söndag 21 augusti 2011

Fröken Dills känsla för grönt - Den bästa squashgratängen


Det här är inte första gången den här rätten är med på bloggen, men den är verkligen oväntat suverän och tål att påminnas om så här i squashskördartider!

Squashens milda smak backas upp perfekt av syrlig gräddfil, purjo och pikant dragon. Lägg till det krämig gräddighet och smältostighet. Väldigt intressant att en squashrätt som inte innehåller vitlök, squashens annars bästa kompis, kan bli så god. All heder åt S som tipsade om receptet!

Squashgratäng

400 g squash
1 purjolök
1,5 dl vispad grädde
1,5 dl gräddfil
2 dl riven, lagrad ost
Salt och dragon
Persilja

Skala squash, dela i småbitar osh stek dem mjuka. Skär purjon i ringar som steks mjuka. Blanda grädde, gräddfil, ost, salt och dragon. Lägg purjo i botten av en ungsfast form. Fördela squashen ovanpå och täck med gräddblandningen. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Klipp persilja över gratängen.

4 kommentarer:

Anna sa...

Zucchini är verkligen en favoritgrönsak och denna gratäng verkar både krämig och god, precis som en nyskördad zucchini ;-)

Kim sa...

Jag som stod och höll en stor squash idag, men tänkte: vad ska jag göra med den här?. Nu vet jag bättre!

Mamma Mimmi sa...

Vad härligt - vi som LCHF satt just och diskuterade hur suveränt det skulle vara med en riktigt fet potatisgratäng utan potatis. Fröken Dill är kvällens mathjälte!

Fröken Dill sa...

Anna; nu har jag nya zuccinis på gång, redo att plockas ikväll!
Kim; de är verkligen i säsong så här års och mycket användbara.
Mimmi; härligt, det hade jag inte ens tänkt på, men gratängen är ju väldigt LCHF:ig och kan smakmässigt absolut ersätta en potatisgratäng!
Hälsar fröken Dill