fredag 2 december 2016

Mmmmm fisk!


Fryst torsk är kanske inte den roligaste råvaran, men om man lagar den på det enkla sätt som vi gjorde igår så blir den toppengod - smakar "som restaurang"! Har man tillgång till färsk, bra fisk blir det såklart ÄNNU godare. Receptet är fritt efter Gourmetmorsans "Sillahallens torskrygg". Jag var ganska skeptisk mot att gratinera fisk med ost, men där hade jag fel - det blev perfekt!

Om man dessutom serverar pressad potatis till har man en fin möjlighet att suga upp den goda såsen. En enkel ljummen tomatkompott är pricken över i på tallriken.  Den här senhöst/vintermiddagen, riktig "comfort food" kommer att lagas många fler gånger hemma hos oss.


Gratinerad torsk med bacon, senap och dragon, 2 port

2 portionsbitar torsk
salt och svartpeppar
1/2 paket bacon (vi använde en ny alspånsrökt sort, Bröderna Nilssons), skuren i mindre bitar
2 schalottenlökar, skalade, finhackade
1 msk dijonsenap
1 dl vispgrädde
1/2 dl smetana (eller crème fraiche)
2 msk vitt vin
dragon, färsk eller torkad
1/2 kruka gräslök, hackad
1/2 kruka eller 1 msk fryst dill
1/2 dl riven lagrad ost, typ grevé

potatisar av mosig sort

Tomatkompott:
4 tomater, grovt tärnade
salt och svartpeppar
1 msk kapris
1/2 mild finhackad lök
1 riven vitlöksklyfta
vit balsamvinäger
olivolja

Salta och peppra fiskbitarna. Lägg i en ugnsform. Stek bacon och lök och lägg på fisken. Blanda samman övriga ingredienser till såsen och häll på. Fördela den rivna osten över. Tillaga ca 15-20 minuter i 225 graders ugn. Överkokt fisk är en styggelse. Skär ett testsnitt eller mät temperaturen som ska vara 52 grader.

Koka och pressa potatisen.

Värm tomathacket och kaprisen i en kastrull. Tillsätt olja. Smaka av med vinäger, salt och peppar. tillsätt riven vitlök och hackad lök. Servera kompotten ljummen.


Inga kommentarer: