söndag 5 maj 2013

Lördagskväll på landet - Varmrökt lax

 

Efter att ha jobbat hårt med att köra skräp från mammas och pappas sålda villa for vi ut till landet med ett lass saker. Vid ett snabbt stopp på Ica i Rimbo fick vi med oss en bit lax. Grilla, var tanken, men väl på plats hittade vi en påse rökspån och då blev det givet att laxen borde varmrökas.

Att varmröka lax i portionsbitar är lättare och nästan snabbare än att grilla den. Risken för att bränna laxen är minimal, den behöver inte serveras varm, utan är lika god ljummen. Dessutom kan lax sparas och blir helt suverän i t ex en sallad för matlådan. För varmrökning är det enda man behöver en grill med lock, grillbriketter och rökspån, flisvarianten. Om man skulle sakna rökspån går det bra att klippa/tälja till eget, förslagsvis av några grenar från ett äppel- eller päronträd. Jag har testat lite olika kryddningar till lax som varmröks och kommit fram till att fänkålsfrö blir väldigt gott.

Vi hade glömt en del av ingredienserna till den tänkta yoghurtsåsen hemma, men en ny variant blev absolut lika god. Några sparrisar fick ligga en stund på grillen också efter att ha drisslats med olivolja, saltats och pepprats.


Varmrökt lax med limesås, 4 pers

4 portionsbitar lax
fänkålsfrö, salt och svartpeppar

sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
1 msk honung
Santa Maria limepeppar på kvarn
1/2 pressad citron

Krydda laxen med mortlat fänkålsfrö, salt och peppar.

Blötlägg ca 1 dl rökspån.Tänd grillbriketter på ena sidan i en klotgrill. När glöden är fin strö över rökspån, lägg på det övre gallret och fisken på den sida grillen där glöden inte är. Stäng locket. Öppna nedre spjället helt och övre halvt. För oss tog rökningen bara 10 minuter!

Rör samman ingrdienserna till såsen. Smaka av.

Servera med ris och sallad.

4 kommentarer:

Remsan sa...

Röka fisk i grillen har jag aldrig testat däremot har vi en liten ABU-rök som vi brukar röka fisk i. Blir mycket gott. Lyxigt dessutom att röka fisken själv. Finns så många goda sallader med rökt fisk som passar bra så här års när man vill ha lite lättare mat.

Martina sa...

Mmm, så gott att röka sin egen lax!

Tina sa...

Rökt fisk är min favoritmat nummer 1. Och sparris! <3

Fröken Dill sa...

Remsan; Vi har en ABU-rök också, men det känns nästan lättare att röka i grillen.
Martina; ja, för mig är det en stor nyupptäckt!
Tina; jag tror jag kommer att frossa på egenrökt mat hela trädgårdssäsongen!