måndag 23 januari 2017
Pizza med svamp, råkorv och fyra sorters ost
Precis när man tror att man har testat alla pizzor värda att testa så dyker det upp ett nytt intressant recept. Ursprunget lär vara Delibruket i vattentornet i Sundbyberg och receptet fanns i senaste "Lantliv Mat och vin".
Egentligen är jag ingen fan av "4 sorters ostpizza". Det känns lite för fett och så har jag svårt med uppvärmd gorgonzola. Men med ostarna i form av en tunt bredd ostkräm och topping i form av både ört- och vitlöksstekt svamp, karamelliserad schalottenlök och inkråmet i en god salsiccia plus en härlig mortlad örtolja som sprinklas över den färdiga pizzan blir det oemotståndligt.
Eftersom det är lite pyssel med den här pizzan kan det vara smart att satsa på en färdigköpt deg.
Pizza med färsk korv och 4 sorters ost, 4 portioner
Pizzadeg för 4 pizzor
Ca 200 g svamp (i originalet portabello) vi tog shiitake
25 g smör
1 klyfta vitlök
1 msk finklippta örter, t ex timjan
salt och svartpeppar
250 g schalottenlök
50 g smör
1 1/2 msk farinsocker
1 1/2 msk balsamvinäger
125 g ricotta
100 g fetaost
100 g grönmögelost, vi tog St Agur
1 dl riven parmesan
3-4 färska korvar, vi tog salsicca
örtolja:
3/4 dl olivolja
1 liten klyfta vitlök, riven
rivet skal av 1/2 citron
salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader med en pizzasten på ett galler.
Rensa och skiva svampen. Bryn i smör i en stekpanna i några minuter. Tillsätt vitlök och örter och bryn någon minut till. Smaka av med salt och peppar.
Skala schalottenlöken och skiva den tunt. Bryn den i smöret i några minuter tills den är gyllene. Tillsätt socker och fortsätt bryna några minuter. Tillsätt balsamvinäger och låt den koka in.
Blanda ostsorterna till en massa. Skiva korven, ta bort skinnet och bryn färsbitarna lätt i en panna.
Kavla ut pizzadegen. Bred på ostmassan och fördela övriga ingredienser på pizzorna.
Sätt ugnen på grill och maxvärme. Grädda pizzorna tills osten smält och allt fått färg, ca 10 minuter.
Mortla samman ingredienserna till örtoljan. Ringla över den färdiga pizzan och servera omedelbums.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar