fredag 11 januari 2019

Italiensk broccolisallad


Dagens lunch blir en sallad, precis som vanligt på vardagarna. Fast idag lyxar jag till den med kokt ägg.

Jag använder långstammad "sparrisbroccoli" i min sallad, men det går lika bra med vanlig broccoli.

Trots det enkla och snabblagade receptet blir salladen jättegod. Det är något visst med kapris. Man äter det alldeles för sällan.

En ånkokare av bambu är en billig investering. Det finns också metallvarianter som man "fäller ut" och ställer i en vanlig kastrull med lock. Till nöds går det även att ångkoka i en trådsil som ställs i kastrull med kokande vatten och lock.


Italiensk broccolisallad med ägg, 1 pers

200 g färsk broccoli
1/2 liten purjolök
2 kokta ägg

dressing:
2 msk pressad citron
1 msk olivolja
t tsk flytande honung
1 msk kapris, hackad
Ett par kvistar färsk dragon
salt och peppar

Dela broccolin i buketter och stammarna i skivor. Ånga i en ångkokare tills broccolin börjar vara mjuk. Ansa och skiva purjon i ca centimetertjocka skivor och låt dessa ånga i ångkokare ca 1 minut.

Skär äggen i bitar.

Blanda ägg och grönsaker.

Hacka bladen från dragonen och rör samman med övriga ingredienser till dressingen.

Servera salladen varm, ljummen eller kall med dressingen väl inrörd.

2 kommentarer:

Red Scream sa...

"men det går lika bra med vanlig selleri!" ;-)

Har du provat Myllymäkis råa zucchinisallad med kapris?

Fröken Dill sa...

Hej! Vilket toppentips på god zucchinirätt. Zucchini och kapris - SJÄLVKLART. Stort tack. Och jag som trodde att jag dammsugit alla källor på samtliga zucchinitips. Brukar nämligen svämma över i av zucchinis i egna odlingarna under sensommar och tidig höst. Så här års får man köpa zucchini och drömma över fröpåsarna...