Trots att det redan är mitten av oktober skördar vi massor på landet, både i trädgården och i skogen. Det finns mängder med ätbart, men även blommor som får en att undra om det blivit sommar igen. Jag hittade både blåklocka, rödklöver och smörblomma!
Tomaterna fick flytta in i sommarhuset för några veckor sedan. Nu har jag nya "gardiner" av tomatblast med tomatklasar. De mognar på, men blir såklart inte fullt lika söta som i augusti. Lite fläckar på skalen får man också räkna med. De fulaste skållar jag och kokar sås på.
Efter att ha lånat boken "Ett kök i Languedoc" på bibblan blev jag väldigt sugen på pizza. Perfekt när man har gott om "såstomater".
Pizzan från Languedoc i fröken Dills tappningPizzadeg:
2 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl
Tomatsås:
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbes de provence
1 lagerblad
1/2 msk socker
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 sardellfiléer, finhackade
1/2 l skållade tomater
1 burk krosstomat
3 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
Fyllning:
1. färska fikon, chèvre i skivor, honung
2. trattkantareller, finhackad palsternacka, chèvre i skivor, citrontimjan
3. gul lök i tunna skivor, salami, svarta oliver, grön paprika
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl, knåda till smidig deg och låt jäsa en timme.
Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta. Fräs tomatpurén. Tillsätt lök, herbes de provence, lagerblad och socker och stek vidare några minuter på låg värme. Tillsätt vitlök och sardellhack. Salta och peppra.
Häll i tomater och vinäger. Koka upp och låt puttra minste en timme. Späd med vatten om det blir för tjockt.
Kavla ut pizzadegen. bred på tomatsås och lägg på tillbehör. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.
12 kommentarer:
Vad mycket ni kan skörda än! Här hos mig håller jag på att plocka ihop det sista... lite mangold, kålrabbi, purjo och grönkål. Skönt ändå att det tar slut så man kan börja om igen sedan! Längtar redan till våren.
/Anna
Det känns otroligt lyxigt att kunna skörda i sin egen trädgård, men också i skogen.
Här är skördetiden över nu, men vi hade en finfin tomatsommar i år!
Oj-oj-oj vad gott det där såg ut! Mina tomatplantor har tyvärr flyttat till tomathimlen. Buhu.
Vilken underbart vacker korg!
Jag har inte så mycket kvar att skörda faktiskt, en del rödbetor, kryddor, men inte mycket mer än så....
Ojojoj, låter som en vansinnigt god tomatsås, vilka fina ingredienser!
Vilken underbar korg! Och fikon på pizza med getost. låter super. måste prövas. :) Härligt med höst.
Makalöst fina bilder på godsaker! Det ser lyxigt ut!
Anna, NU är det mesta skördat, men det finns några morötter, palsternacka, purjo, persilja, grönkål och jordärtskockor kvar. Våren är underbar, men ju större del av året man kan odla, dessto bättre!
Må Gott; hemodlade tomater är TOPPEN!
Charlotta; det BLIR fler odlingsår!
E, visst är den fin, både korgen och innehållet!
Martina; det är inte fy skam när vi går mot november!
Mårtenssons; en god tomatsås fungerar till mycket!
Elina; frågan är om det inte ÄR den bästa årstiden?
Helena; stort tack. Hösten är rik.
Hälsar Dillen
Härligt med så mycket hemskördat! :-)
Åh vilka fina bilder! (Och så blir jag väldigt fredagspizza sugen skall erkännas...)
:-)
Anna; Som sagt, vilken galet bra säsong!
tina; Tack! Hemlagad pizza är toppen.
Skicka en kommentar