onsdag 1 maj 2013

En suverän valborgsmeny


Sköna maj välkommen!

Vi firade vår valborgskväll på landet med promenad till valborgsbålet i byn följt av fantastisk mat och vin.

Nu börjar nässlorna, de goda primörerna, komma upp i perfekt plockstorlek. Och hjälp, vad gott det är med nässlor! Man glömmer från år till år och så blir man alltid lite tveksam vid tillagningen för då luktar det ju ladugård. Men sen, oj, oj, oj att något så gott kan vara gratis. Till förrätt serverades nässlor på tre sätt; kallrökt lax med nässelcrème, nässelomelett med apelsinsmör och rostade hasselnötter och så den goda soppan förstås som värmde gott i den lite kyliga kvällen.

Till huvudrätt hade J beställt premiärgrillning och jag hade hittat ett supergott recept på flankstek i senaste "Elle Mat och Vin". Suveräna smaker med mexikansk touch. Och tillbehören med linser, haricot verts och en toppengod koriandersås gjorde oss lyckliga. Vi drack dessutom ett helt fantastiskt vin till köttet. Redscream and riesling hade tipsat om lyxiga Louis M Martini, en cabernet sauvignon från Napa Valley. Hur gott som helst, tack snälla för tipset!

Till efterätt fick min rabarberplanta låna oss några stjälkar. Syrlig rabarber kokades till en kompott som gömdes i botten på små portionsformar. Ovanpå detta en créme brulé med söt vit choklad i smeten och ett knäckigt täcke som fixades med J:s nyinköpta lilla gasbrännare. Ah, jag älskar det där ögonblicket när skeden knäcker ytan. Och att syrlig rabarber passar superbra till söt vit choklad är ju nästan självklart.

Recepten till vårmenyn kommer snart, men nu har jag lite trädgårdsarbete att ta tag i. Hästgödsel ska grävas ner i landen så nu är det gummistövlar och arbetshandskar på som gäller.

Glad första maj på er!


Uppdaterat: Det ryggknäckande jobbet är nu klart och dessutom har en hel del fröer kommit ner i jorden. Här kommer recept på vårmeny till Valborg:

Triss i nässlor, 4 pers
1 l späda nässlor
100 g färskost
riven färsk pepparrot
200 g kallrökt lax i bit
4 ägg
4 msk grädde
50 g smör
1 apelsin
chiliflakes
1 handfull hasselnötter
2 färska lökar
1 msk smör
1/2 l grönsaksbuljong
salt
vitpeppar
svartpeppar
anis
fänkål
gräslök

Skölj nässlorna noga i flera vatten. Koka upp en kastrull med någon liter vatten. Förväll nässlorna några minuter. Ta bort grova stammar och hacka de förvällda nässlorna fint.

Mosa 1/4 av nässlorna med färskost. Smaksätt med riven pepparrot, salt och vitpeppar.

Blanda 1/4 av nässlorna med ägg och grädde. Smaksätt omelettsmeten med salt, vitpeppar och mortlad fänkål. Tillaga i en form, gärna silikonform, i 200 graders ugn tills smeten stannar. Mixa smöret med rivet skal och lite saft från apelsinen. Smaka av med chiliflakes, salt och svartpeppar. Hacka och rosta nötterna i en torr järnstekpanna.

Finhacka löken. Fräs några minuter i smör utan att den tar färg. Tillsätt nässlor och buljong. Låt koka några minuter. Mixa och smaka av med salt, vitpeppar, anis och fänkål.

Servera soppan i glas, laxen i kuber med nässelcrème, omeletten i bitar med apelsinsmör överströsslat med nöthack. Dekorera med gräslök.


Grillad flankstek med soja, lime, spiskummin och svarta linser, 4 pers
600 g flankstek
saft från 1 lime
1/2 dl soja
1 tsk malen spiskummin
olivolja
1/2 tsk chiliflakes
socker
salt och peppar
2 dl svarta linser
1 klick smör
1/2 l grönsaksbuljong
3 dl haricot verts

koriandersås:
1 kruka koriander, finhackad
1 finhackad grön chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad scallottenlök
3 msk risvinäger
3 msk olivolja 1 nypa socker
salt och peppar

Blanda limejuice, soja, spiskummin, 2 msk olja, chiliflingor, 1 nypa socker, salt och peppar till marinaden. Marinera köttet minst två timmar, gärna längre.

Blanda ingredienserna till såsen.

Koka linserna i grönsaksbuljong. Häll av och blanda med en klick smör. Koka bönorna nätt färdiga i saltat vatten. Låt rinna av och häll på lite olivolja, salt och peppar.

Grilla köttet. Låt vila i 10 minuter. Skär upp i tunna skivor. Lägg upp linser och bönor på ett fat och toppa med köttskivorna. Skeda över koriandersås och servera.


Crème brulé med vit choklad och rabarbergömma, 4 pers
2 rabarbersjälkar
socker
2 dl grädde
1 vaniljstång
80 g vit choklad
3 äggulor
1/2 dl farinsocker

Skär rabarberstjälkarna i skivor. Koka ihop med lite vatten och ungerfär lika mycket socker som rabarber.

Värm grädden i en kastrull med vaniljstången till nästan kokning. Ta upp vaniljstången, snitta på längden, skrapa ur fröna tillbaka ner i grädden. Värm sakta upp till kokpunkten.

Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna något, men inte så att chokladen stelnar. Rör ner äggulorna under kraftig omrörning och sedan grädden.

Värm smeten under omrörning i ett vattenbad tills den tjocknar.

Eldfasta små portionsformar bottnas med ett lager rabarberkompott och täcks med chokladsmeten. Låt kallna och stelna  i kylskåp.

Innan serveringen strös farinsockret på och karamelliseras med en liten gasbrännare eller under ugnens grillelement.

7 kommentarer:

Red Scream sa...

Ah, trevligt att det gick hem! :-) Kul!

Tina sa...

Ljuvlig låter menyn. Nässlor och rabarber är vårens bästa!

Fröken Dill sa...

Red Scream; det var helt galet gott. Mer sånt!
Tina; blev riktigt bra. Det är så kul med premiärer; nässelpremiär, grilla ute-premiär och rabarberpremiär!

Lottzy sa...

Rabarber mums, men nässlor, jag vet inet det tar emot när man vet vilka otäckingar de är... Kommer inte ifrån att jag tycker att de borde bränna i halsen (jag vet att de inte gör det men ändå) Måste vara något trauma från barndomen eller nåt. Men någon gång ska jag.

Tant Russin sa...

Åh på den middagen hade jag gärna bjudit in mig! Ja hemskt mycket välkommen sköna maj!

Lena sa...

Åh såg just att mina kommit upp lite lite grann nu. Äntligen!
Så i morgon blir det nässelsoppa och åh som jag längtat!
/ Lena från make a head food

Fröken Dill sa...

Charlotta; jag var också superskeptisk innan jag provade, men nu är jag helt fast. Handskar på vid plockning bara!
Tant Russin; säg till nästa gång du närmar dig Gröndal eller inre Roslagen så ska vi nog kunna fixa en smaskig meny:))!
Lena; fånigt att vänta på ett ogräs, som blir till ett gissel senare på säsongen, men det ÄR underbart med de första nässlingarna.