onsdag 12 augusti 2009

Lyft på hatten


Mina scallopinsquashar, Sunburst, har nu växt till sig och uppnått storlek lagom att fylla och gratinera med köttröra. Den här rätten har jag gjort många somrar sedan många år tillbaka när jag och min dåvarande kille köpte scallopinsquashar av "grönsakstanten" på Gotland. Tanten var urgammal och hade det mesta i grönsaks- och bärväg till försäljning. Bl a sålde hon helt fantastiskt söta jordgubbar långt in i september. Man undrar vilken sort det kan ha varit?

Gratinerad squasch går såklart lika bra att laga med raka modeller, men de ufoformade blir verkligen fina.

Gratinerad squash (2 port)
2 portionsstora squash
200 g köttfärs
1 gul lök, skalad och hackad
1 tumsstor bit palsternacka, skalad och hackad
250 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
Färsk chili, finhackad
Chilipulver
En skvätt kalvfond
Lite grönsaksbuljongpulver
1 dl rött vin
Salt och nymald svartpeppar
Färsk timjan, klippt
1 färsk vitlöksklyfta, riven
Parmesanost

Gröp ur squasharna. (Går nog bäst med melonjärn, annars liten kniv och sked.) Fräs hackad lök och palsternacka i smör tills det får lite färg. Hacka och fräs hälften av squashinkråmet. (Den andra hälften är toppen att fräsa med vitlök, salt, peppar och timjan som ett tillbehör till nästan vad som helst, t ex nedanstående abborrecept.) Bryn köttfärsen i smör. Häll samman allt det stekta med hackad chili, tomat, vin och tomatpuré. Låt koka minst en halvtimme. Om det blir för torrt, späd med vatten. Riv i vitlöken. Smaka av med fond, grönsaksbuljong och kryddor. Fräset ska vara smakrikt, starkt och rätt torrt eftersom squashen man fyller det i är mild och bidrar med vätska. Fyll squasharna med köttröras, strössla på parmesan, sätt på locket häll lite vatten och buljongpulver i botten på formen (gott att skeda över sedan) och gratinera i 200 graders ugn 30-40 minuter.

Väldigt god rätt med abborre
Trots brist på bilder (J, fotografsnobben påstod att den var för ful) måste jag ändå berätta om abborrätten vi lagade igår. Smörstekt abborre kryddad med salt och peppar fick sällskap av fluffigt hemlagat potatismos, där en del av potatisen bytts ut mot palsternacka. Firre och mos åts med kryddsmör som innehöll fänkålsdill, italiensk salladskrydda och lite saft och skal från citron. Ett annat tillbehör var skivad fänkål som ungsbakats med citron, smör, salt och peppar. Rätten blev nästan ÄNNU godare än abborre med kantareller!

Det blir mycket smör så här års. Borde kanske börja cykla till jobbet...

Inga kommentarer: