måndag 27 maj 2013

Första skörden


Äntligen börjar sådderna ge avkastning. Först ut är späda salladsblad, asiatiska blad och de allra första rädisorna (French Breakfast) från lådan utanför köksfönstret. Allt smakade fantastiskt!

Odlingen i fönsterlådan är verkligen smart. Lätt att komma åt att vattna och skörda. Inga skadedjur. Kul att följa grönsakernas utveckling på nära håll. Nu har jag sluppit frost i år, men OM den slår till kan ju lådan lyftas in under natten. Senare kommer jag kunna skörda ännu fler blad, persilja, gräslök, koriander och sockerärtor från min fönsterlåda.

Den första skörden hamnade i en blandad sallad tillsammans med gurka, tomat, färsk fänkål, späd lök, pocherade ägg och räkor. Dressing på min nya favorit, gudomlig sherryvinäger, fin olivolja och kryddor.

4 kommentarer:

Remsan sa...

Åh, vad härligt med första skörden! Våra sådder är bara små gröna pluttar ännu. Smart att odla i lådor en bit upp. Jag har gjort så på vår altan. I landet kommer allt från rådjur, sniglar och kaniner åt grödorna :-(

Anonym sa...

Det finns lyx och så finns det LYX!

Åsa sa...

Åh! så fina de ser ut! Jag har inte ens fått ner frön utomhus än. Bara kryddor (koriander, basilika, dill) inne i köksfönstret.
Fönsterlåda låter förresten intressant. Skulle gärna ha en själv men vet inte hur jag ska få fast den ordentligt.

Så bor jag lite dumt på första vån (av det 48 lägenheter som finns i längan där jag bor är det bara vi 8 på första vån (4 uppgångar) som inte har någon balkong :( ) så saker utanför kan vara lite i bra-sak-att-stjäla-vänligaste laget.

Fröken Dill sa...

Remsan; På landet, i landen växer det inte lika snabbt, men även där börjar rädisorna vara klara nu.
momaskitchen; en underbar säsong börjar nu!
Åsa; Jag hade lite tur med en djup fönsternisch. J hjälpte mig att fixa en smal plattform förankrad med några tunna skruvar i karmen. Kanske inte helt tillåtet, men kan inte tänka mig att någon i min bohemiska brf skulle opponera sig. Väderstrecket är dessutom söder och mitt på hetaste dagen skuggar ett körsbärsträd...