torsdag 3 december 2015

Godaste vegetariska lasagnen med medelhavssmaker


Vegetarisk lasagne blir nästan alltid gott och det finns knappast någon bättre rätt att ha med sig i matlådan till jobbet.

När jag lagade lasagnen senast funderade jag på hur den skulle kunna bli ännu godare än vanligt när jag bara gör den snabbt på sånt som råkar finnas hemma.

Det här var lite av tänket:
Färska lasagneplattor såklart. Långkokt tomatsås. Kronärtskocka. Vitlöksgrillade grönsaker. Rejält med gräddig muskotdoftande bechamelsås. Svamp. Soltorkade tomater. Svarta oliver. Både krämig mozzarella och pikant parmesan. Färsk basilika och torkad oregano.

Här är det smarriga resultatet:


Vegetarisk lasagne med Medelhavssmaker, 4 pers

1 gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 stjälk blekselleri eller motsvarande mängd rotselleri, finhackad
2 msk olivolja
1 burk krosstomat (helst Muttis eller annan av hög kvalitet)
2 msk rött vin
1 skvätt koncentrerad grönsaksbuljong
salt och svartpeppar

9 dl röd mjölk (eller mjölk + grädde)
1 dl idealmjöl
2 msk smör
salt och vitpeppar
färskriven muskotnöt

1 röd paprika
1 röd lök
1 aubergine
10 champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan
till pensling: 2 msk olivolja + 1 skalad och riven vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1/2 liten burk soltorkade tomater (jag tog egna halvtorkade från frysen), finhackade
1 påse bladspenat
1 dl svarta urkärnade kalamataoliver, hackade
oregano
färsk basilika

300 g färska lasagenplattor
1 paket mozzarella
1 dl färskriven parmesanost

Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Grönsakerna ska inte ta färg. Tillsätt krosstomat och vin. Salta och peppra. Låt koka långsamt minst en timme. Ev kan vatten behöva tillsättas. Smaka av med buljong.

Vispa ner idealmjölet i mjölken i en teflonkastrull. Värm under omrörning. Koka upp och låt småkoka några minuter. Smält ner smör. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Dela paprikan och ta bort kärnhuset. Skala löken och klyfta. Skala auberginen och skär i skivor. Pensla grönsakerna, de avrunna kronärtskockorna  och champinjonerna med olivolja och vitlök, salta och peppra. Grilla bitarna, allra helst på kolgrill, men annars i tokhet grillpanna så att de får färg. Dela i mindre bitar lämpliga för lasagnen.

Smörj en lasagneform med smör eller olivolja. Bottna med ett tunt lager av tomatsås. Varva plattorna med tomatsås, grillade grönsaker, soltorkade tomater, bladspenat, olivhack och bechamelsås. Krydda med torkad oregano och riven färsk basilika. På översta plattan ska det vara bechamelsås, mozzarellaosten som rivs och fördelas över ytan, hälften av den rivna parmesanosten och kryddor.

Grädda i 225 graders ugn, ca 25 minuter tills lasagnen fått fin färg.

Strössla över färskriven parmesan och färska örter vid servering.

Inga kommentarer: