tisdag 24 januari 2017

Buffémiddagar och bokcirkel

Lånad bild

Att bli bjuden på buffémiddag hos vänner är alltid så gott och uppskattat.

För några veckor sedan var vi hos en jobbkollega och åt en toppenbuffé, verkligen extra allt.

Det var ostar och chark av olika slag, grönsaker, rökt lax, löjrom med smetana och hackad lök och en helt fantastisk hummergratäng, som jag bara måste försöka mig på att laga själv. Så här beskrev min kollega hur hon brukar laga: Själva gratängsåsen ska vara med lök, champinjoner, grädde, hummerfond och vin, kryddad med bl a paprika och gräslök. Härligheten blandas med hummerkött och gratineras sedan med smakrik ost. Supergott, helt enkelt! Till buffén dracks bubbel av alla som varit smarta och inte tagit bilen.Senare i samma vecka var det dags att träffas i bokcirkeln. Den här gången var det studiebesök och buffémiddag med bokprat på en spännande plats. En av tjejerna är domare och jobbar på tingsrätten. Eftersom vi läst boken "Störst av allt" av Malin Persson Giolito som utspelar sig under en rättegång passade vi på att hälsa hos N på jobbet. Efter att ha gått runt och fått veta en massa om rättegångar i verkligheten dukade vår värdinna upp ost, chark och vin - och allt därtill i en mysig sittvrå med utsikt över häktet.

Plockmat är verkligen pratvänlig. Mumsandes på goda charkuterier och en massa olika ostar, oliver, tomater och minimozzarellor med kex och bröd pratade vi om boken och avnjöt ett rött vin som var helt perfekt till plocket. (Kommer tyvärr inte ihåg namnet.) När vi kom till den vackra chokladtårtan var vi redan så mätta att vi bara orkade ta en liten, lite, men naggande god bit.

Boken, "Störs av allt" är en nervpirrande och välskriven deckare som jag verkligen kan rekommendera. Jag läste den i ett streck.

Artonåriga Maja överlever en skolskjutning där ett antal elever och en lärare i en gymnasieskola i fina Djursholm dödas. Från början är det klart att Maja skjutit två personer, sin pojkvän som är den andra förövaren och sin bästa kompis. Frågan är - varför gjorde hon det, hade hon planerat brottet tillsammans med sin pojkvän eller handlade hon i nödvärn?

Maja blir häktad, sitter isolerad i nio månader och sedan blir det rättegång. I boken följs denna i detalj, med klipp tillbaka till Majas minnen av vad som hänt.

Man får följa hennes relation med pojkvännen Sebastian, son till en av Sveriges rikaste män. Från kärlek och känslan av att vara utvald till mer och mer mörker med en kille som får allt materiellt, men lever med en iskall och kärlekslös pappa.

Man får också veta mer om Majas relation till sin egen familj, lärare och klasskompisar. Tonårsförakt mot föräldrarna, men också en känsla av att de lämnar henne väldigt ensam i en svår situation. Kärlek till den mycket yngre lillasystern och den kloka varma morfadern, lätt förakt mot lärare, en känsla av att hon växt ifrån bästisen Amanda, men ändå inte velat "göra slut".

I det fina gymnasiet går också elever som inte kommer från det rika Djursholm. Asylsökande Dennis som vet att han kommer att utvisas när han fyller arton och till dess samlar han pengar genom att sälja droger, bl a till Sebastian och hans gäng. Smarta, snygga Samir som Maja dras till är son till fattiga invandrarföräldrar. Han pendlar i timmar från miljonprogramsförorten varje dag för att komma till skolan som ska ge honom en bättre framtid.

I den här smältdegeln utvecklar sig händelserna som leder fram till den förödande skolskjutningen.
Boken är som sagt otroligt spännande och imponerande nog håller storyn ihop hela vägen till och med slutet.

I och med studiebesöket på tingsrätten kom historien i boken på något sätt ännu närmare. Man slogs av hur små salarna är, hur trångt man sitter. Hur ledsna och desperata många av dem som kommer dit är, både förövare, offer och anhöriga. Ångesten och isoleringen på häktet, där vår värdinna bekräftade att man absolut skulle kunna isolera en artonåring misstänkt för ett allvarligt brott i så lång tid som nio månader. Chocken när den anklagade sedan kommer in i en fylld tingssal kan vara dramatisk.

Ja, detta är en värld skild från den de flesta av oss vanligen befinner oss i. Helst vill vi inte hamna där. Samtidigt är det oerhört viktigt att bra människor jobbar där.

Inga kommentarer: