torsdag 8 december 2011

Dumplings - snabbt och gott på jobbet


Många asiatiska mataffärer säljer frysta dumplings till bra pris. Det brukar finnas både vegetariska sorter och sådana med kött eller skaldjur i. Jag köpte en variant med räkor för 79 kronor. Den räckte till fyra luncher.

För snabb tillagning, t ex till en lunch på jobbet, ställ en värmetålig kopp i botten på en kastrull med en rejäl bottenskyla vatten. Ställ en liten tallrik ovanpå koppen och fördela de frysta dumplingsen på denna. Sätt på ett lock och ångkoka, ca 10 minuter, eller tills dumplingen blir färdiga.

Ät t ex med färdig sweet chilisås.

Hemma passar dumplings som en liten smårätt, kanske något man smaskar på medan man väntar på att middagens huvudrätt ska bli klar. I hemmaköket kan man passa på att steka den ångkokta dumplingen i lite olja, förslagsvis en blandning av sesamolja och neutral olja.

6 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

hejsan fröken dill!
mmmm, dina BBQ-quesadillas ser jättegoda ut, måste testas!
lakritsteet också...
ang granfröerna...tja, kottarna är ju hårt 'knutna' just nu, men jag ska ta in några och se om de öppnar upp sig i värmen, då brukar de släppa sina fröer liksom. jag återkommer om det pluttar ut fröer ur dem.

Kim sa...

Smart tillagningsknep - det ska jag testa nästa gång. Riktiga dumplings är så gott! Testade ICA's för ett tag sedan och de var inte så mycket att hänga i granen... Nästa gång blir det från min asiat, eller kanske skulle man testa att göra egna?

Elina sa...

Smart sätt att tina dom. Måste verkligen prova någon gång. Vilken affär har du köpt dina i?

Fröken Dill sa...

Lydia; Kul och jättetack, i vilket fall, skulle vara spännande om det lyckas! Jag tog hem några kottar från landet. Efter några dagar i värmen öppnade de sig, men tyvärr fanns bara ett par fröer i dem.
Kim; egna dumplings är verkligen jättegott och man kan ju dessutom välja fyllning själv, men det är rätt mycket pyssel att göra dem.
Elina; just dessa vara från China Li vid Skanstull (på väg med cykel från LOCUM), men det finns jättegoda på Japanska torget på Tegnergatan också och säkert på de flesta andra asiataffärer!

Postgårdsromantik sa...

Aha - är det så man bör värma upp dem - det hade vi aldrig kunnat ana. Detta ska absolut undersökas djupare!

Postgårdsromantikerna

Fröken Dill sa...

Postgårdarna; en ångkokare i bambu (billig på asiatiska affärer) är också bra, men tallrik i kastrull fungerar faktiskt OK för en portion!