tisdag 27 december 2016

Grönkålsinspiration från Rune Kalf Hansen


En av mina matidoler är Rune Kalf Hansen. Numera träffar jag honom till och med ibland, eftersom det händer att jag äter lunch på Kalf & Hansen i Hammarby Sjöstad. J och jag var förbi mitt jobb så sent som dagen före julafton eftersom jag behövde fixa det sista inför helgen och då passade vi på att luncha hos K & H.

Köttbullarna är suveräna, men det är faktiskt den säsongsanpassade salladen som imponerar allra mest.

Jag VILL gilla grönkål eftersom den är rätt i säsong, snygg och nyttig. I sitt grundtillstånd är den däremot inte alls så särskilt god. Ingen rolig smak och stickig konsistens. Man kan göra supergod soppa eller chips på den, men om man vill använda den rå som sallad föreslår jag att man härmar Rune Kalf Hansens knep. Skär bort bladnerver och strimla jätte-jättetunt för att sedan marinera i salladsdressing.

Väl hemma raidade jag kylskåpet och fixade en väldigt god sallad på sådant som fanns hemma i juletid.


Grönkålssallad med clementiner och valnötter

grönkål
rödkål
clementiner
röd paprika, strimlor
lite pressad citron
olivolja
salt och svatpeppar
valnötter av god kvalitet (jag tar ur nötskålen, knäcker och använder det fina innehållet)
honung
flingsalt
balsamicosirap

Skär bort bladnerven på grönkålen och skiva millimetertunt tvärs bladriktningen.

Skala clementiner, filéea ur klyftor och pressa juicen ur renset. Vispa samman juicen med olivolja, ev lite pressad citron, salt och peppar. Marinera grölkålsstrimlet i dressingen.

Rosta valnötter lätt i en torr järnstekpanna. Tillsätt honung och lite pressad citron. Fortsätt att värma en stund utan att det bränner. Strö på flingsalt.

Strimla rödkål fint på mandolin.

Blanda grönkål, rödkål och paprika. Toppa med clementinklyftor och valnötter. Spritsa lite balsamicosirap över rätten och servera genast.

Inga kommentarer: