söndag 25 december 2016

God Jul och God Fortsättning!

Julmiddag

Juldagsfrukost - skinkmackor, godaste julklappskaffet i fina julklappskoppen

Igår firade J och jag traditionell julafton med min familj hemma hos oss. Idag har juldagsfrid fått råda, komplett med sovmorgon och skinkmackefrukost på sängen. Ett minijuldags-julbord med mamma och pappa har vi också avnjutit nu på eftermiddagen.

Igår var vi lätt försenade med alla förberedelser, men strax innan klockan tre i var det mesta färdigt hemma. Städad lägenhet med fina dekorationer, pyntad julgran, alla ljusen tända och åtta stycken hemligt gömda minitomtar på plats. Mat som kunde förberedas förberedd, dukning på julduken i köket förberedd, julklappar inpackade  och vår illers Vintras egen överraskning förberedd.

De som ville tog det lugnt i soffan framför "Kalle Ankas julafton". TV-snackset - rödbetschips med getfärskost blev aningen försenat (det tar mycket längre tid än man tror att fixa rödbetschips i ugnen - notes to self - micron är blixtsnabb!). "Jag svälter ihjääääl" sa minsta systersonen. Lite jobbigt, men å andra sidan kul att familjen har god aptit när man har ett rejält julbord på lut.


Det här åt vi:


  • Systersönernas senapssill (stark och inte så söt som vanlig - Good!)
  • Norröna matjessill
  • PK:s inlagda sill från Klädesholmen ("bättre än någon vi kan göra själv" säger Cajsa Warg-personalen)
  • Gräddfil och finhackad rödlök
  • Kaviargrädde
  • Löjrom, gräddfil och finhackad rödlök
  • J:s dillgravade lax och rödbetsgravade lax med hemlagad hovmästarsås
  • J:s kallrökta lax med pepparrotscrème fraiche
  • Rökt renstek
  • Diverse lyxiga charkuterier från Franzén
  • J:s julleverpastej med vår egenodlade inlagda västeråsgurka
  • Svågerns Janssons frestelse
  • Syrrans julsallad, extra pimpad med mandolinskuren rödkål
  • Mammas champinjonsallad, recept nedan
  • Hemodlad krasse
  • Rotsellerisallad med dijonsenap
  • Julskinka, en liten ekologisk lagad sous vide och griljerad med senap/ströbrödsgriljyr
  • Hemlagad rödkål (ett felbeslut, den färdigköpta är godare)
  • Smörstekt brysselkål
  • Eget äppelmos
  • Hemrörd illstark julsenap och färdig Gravlejs
  • Julköttbullar
  • Prinskorv (till slut blev det en rejält rökt sort, köpt i lösvikt i Hötorgshallen)
  • Dopp i grytan (Fatta att jag äntligen förstått charmen med denna rätt!)
  • Julbröd, vörtbröd och smörgåsrån
  • Drycker till maten var julmust. Lumas öl "Ljusslingan", hemblandad mumma och Aalborg akvavit
  • Det fanns också goda ostar (tyvärr inte favvon Colombo gorgonzola, som verkar ha försvunnit?) och fikonmarmelad, men ingen orkade
  • Vår familjs julkakor - Frimurare - fanns också, men vi åt frukt, julgodis och drack valfria drinkar istället för fika.


Efter middagen fick var det dags för julklappar och julklappsspel och alla fick leta efter gömda minitomtar. Vintras julfiskdamm, "Enchantment under the sea" påstod J att den hette, gjorde succcé. Galna presenter fiskade vi upp. Syrran klädde verkligen i lösmustasch!

När släkten begivit sig av hemåt kopplade J och jag av med våra favoritdrinkar (jag är svåår på Bloody Mary) och drinkarna avnjöts till stilla mys framför brasa och TV.

Nedan hittar ni recept på mammas champinjonsallad (min tolkning) som vi ätit till jul så länge jag kan minnas. Den passar till allt och är enligt min syster en av de populäraste rätterna på julbordet.Sedan lite bilder från årets juldekorationer. Jag gillar särskilt sådana som doftar juligt gott och sådana som ger julen sitt eget ljud - klingande av änglaspel och klockan som hängs längst ner i julgranen så att den klingar när man sträcker sig efter en klapp eller går förbi.


Champinjonsallad

1 ask fina fasta små champinjoner, 250 g, skivade i tunna skivor
3 msk smör
3 vitlöksklyftor, skalade, mycket finhackade
1/2 rödlök, skalad, mycket finhackad
slätbladig persilja, mängd motsvarande 1 kruka, finhackade blad
salt och vitpeppar
några droppar pressad citron
någon msk olivolja

Hetta upp smör på medelvärme i järnstekpanna. Fräs vitlöken i någon halvminut tills den blir lätt ljusbrun innan champinjonskivorna tillsätts. Fräs på ganska hög värme. Svampskivorna ska få lätt färg, men behålla en rå kärna. Salta och peppra, pressa över aningen citron. Häll i skål, blanda med hackad lök, persilja och lite olivolja.

Champinjonsallad









2 kommentarer:

Red Scream sa...

Låter som en väldigt mysig jul! Och detsamma, god jul och god fortsättning! :-D

Fröken Dill sa...

Vi hade ju en nästan oförskämt fin jul! Massa hälsningar