torsdag 6 oktober 2011

Moose-aka


I lördags mötte jag jaktlaget på landet. De var ute och rekognoserade inför älgjakten. Själv nöjde jag mig med att fälla några trattkantareller i skogen och sedan köpte vi älgfärsen på Vivo.

Köket hemma dignade av grönsaker, svamp och färska kryddor. Vad passade bättre än att göra en moose-aka? (Tack P, som kom på namnet!) Det var söndag och vi hade inget rött vin hemma, varför älgfärssåsen smaksattes med mörkt öl istället. Mycket gott och fantastiskt mustigt!

Moose-aka, 1 stor gratängform

2 st squash

400 g älgfärs
2 gula lökar, skalade, hackade
1 morot, tvättad, fintärnad
1/4 rotselleri, skalad, fintärnad
2 vitlöksklyftor
3 dl rensade, skurna trattkantareller
1 flaska porter eller annan mörk öl
viltfond
2 burkar hela konserverade tomater, alt motsv mängd färska skållade, urkärnade
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
några enbär
färsk timjan och rosmarin
salt
svartpeppar
ev en gnutta socker

8 dl mjölk
6 msk idealmjöl
muskotnöt
salt
vitpeppar
smör

4 dl riven lagrad ost

Börja med att skiva squashen i tunna skivor på längden. Jag ställde in mandolinen på 3 mm. Skivorna läggs på ugnsgaller och får torka i 150 graders ugn, minst 30 minuter, tills de är lite halvtorra.

Stek lök, morot och rotselleri i smör, tills löken är lite ljusbrun. Pressa i vitlöken och lägg över i en gryta. Stek svampen. Lägg över i grytan. Stek färsen på hög värme. Lägg över i grytan. Häll på öl och viltfond. Tillsätt tomater, tomatpuré, enbär och lagerblad. Låt koka, minst 1 timme. Smaka av med salt, peppar och socker. Tillsätt hackad rosmarin och timjan.

Jag gör alltid "fuskbechamelsås". Rör helt enkelt ut mjölet med mjölken, koka upp och låt koka några minuter. Smaksätt med salt, peppar och den underbara rivna muskotnöten.

Smörj en form. Varva lager av de två såserna med "plattlager" av squash. Avsluta med bechamelsås. Fördela osten över gratängen. Dekorera gärna på toppen med färsk rosmarin, timjan och kanske några hela trattkantareller.

Grädda i 225 grader, 30-40 minuter tills gratängen får fin färg.

Njut av den mustiga skapelsen!

4 kommentarer:

MrsSunshine sa...

Hej! Vilket härligt namn på en härlig rätt:-)
Vilken härlig blogg med mycket gott!

Fröken Dill sa...

Stort tack och tack detsamma! Ska läsa mer på din blogg när jag hinner. Väldigt söta flickor du har, har ännu inte fått syn på lille, men han kanske dyker upp?

Mamma Mimmi sa...

Nog måste det väl ha varit Moose-aka? Annars hade jag nog aldrig mer handlat i den affären ;-) Hälsar språkpolisen Mimmi

Fröken Dill sa...

Mimmi; där gick det för snabbt. Felstavning är nu fixad!