onsdag 1 maj 2019

Sköna maj välkommen!





Vi firade traditionsenlig valborgsmässoafton i byn. Som på beställning föll någon timmes rejält regn mitt på dagen så på kvällen när himlen klarnat upp kunde valborgsbålet vid bygdegården tändas. Det blev skönsång(?) i allehanda stämmor, brassprak och fika.

Valborgsmiddagen som J och jag åt tillsammans med syrran gick i vårens tecken. Vad sägs om nässelsnurror med räkor och löjrom, örtig lax med hollandaisesås och rabarber- och jordgubbssmulpaj piffad med ingefära? Jag är extra nöjd med förrätten. Nässlor har en fantastiskt kryddig smak som gifter sig väldigt bra med fänkålsfrö i t ex en omelett. I kombination med frisk räkröra och löjrom blir det outstanding!

GLAD FÖRSTA MAJ!


Nässelsnurror med räkor och löjrom, 4 port

1/2 l nässlor
3 ägg
salt, vitpeppar och fänkålsfrö (ca 1/2 tsk)
smör att steka i
300 g räkor med skal
1 liten knippa gräslök
100 g färskost
1/2 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
salt och nymald vitpeppar
ca 60 g löjrom
1/2 röd lök, finhackad

Skölj nässlorna noggrant i flera vatten. Koka upp en kastrull med vatten och förväll nässlorna i någon halvminut. Ta upp ur vattnet och mixa till en homogen knallgrön röra med ägg, salt, peppar och fänkålsfrö.

Stek en tunn omelett i en stor teflonpanna.

Skala och finhacka räkor. Hacka gräslök. Blanda med färskost, crème fraiche, citron, salt och peppar.

Lägg omeletten på plastfolie på en skärbräda. Bred på räkröran och rulla ihop rullen.

Skär fyra stubbar och servera med löjrom och finhackad rödlök.


Grillade laxsidor med hollandaisesås, 4 port
1 laxfilésida med skinnsidan kvar
2 msk hackad färsk oregano
2 msk hackad bredbladig persilja
2 hackade vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar
½ tsk chili flingor
3 dl torrt vin
1 schalottenlök
Salt och nymald vitpeppar
2 dl smält, skirat smör
2 äggulor
Saften från 1 citron
Till servering; dillkokt färskpotatis, kokt sparris/haricot verts, sallad med gröna blad och ångade primörer

Börja med att tända grillen.
Blanda oregano, persilja, vitlök, salt, svartpeppar och chiliflingor i en skål.
Sprid ut kryddblandningen över laxen (ej skinnsidan).
Förbered grillen för indirekt grillning och lägg laxen på gallret med skinnsidan nedåt (OBS helst ingen kol under fisken).
Sätt gärna en digitaltermometer i den tjockaste delen redan från början.
Grilla med locket på grillen. Använd ev rökspån.
Har du termometer i fisken vänta med att lyfta locket tills den visar 48 grader, då är fisken klar att serveras, annars passa tills den är nätt genomlagad. 
Sås: Hacka schalottenlöken och koka med vitt vin och låt reducera tills hälften kvarstår ungefär. Sila bort lökhack och låt svalna.
Se till att temperaturen inte är mer än ljummen på såsbasen. Slå i äggulor och vispa hårt och länge under svag värme i vattenbad tills det blir en mycket tjock kräm utan luftbubblor.
Ta bort från vattenbad och stråla långsamt i smöret under kraftig vispning. (Smöret ska hålla samma temperatur som äggkrämen när det vispas i.) Salta och peppra och smaksätt med pressad citron. Servera genast! (Kan ej värmas upp, då skär den sig.)



Jordgubbs- och rabarbersmulpaj, 1 paj

1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 nypa salt
1 paket frysta jordgubbar (så här års...)
2 rejäla rabarberstjälkar
1 knöl syltad ingefära
1 dl socker
1 msk maizena
100 g vit choklad

Till servering: vaniljglass
Tärna smöret. Blanda mjöl, socker och salt. Nyp snabbt ihop smöret till en smulig deg. Blanda försiktigt i havregrynen utan att de går sönder.
Skala och skiva rabarber. Rensa och kvarta jordgubbar. Hacka den syltade ingefäran fint.
Smörj en pajform. Blanda jordgubbar, rabarber, ingefärshack med socker och maizena. Lägg i pajform.
Fördela smuldeg ovanpå frukten. Toppa med grovt hackad vit choklad.
Grädda i 200 graders ugn, ca 25 minuter.
Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer: