tisdag 10 november 2015
Soppa på bladpersilja
Så här års är bladpersiljans bästa tid! Trots några rejäla frostknäppar reser den sig igen och växer bara vidare. Jag har den i odlingarna på landet såklart, men har också grävt upp en planta och tagit hem till balkongen. Sorten är "Gigante di Napoli", en kraftigt växande sort med stora blad och fantastisk persiljesmak.
Jag brukar göra en soppa på de tacksamma bladen. Tänk att något så enkelt kan bli så gott! Soppan blir ljusgrön och skummig, passar perfekt till en frasig gratinerad macka. Om man har musselbuljong blir det toppen i soppan, men grönsaksbuljong fungerar också och sådan får det bli på vegetarisk måndag. J preppade de varma mackorna med några av de sista färska tomaterna från "ekologiska växthuset" på vägen till landet. Dessutom la han soltorkade tomater, senap, oregano och lagrad ost på det rostade brödet som sedan gratinerades.
Soppa på bladpersilja, 4 port
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 l god grönsaksbuljong
1 rejäl knippa bladpersilja (motsvarande minst 4 små kryddkrukor)
1 dl grädde
2 äggulor
salt och nymald svartpeppar
ev lite pressad citron
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg. Häll på buljong och det mesta av grädden. Småputtra 10-10 minuter. Grovhacka persiljan och tillsätt i soppan. Mixa riktigt fint och skummigt med en handmixer. Smaka av med salt och peppar. Ev kan man behöva tillsätta lite pressad citron också. Se till att soppan är är varm men inte kokhet. Blanda äggulorna med grädden och vispa i. Värm under omrörning tills soppan tjocknar, men ta det försiktigt så att det inte blir äggstanning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Ja, persilja är verkligen en envis rackare som skrattar minusgraderna i ansiktet! Snön likaså, man behöver komma ihåg var man har den och gräva lite ;-) En av mina favoriter för övrigt när jag gör grönsakssalt. Fräst i olivolja tillsammans med vitlök passar den perfekt som en dressing till pasta. Mixa till salsa verde eller blanda ner mängder tillsammans med pärlcouscous. Jag måste komma ihåg att odla mer persilja nästa år... // Kram
Kul att det finns fler persiljediggare. Tack för bra mattips! Ibland glömmer man de där självklara hjältarna i köksträdgården. Persiljan är ju fin på våren också, smakar som allra mest just innan den går i blom har en kompis lärt mig.
Skicka en kommentar