söndag 27 januari 2019

Ugnsbakad torsk med clementinsås


Jag vill gärna passa på att använda goda citrusfrukter medan de fortfarande är i säsong. Receptet på ugnsbakad torsk med fänkål och clementinsås från senaste Elle mat & vin var något av en chansning. Det lät gott, men också lite konstigt. Söt clementin till torsk?

Jag är så glad att vi tog chansen och lagade rätten för det blev fantastiskt. Clementinernas sötma balanserades upp av syra från citron och såsen gav verkligen det där lilla extra till torsken. Moset med jordärtskocka och potatis som ingår i rätten var också otroligt gott. Jag hade mina tveksamheter både om att smaksätta moset med citron och att servera jordärtskocka till fisk, men det blev verkligen bra.


Ugnsbakad torsk med fänkål och clementinsås, 4 port

900 g torskfilé
2 msk olivolja
1 clementin, skalet
1/2 citron, skalet och saften
1 fänkålshuvud

jordärtskockspuré:
125 g potatis, mjölig sort
150 g jordärtskockor
2 msk smör
1 tsk pressad citron
1 dl grädde
salt

clementinsås:
1/2 tsk fänkålsfrön
1 dl clementinsaft
3/4 dl citronsaft
salt och peppar
130 g kylskåpskallt smör
2 mandariner, skalade och skurna i bitar
1 citron, delad och segmenterad
stjälkarna från fänkålen

Värm ugnen till 200 grader.

Skala potatis och jordärtskockor och skär i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten 15-20 minuter. Slå av vattnet och låt rotsakerna torka lite i den varma kastrullen. Tärna 2 msk smör och värm upp det i en kastrull med grädde. Skjud några minuter och häll över rotsakerna. Mosa till önskad konsistens i ett lent mos. Smaka av med salt och citronsaft.

Lägg fisken med skinnsidan nedåt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Riv citron- och clementinskal och strö över fisken. Droppa olivolja över, salta och peppra. Tillaga i ugn 8-10 minuter.

Gör såsen: Värm upp en stor stekpanna och torrosta fänkålsfröna på medelvärme. Det tar ca 30 sekunder. Tillsätt mandarin och citronsaft, peppar och salt. Koka upp under vispning och tillsätt då och då små bitar av smöret. Rör ner varje bit smör innan nästa tillsätts. Lägg ner mandarin och citronbitar samt fänkålsstjälkar och värm tills de mjuknar något.

Strimla fänkålen fint med hjälp av en mandolin. Lägg i en skål och blanda med lite olivolja, saften från 1/2 citron, salt och peppar.

Lägg upp fisken med fänkål bredvid, skeda över clementinsås och servera med jordärtskocksmos.


2 kommentarer:

Katinkas Kitchen sa...

Mmm den här såsen måste jag pröva! Låter ljuvlig så här års och till fisk! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Fröken Dill sa...

Som sagt, en galet bra idé som jag aldrig hade kommit på själv. Heja matinspiration! Hälsar Jenny