tisdag 6 december 2011

Löksoppa to die for


Löksoppa är gott! och snabbt, trodde jag... Var rätt skeptisk när jag läste i boken "Matmolekyler" att löksoppa ska långlagas. Jag är sååå glad att jag ändå tog mig tid. Tänka att något så vanligt som lök kan smaka så otroligt mycket! Jag vill bara ha MER! Och mitt gamla knep att pimpa löksoppan med Worcestershiresås är överflödigt vid långlagning.

Det exakta receptet får ni läsa i boken eller fråga Lisa FW om, men jag tror jag törs avslöja några detaljer som får vilket löksoppa som helst att bli helt fantastisk.


Löksoppetipsen

Bryn rejält med gul lök till soppan långsamt i panna, det ska ta minst en kvart för den att få lite färg. Sätt in i ugn i täckt kärl 125 grader, ca 1 timme, se till att det inte bränns. Bryn på plattan igen och nu med lite socker strösslad över löken som ska få fin färg.

Laga löksoppa på valfritt sätt, gärna med både en skvätt vitt vin och några matskedar fino-sherry i kastrullen.

Rosta gärna brödet till krutongerna i ugn en stund innan osten läggs på. Använd lagrad ost med bra smältkvalitet, typ grevé. Jag brukar inte gratinera krutongerna liggande i soppan eftersom jag tycker att resultatet blir för soggigt. Gratinerar istället bröd med ost för sig i ugn, under grillelementet på slutet, så blir det perfekt.

Njuuut, det blir himmelskt gott!

10 kommentarer:

Postgårdsromantik sa...

Har man sett vad kul - mer sopptips. Brynt eller rostad rotfrukt - syftet låter bekant. MEn jag har faktiskt aldrig fått till en riktigt god löksoppa. Nu är det dag...
Postgårdsromantikern Lena

Skogseva sa...

Ahhh.. löksoppa! Jag minns det glada 70-talet när det växte löksoppa på vartenda vickningsbord. Just då var Jansson ute och ersatt av soppan, ett alls icke dåligt alternativ.
Minns också min absolut första löksoppa som åts på en liten restaurang i Malmö. Trots varningar skållade jag mig svårt i munnen och kunde sedan inte bedöma huruvida jag gillade soppan eller ej!
Att långlaga löksoppa låter som ett bra sätt att ta fram extrasmaker ur lökarna. för övrigt en matlagningsmetod som är flitigt använd hos oss.
Kram från Eva

Kim sa...

Den boken har jag! Inte kommit till lökreceptet än, men jag får väl bläddra fram lite för det här verkar riiiktigt gott.

Elina sa...

Gott gott :) Perfekt eftersom vi nu har boken. Får passa på att laga någon gång när jag och G är själva.

Lotta - Två små kök sa...

Åh, vad gott med löksoppa! Tack för tipset på krutongerna. Brukar inte heller gilla när de blir uppblötta.

Växelhäxan från norrland sa...

Det låter så härligt gott "löksoppa to die for" mm själv är jag urdålig på att göra soppa. Gjorde med kyckling i för ett tag sedan och då sa min son, varför ska du tjorva till det? kan du inte bara göra den vanliga soppan som du alltid brukar göra!! Vilket betyder vanlig hederlig köttsoppa med klimp.

Fröken Dill sa...

Lena; jag har ändå ätit en del löksoppa. Min mamma tyckte att den hade ett romantiskt skimmer efter att hon ätit den i Paris gamla hallar, så vi fick det ibland som barn.
Eva; vilken bra idé -VICKNING!
Kim; fullkomligt genialiskt!
Elina; ja det är nog inte riktigt barnmat även om jag själv åt den som barn...
Lotta; det är OK med lite soggighet, men inte ett totalsogg!
Växelhäxan; inget fel på köttsoppa men det finns ju sååå många goda soppor!
Hälsningar från soppomanen fröken Dill

Nina sa...

Jag är väldigt förtjust i löksoppa. Gott och billigt, I love it! Är också väldigt förtjust i "Matmolekyler" som jag läser just nu. Har tänkt testa soppan därifrån men inte hunnit än. Nu blev jag ännu mer peppad på det!

Remsan sa...

Det lönar sig nästan alltid att ge maten extra tid. Långlagad löksoppa är verkligen to die for. Tack för påminnelsen och sopptipsen. Får minsann bli löksoppa snart.

Fröken Dill sa...

Nina, som sagt, den var outstanding. Nu vill jag testa linssoppan från boken.
Remsan; jag måste också göra en repris snart. eller använda långlagad lök som bas i någon annan maträtt...