tisdag 9 augusti 2011

Fröken Dills SPA - shampo


Min stora dröm är att bygga en vedeldad bastu på landet. Det finns inget skönare för kropp och själ!

Tills detta blir verklighet roar jag mig med lite mindre projekt - att tillverka egna SPA-produkter baserade på vilda och tama örter.

Först ut är shampo. Såpnejlika växer som ogräs i byn och eftersom hela växten, mest roten, innehåller sapotiner verkar den löddrande och milt rengörande.

Kamomill rekommenderas sedan gammalt till ljust hår. Om man är mörkhårig kan man istället välja nässla.

Gör så här: Koka upp vatten. Lägg i örter. På landet växer ingen kamomill så jag tog kamomillte. Koka en halvtimme och låt stå tills vätskan kallnar. Nu är shampot klart att använda. Tänk på att det är en färskvara. Håller i kylskåp ett par dagar. Vill man istället ha något som kan bevaras kan man torka såpnejlika, och sedan göra shampo färskt, direkt.En bra sak med hemgjort shampo är att det inte innehåller en massa konserveringsmedel och andra tillsatser. Bra både för dig och naturen!

En annan huskur för ljust hår är att göra sista sköljningen med lite pressad citron i vattnet. Luktar gott, gör håret glänsande och om man vistas i solen efter en sådan hårtvätt bleks håret lite, lite mer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh!

Jag satte såpnejlika förra året. I år kom små söta tuvor bredvid rabarbern och nästa år hoppas jag de är stora nog att ta av... hade ingen aning om att det gick att göra schampo! Det låter alldeles lysande för min allergifamilj... tack snälla du för tipset!

Anna B sa...

Låter ljuvligt, men jag har tyvärr dåliga erfarenheter av kamomill, blev alldeles gul i håret efter att ha gjort ett avkok på torkade franska blommor :( Men såpnejlika provar jag glatt!

Fröken Dill sa...

vidvedspisen; kul det är verkligen en trevlig växt.
Anna; oj då, jag märkte ingen gulhet efter shamponering med kamomillte. Kanske rena turen?
Undrar ört-Dillen