måndag 17 oktober 2016

Mustig och värmande paprikasoppa


Jag har fastnat i 5:2-kokboken. Inte så mycket för att det är få kalorier i rätterna, utan främst för att boken verkligen innehåller riktigt många goda recept. Jag har gjort paprikasoppa tidigare och den blev god, men 5:2-kokbokens variant kryddad med ingefära, spiskummin och koriander var faktiskt smått fantastisk! Sopporiginalet innehåller 112 kcal per portion, min variant kan nog innehålla några enstaka fler.


Mustig paprika och ingefärssoppa, 2 port

2 röda paprikor
1 gul lök, skalad och skuren i sex delar
1 vitlöksklyfta, oskalad
1 tsk olivolja
1 1/2 cm färsk ingefära, skalad och riven
1/2 tsk hel spiskummin
1/2 tsk hel koriander
1 potatis, skalad och tärnad
4 1/2 dl buljong, jag valde kalvbuljong
en skvätt pressad citron
salt och peppar
philadelphiaost, till serveringen

Lägg paprikorna i en ugnsform med aluminiumfolie i botten. Ställ in i ugnen och sätt på grillelementet på högsta värme. Passa noga och vänd paprikorna så att de blir svartblåsiga i skalet runt om. Ta ut och låt paprikorna svalna insvepta i folien. Pilla bort skalet och ta bort kärnor och kärnhus.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader, vanlig värme. Lägg lök och vitlök i en ugnsform och baka tills de blir mjuka, ca 40 minuter. Ev kan man behöva lägga på aluminiumfolie på slutet.

Mortla spiskummin och koriander. Hetta upp olivoljan i en gryta. Fräs spiskummin och koriander försiktigt, tillsätt potatistärningar. Tillsätt buljong och koka i 30 minuter tills potatisen blir mjuk.

Lägg grillad paprika, lök, innehållet i vitlöksklyftan, ingefära och buljong med potatis i en mixer. Mixa till en slät massa. Håll tillbaka i en kastrull. Späd ev med vatten till rätt konsistens. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Hetta upp. Servera soppan med en klick philadelphiaost i varje tallrik.

Inga kommentarer: