söndag 27 december 2015

Ett frestande restinlägg

Dag 1: fult upplägg, fint ljus

Dag 2: fint upplägg, fult, extremt kallt ljus

Jag är väldigt positiv till rester av god julskinka! Delvis p g a att det är perfekt i tunna skivor tillsammans med julsenap på mackor förstås, men kanske allra mest för att det blir så himla gott i en frestelse, typ Jansons, fast med skinka istället för ansjovis. Här är mitt recept:


Frestelse på julskinka, 4 pers

1 kg mjölig potatis
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
250 g putsad, fintärnad överbliven julskinka
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt och svartpeppar
en rejäl klick smör
1/2 dl ströbröd, gärna panko

Smörj en ugnsform med smör.

Skala och riv potatisen med rivjärnets grova rivsida eller motsvarande i en matberedare.

Skala löken, halvera och skär i tunna skivor.

Skala och hacka vitlöksklyftorna.

Koka upp mjölk och grädde i en kastrull med buljongtärningen. Koka långsamt under omrörning så att tärningen smälter.

Varva riven potatis, lökskivor, vitlökshack och skinka i formen. Salta och peppra vartefter.

Häll på gräddmjölken.

Strö över ströbrödet och lägg på några små klickar smör.

Grädda i 200 graders värme, mitt i ugnen ca 30-40 minuter.


Till skinkfrestelsen passar en sallad. Jag testade att göra en grönkålssallad som jag tror är den goda variant som min svägerska, M, brukar göra på julafton.


Grönkålssallad med vinteräpple och valnötter, 4 pers

2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

200 g färsk grönkål
2 röda vinteräpplen
1 liten påse valnötter, ca 20 st
kärnor från 1/2 granatäpple

Rosta valnötterna i en torr järnstekpanna.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Smaksätt med salt och peppar.

Ta bort de grova stammarna på grönkålen och hacka den mycket fint. Skär äpple i små kuber. Rör samman grönkål, äppeltärningar och dressing. Krossa de rostade valnötterna lätt med handen och toppa salladen med dessa och granatäppelkärnorna.

Inga kommentarer: