på grillen och avnjöts med sallad från odlingarna. Jag lyxade till lite extra med en färsk krabba som njöts med hemlagad hovmästarsås. Krabbskrovet kokades till buljong ute i pergolan på lördagen. (Luktar pest, men är underbart i de flesta fisk- och skaldjursrätter.)

Medan jag stannade på landet under lördagen, för svampplockning och trädgårdsfiff åkte J tillbaka till stan och Hötorgshallen. Där inköptes tillbehör för korvtillverkning; fjälster, späck och fläskkarré.

Frampå eftermiddagen kom jag tillbaka till stan med bilen fullpackad med svamp och korgar med nyskördade grönsaker och örter.

Vi har lagt vantarna på K:s/ Kristoffer Franzéns utmärkta bok om korvtillverkning, "Den godaste korven stoppar du själv". J valde att göra Salsicca med salvia.

Jag måste erkänna att jag själv har lite svårt för själva tillverkningen av korv. Blir liksom lite pinsamt "sjösjuk" av för mycket fjälster, malet kött och späck. Tur att J fixar detta galant för korven blev helt outstanding god!!!! Känns lite fel att ta med K:s recept här, men boken finns både på bibblan och i affären. Nästan ett måste om man vill tillverka egen korv.

Vi stekte salsiccorna för att få fin yta och lät dem sedan färdiglagas i ugn med termometer så att de inte skulle bli torra och överlagade. Korvarna avnjöts med mitt potatismos, en massa sorters senap och vår hemjästa surkål.

Söndagen inleddes med minibrunch, J:s hembakta bröd, äggröra, bräckt skinka och några små söta tomater. Vi vandrade iväg på långpromenad, delade på en utmärkt räkmacka på trevliga café Giffi på Hornsgatan och landade så småningom på min nya snabbmatsfavorit, Serrano. Jag är SVÅR på deras BBQ-quesadilla med kyckling.

Målet för vår promenad var Cordon-Bleu på Vasagatan. Å, vad vi gillar detta stället! Här shoppades legymkniv, runda uttagsformar för t ex chokladmousse och en kopp för jobbet som håller innehållet varmt. Vi dräglade som vanligt över alla fantastiska spisar och le Creuset-grytor.

På vägen hem träffade vi D och E och tog varsin öl ur immiga glas i solskenet på Loopen Marina vid Hornstull. Väl hemma blev det mer bakning med Kitchen Aiden, en middag som jag tänker blogga om framöver och inläggning av smörgåsgurka.

Någon gång under helgen gjorde jag ett spännande tillbehör till ostbrickan som kommer senare på bloggen. Vi hann dessutom med att torka stolt fjällskivling i ugnen och njuta av den goda Väddöskinkan i tunna skivor.

Det är bara att konstatera, jag ÄR en matnörd och J har blivit smittad. Tur för oss!