onsdag 28 december 2011

Nu dansar julmaten ut!


Eller egentligen för flera dagar sedan...

Efter att ha avnjutit tre och ett halvt julbord av yppersta kvalitet under helgdagarna var det verkligen NOG med julmat. Fördelen med att inte hålla julfirandet hemma hos sig själv är att man slipper rester. Vi har visserligen ett par hemgjorda julkorvar kvar i frysen men dessa kommer att rökas till Falukorv vid senare tillfälle.

Nu äter vi bara sådant som inte påminner om julmat. Idag planerade vi till exempel nyårsmiddagen över en efterlängtad sashimi på J:s favoritsushiställe, Hokkaido vid Fridhemsplan. Pinfärsk rå fisk och skaldjur med wasabi - himmelskt gott!

Nyårsplaneringen är inte på långa vägar klar, men det blir skaldjur på något sätt (jag vill ha ostron, J pilgrimsmusslor så det blir nog både och), följt av kött, kanske inbakat? och så en lätt och läskande dessert. Kanske ostar, absolut löjrom någonstans. Kanske inleda med snittar? Och så mousserande vin förstås!

Vad äter ni mellan mellan jul och den stundande helgen och hur ser era nyårsmenyer ut?

5 kommentarer:

Anna sa...

Hej fröken Dill! Här i Danmark äter man "Nytårstorsk", det är en stark tradition. Till torsken har man en god senapssås och så har man små primörpotatis till "asparagekartofler" ;-) Sen är det tradtion med en s.k. "kransekage". Hilsen Anna ;-)

Lotta - Två små kök sa...

I mellandagarna blir det lite nyttigare och lättare mat innan nästa festhelg drar igång. Fast just nu vore kanske kycklingsoppa bäst pga rådande förkylning...

Till nyår blir det nog en karljohansoppa med friterad svartrot. Varmrätten blir en överraskning. Desserten ska min man bestämma och det är inte gjort ännu. Det är ju flera dagar kvar :-)

Vi börjar med några snittar till god skumpa och tar något billigare mousserande till tolvslaget.

Gott slut!

Mårtenssons kök sa...

Allt annat än julmat på våra tallrikar också, man klarar inte hur mycket som helst:) Lammytterfilé i går, lax o pasta idag har suttit riktigt fint.
Men visst, en och annan skinkmacka blir det fortfarande, men det räknas väl inte som julmat...?

Red Scream sa...

Urk! :-) Jag tror att det blir fokus på gott! Så en hink löjrom, pilgrimsmusslor, toast skagen, blåbärssmulpaj med hemlagad vaniljsås (från Såsen är Godast!)... Något sådant! :-) Vin: Bolly och Keller Hubacker. /Ulf

Fröken Dill sa...

Anna; intressant med nyårstorsk, men varför inte, det är ju en god fisk som numera dessutom lär vara OK att äta. Primörpotatis låter lyxigt så här års. Tidigare år har jag vid några tillfällen lyckats odla nypotatis till julbordet. Satte dumt nog inga i år, synd för de hade nog blivit perfekta i mildvädret.
Lotta; kycklingsoppa, DET behöver jag nu - snörvel...
Nyårsfirandet lät toppen!
Mårtenssons; härlig mellandagsmat, Nu blev jag sugen på lamm!
Ulf; det lät gott, man kanske skulle plocka fram de sista hemplockade blåbären från långt-in-i-frysen och smula ihop en paj?