tisdag 18 augusti 2009

Fröken Dill leker japan


Japanska pickles, tsukemono, är beroendeframkallande! Tydligen görs de goda inläggningarna traditionellt genom att grönsaker i tunna skivor syras med riskli, salt och vatten. Det verkade lite krångligt och tidskrävande så jag gjorde en variant som väl är mer marinerad än syrad.

Fröken Dills japanska pickles
Rättika, slanggurka, rädisor och morot i tunna skivor
Ungefär lika mängder av dashi-buljong (pulver + hett vatten), japansk soya (ljus) och risvin
Socker (koka lite sockerlag, tillsätt lite i taget och smaka av)
Sesamolja (lite)
Chiliflakes
Färsk ingefära i tunna skivor

Blanda dressingen, smaka av så att den blir lagom sur, söt, salt, stark och mustig. Häll marinaden över grönsakerna. De är redo att ätas efter någon timme, men blir ännu godare om de får stå någon dag.

Inga kommentarer: