tisdag 4 oktober 2011

Ostbricka med smarta tillbehör - Cheese platter with companions



På måndagskvällarna pluggar J på universitetet. Han vill bli behörig lärare i fler än de ämnen han redan har.

Mina måndagsmiddagar har ibland blivit lite lidande. Micropopcorn till middag, någon???

Nu har jag kommit på att jag ska duka upp goda kalla saker. Ostbricka är perfekt!

I senaste Elle Mat och Vin fanns tips på ett spännande tillbehör: torkade äppel- och päronskivor.


Torkade äppel- och päronskivor

Skär tunna skivor av äpple och päron, helst med mandolin. Lägg skivorna på ett galler och torka i 120 graders ugn, minst en timme tills skivorna blir torra. Passa på slutet så att de inte blir brända.


De torkade fruktchpsen blev jättegoda. Förvaras i tät burk och borde dessutom fungera bra som "istället för godis" till barnen.

Ostarna var min favorit-gorgonzola, Colombo samt en Morbier och en Comté från dyr-Ica i Liljeholmen.


English version:

This might be intersteing to the american relatives and other non-swedish people too? I guess that apples and pears are frequent in lots of countries in this time of the year?

Anyway, on monday nights J takes a philosophy course at the university. He wants to be a licenced teather in philosophy, complementing history and religion, the courses he teaches today.

My evening meal on monday nights has suffered a little because I hate to cook for myself. Microwave popcorn for dinner, anyone??

Finally I had a good idea. Cold things as tasty cheeses are perfect!

In the latest issue of a swedish food magazine a nice companion to cheese was proposed : dried apple and pear slices.


Dried apple and pear slices

Cut thin slices of apple and pear, preferably with a mandoline. Place slices on a rack and dry in 248 F oven at least an hour until the slices are dry. Watch so they don´t burn.


The dried slices were very good. They should be stored in a sealed container.

The cheeses were my favorite gorgonzola, Colombo and a Morbier and a Comte from expensive Ica-store in Liljeholmen. I had frech figs and cherry chutney with the cheeses too.

7 kommentarer:

Karin W. sa...

Ja, ostarnas värld bjuder på en fantastisk variationsrikedom och så är det så enkelt att ställa fram och så gott att äta.

MÅ Gott sa...

Hann de torka på bara en timme? Det låter som ganska snabbt för att torka frukt ändå. Jag måste prova, har nog haft betydligt lägre temperatur tidigare.

tina sa...

Äppelchips har jag inte hunnit med att göra i år, det får det bli ändring på!

Fröken Dill sa...

Karin; jag är SVÅR på ost. Inte så nyttigt kanske, eller förresten i dessa GI-tider är det väl kexen som är bovarna.
MÅ Gott; måste erkänna att jag inte tog tid. Jag hade också mycket tunna skivor skurna med mandolin.
tina; de blev vekligen ännu godare än jag förväntat mig. Perfekt att ta till när godissuget sätter in!

Elina sa...

Vad gott det ser ut :) Jag och sambon är också ostfantaster. Jag brukar ha färska dadlar och ibland någon valnöt till. Passar utmärkt med taleggio men även hårdare ostar.

Fröken Dill sa...

Dadlar och valnötter - YES!

Jimmie Lannér sa...

Ostar är ju en favorit, comté är en supergod ost och testa gärna en Beaufort. Jag var i våras och hälsade på Ica Kvantum i Liljeholmen som hade en fantastisk Deli disk och en bra exponering av ostar. Ganska häftigt med en Livsmedelsbutik som har alkoholtillstånd !!!