onsdag 30 december 2015

Jullov med snö och godsaker från förr


Stockholm har under några dagar varit vackert beklätt med ett tunt lager snö. Som vi längtat under den mörka tiden! För att inte tala om hur glada kvarterets barn blev när de insåg att minsta kulle förvandlats till pulkabacke.

För att uppleva det ljusa, vita begav vi oss ut på långpromenad till Vinterviken och sedan vidare längs Mälarens strand. Ett par timmar senare kom vi hem, lätt frostbitna och med ganska trötta ben.

Jag tinade upp i badkaret och J tände en brasa i kakelugnen. (Efter julaftonsincidenten har han strikt förbud på att spänta ved.) Efter en titt i kylskåp och skafferi och lite funderande kom jag fram till att det kunde vara dags för ett nytt försök med min barndoms mysmiddagsfavorit - "småsmörgåsar".

Dessa brukade min mamma servera dels när det kom gäster, dels till familjen vissa speciella lördagskvällar då vi åt framför brasan och/eller TV:n i vardagsrummet. Vid samma tillfällen brukade syrran och jag få dela på en 33-cl läsk, vilket gjorde det hela extra festligt. Kanske valde vi Trocadero eller den där läsken med syntetisk passionsfruktsmak, vad den nu kan ha hetat.

Småsmörgåsar är skivor av kantskuret formbröd eller kavring i små kvadrater, bredda med smör och mellan två eller tre brödkvadrater läggs t ex leverpastej+hack av smörgåsgurka, gorgonzola eller goda saftiga röror:

Räkröra: 1 dl creme fraiche, 2 msk majonnäs, 1/2 dl finhackade räkor, 1 msk mycket finhackad lök, salt, svartpeppar, italiensk salladskrydda och klippt dill.

Röra med kallrökt kött, t ex renstek: 1 dl crème fraîche, 2 msk majonnäs, 1/2 dl finhackat kallrökt kött, så mycket finriven pepparrot så att röran får rejält sting, salt och svartpeppar.

Småsmörgåsarna dekoreras med grönsaker och förses med tandpetare så att de blir lätta att äta.

Inga kommentarer: