tisdag 15 december 2015

Grillspett - en liten biff räcker till hela familjen!


Förutom att det är mysigt i största allmänhet med en fungerande kakelugn använder vi dessutom ofta vår för att grilla.

Grillspett är en av mina favoriter. Självklart kan man göra helt vegetariska spett, men det behövs verkligen inte många kött- eller korvbitar per person för att man ska uppleva att man avnjutit en riktig köttmiddag.

Glöm inte att blötlägga träspett någon timme innan de träs.

Jag brukar välja någon kryddig korv, gärna med lamm. De flesta sorters fläskkött blir toppen på grillen. Mörare oxkött som biff eller rostas väljer jag. Paprikor i olika färger blir både gott och vackert på spetten. Färska champinjoner är gott och lök i någon form är ett måste. Det kan vara smart att förkoka löken en liten stund innan grillningen så att den hinner bli färdig samtidigt som resten av bitarna på spettet. Andra saker som kan passa på grillspett är cocktailtomater, köttbullar, rädisor, kuber av aubergine och  halloumi. Man kan också trä på lagerblad och bitar av citron som ger smak åt det övriga.

Pensla spetten med din favoritmarinad eller min klassiska - neutral rapsolja, kinesisk soja, riven vitlök, chilipulver, salt och peppar som vispas samman.

Lägg grillspetten i ett halster och passa dem noggrant under grillningen. Det är smart att ställa fram en lampa vid eldstaden så att man kan säkerställa att spetten inte blir alltför svarta.

Jag brukar servera grillspett till kokt råris, långkokt tomatsås, vitlöksyoghurt och någon typ av sallad.

Inga kommentarer: