torsdag 4 augusti 2011

Fröken Dills känsla för grönt - Sockerärtor


Sockerärtorna av sorten "Engelsk sabel" har prunkat i min köksträdgård. Just denna sort är högväxt och får ganska stora skidor som är väldigt goda. Nu sjunger plantorna på sista versen och jag låter några skidor mogna på så att jag ska kunna ta eget frö från min favoritsort.

Nya plantor av den lägre, snabbare sorten "Norli" är redan planterade och beräknas kunna ge skörd i slutet av månaden.

Sockerärtor kan användas till mycket, men helst vill jag stoppa de helt nyplockade skidorna i kastrullen, ångkoka försiktigt så att de mjuknar lite, men fortfarande har kvar sin krispighet. Jag avnjuter mina ärtor på enklast tänkbara sätt, med smör och lite flingsalt.

Några av de kvarglömda sockerärtorna som hunnit bli för stora kan man plocka och sprita. Själva ärtorna är väldigt goda att koka lätt och njuta med smör och salt.

3 kommentarer:

KarinW sa...

Mina sockerärtor har fått för lite näring så de blev inte alls bra men jag ska plocka in de sista till middagen! Busigt husdjur du har!

Fröken Dill sa...

Låga sorter kan du fortfarande så om det inte blir en väldigt tidig höst. Ärtväxter brukar inte behöva gödslas så mycket eftersom de har kvävefixerande bakterier i sina rötter, men det är klart lite gödning kan de ändå behöva för att komma igång.
Hälsar fröken Dill

Ellen sa...

Fröken dill! Var fick du tag på frö till sockerärtan ´Engelsk sabel´? är väldigt sugen på att bara odla "kulturarvssorter" i grönsakslandet i år, och då min mans absoluta favoritgrönsak är sockerärtor skulle jag vilja få tag på den!