torsdag 2 maj 2013

Camilla Plum


Jag har fått en ny idol! Camilla Plum heter hon och är en dansk trädgårds- och matlagningsguru. Om man vill öva sin danska så finns Camillas TV-program att se på den här sidan. Camilla Plum bor på sin gamla gård Fuglebjerggaard. Här är det härligt bohemiskt och charmigt slarvigt på ett sätt som verkligen inspirerar mig. Min egen trädgårdspersonlighet är mycket mer petig än Camillas. Jag är supernoga med saker som att att tvätta krukor, förvara fröpåsarna i perfekt klimat och absolut inte trampa på den jord man odlar i. Det är en diciplin som krävs när man har ont om plats för odling. Jag inser avundsjukt att det är skillnad när man har en hel gård som dessutom ligger i milt danskt klimat.

Fuglebjerggaard säljer också ekologiska fröer och nu i såningstider kunde jag inte låta bli att beställa.Fröpåsarna var otroligt fina och nu är palsternacka och två sorters sockerärtor sådda på landet. Limabönor, som även kallas smörbönor (eller stora vita bönor) är sådda i krukor inomhus.

Ska bli spännande att de hur allt artar sig. Sockerärtorna är sorterna Carroby de Mausanne, som lär vara en av de allra godaste enligt Lena Israelsson, och Golden Sweet, som får lila blommor och gula ärtskidor. Jag testade en annan gul sort, Märta, förra året och den blev väldigt fin. vad gäller limabönorna så misstänker jag att det kommer att få det lite kämpigt med vårt klimat, men man måste ju i alla fall testa! 

4 kommentarer:

Laila sa...

Såg ett TV-program med henne för två år sedan och föll pladask! Har följt hennes chilirekommendationer till stor belåtenhet! Häftig kvinna!
Ha det gott!/Laila

Laila sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Laila sa...

Av någon anledning som jag inte förstår hoppade kommentaren in två gånger:)

Fröken Dill sa...

Jag hade hört att programmen gick i Sverige för ett tag sedan men missade dem då. Vilken lyx att danmarks radio har lagt upp dem!

Tycker fröken Dill