måndag 16 januari 2017

Vi firar 10 årsjubileum


När julen var utstädad i lördags och vår egen och grannarnas granar körda till miljövänlig återvinning på tippen var det dags för VÅR dag.

Någonstans vid ettiden var det nämligen exakt 10 år sedan som J och jag träffades för första gången! Platsen var Gröndals tvärbanestation, ca 50 meter från porten där vi bor nu.

Vi inledde firandet med finfika. Årets första semla, en minisemla från Lundbergs konditori, och "Årets chokladbakelse" avnjöts i köket. Semlan smakade fantastiskt, chokladbakelsen var verkligen vacker som en dag, men inte riktigt lika god. Jag har läst på och bakverket bestod av manjarimousse med creme brullée och kalamansigelé på chokladsablé. Jag fattar inte hälften, men chokladdelen var för söt för min smak.

Vi tog det lugnt under eftermiddagen och begav oss in till staden fram emot kvällen för att passa vårt bokade, länge efterlängtade besök på Nobelkocken Sayan Isakssons krog Shibumi som ligger i Jarlateaterns källare.

Jag har längtat efter att besöka den hyllade krogen av typen japansk matbar. Man måste boka bord långt innan, stället har knappt någon info på nätet och dörren är svårhittad, men precis som jag förstått när jag läst recensionerna var maten HELT OTROLIGT GOD! Jag som är svår på asiatiska smaker och riktigt fina råvaror hade skyhöga förväntningar och de infriades med råge.

Vår placering, vid disken till kallskänken var perfekt. Äntligen fick jag i verkligheten se äkta wasabirot och hur man river den på ett speciellt rivjärn!

Vi inledde med varsin drink. Min var tequilabaserad med citrus, bl a favoriten yuzu och chilipeppar. Förutom den goda maten är Shibumi också duktiga på drinkar.

Matbarskonceptet innebär att de flesta rätter är smårätter, man väljer ca 3 stycken var och delar, vilket passar J och mig perfekt.

Vi ville välja i stort sett ALLT på menyn, men fastnade tillslut för följande:
Laxtartar
Tsukemono
Aubergin i sojamariand
Knivmusslor
Sliders med högrev
Japanska tacos

Laxtartaren kom in i en liten elegant trälåda och serverades med friterat rispapper. Fisken var helt perfekt. Vi har ju blivit bortskämda med Salma- och Fröyalax, men detta var någonting utöver. Vacker lax- eller om det möjligen var forellrom hörde till, liksom krasse. Tipset var att blanda samman tartaren och skopa upp den på bitar av friterat rispapper. Kul och väldigt gott.

Tsukemono - picklade/fermenterade grönsaker är alltid gott och inget som är lätt lagar i en handvändning hemma. Här serverades de i fyra små skålar. Alla var goda, men de underbara tomatkulorna och förstås kimchin var mina favoriter.

Aubergin i sojamariand var något så annorlunda som kalla nätt friterade auberginklyftor, marinerade i mirin, dashi och soja, serverade med svart sesampasta. Supergott, men jag missade tydligen att ta en bild.

Knivmusslorna kom med med skum på soja och vispat ägg, misogrillat bröd: Gott, skummet var suveränt, men kanske var musslorna lite väl råa? Jag är faktiskt lite osäker på hur man brukar äta just knivmusslor och vilken konsistens de brukar ha.

Sliders med högrev, kimchi och brioche var fina små burgare. Det fluffiga brödet var perfekt, liksom köttet. Och att servera detta med kimchi är ju bara så smart!

Japanska tacos var minitortillas med rensad short rib. Kunde varit jättegott, för köttet och den starka såsen var underbara, men varför var de dränkta i en massa majonnäs? Blir bara för fett och mättande även om majjon säkert var god.

När de sex rätterna avnjutits var vi egentligen nöjda, vi övervägde att beställa något mer eftersom även sashimin med äkta wasabi, rödbetstartaren, bifftartaren/råbiffen och den hela fisken, Dorado, sett mycket intressanta ut.

Vi kom överens om att komma tillbaka ganska snart igen och avslutade måltiden med ursöta ministrutar med sorbeter -  päron/sake och äpple/ingefära. En helt perfekt dessert för mig som inte är mycket för söta stabbiga saker. Vi tog också varsin kopp kaffe och J slog till på en japansk whisky som var ett under av förfining.

Servicen på Shibumi var ung, kunnig och entusiastisk, men ganska rörig. Det blev lite fel någon gång och ett par gånger visste inte riktigt den ena servitrisen vad den andra gjort. Lite synd, men inget som störde oss mycket. En annan bra sak är priset. Det är aldrig billigt att äta ute i Stockholm, men Shibumi är inte dyrare än något annat ställe och maten är ju verkligen outstanding. Om man förmår hålla på sig och inte har något krav på att prova allt/bli proppmätt kan man sannolikt komma undan med en verkligt odyr nota. Stort plus tycker vi!

Vi avslutade kvällen i mysiga stimmiga baren på Svartengrens där vi avnjöt några av ställets mycket goda drinkar.

Laxtartar

Tsukemono

Knivmusslor

Sliders

Japansk taco

PS: Till er som uppmärksammat att åren inte verkar stämma, enligt bloggen var det bara vårt 9-årsjubileum nu i helgen, kan jag erkänna att jag faktiskt väntade med att börja blogga offentligt ett helt år. Skrev inlägg bara för mig själv under den tiden för att se om det var någonting jag ville göra lite mer långsiktigt. Och det var det!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis! Å missa inte råbiffen nästa gång :)

Charlotta Ljungblad sa...

Hurra! Grattis!

Fröken Dill sa...

Massa tack! Och råbiffen kastade vi låååånga ögon efter så det blir definitivt en repris.

Hälsar Jenny