Allra bäst blir vegetarisk chili med bönor om man blötlägger torkade bönor över natten och sedan kokar dem långsamt tills de är perfekt al dente. Passa på att koka lite mer än behovet för det går bra att frysa bönorna och de frysta blir mycket godare än de som kan köpas färdigkokta.
Jag har många gånger utgått från Jonas Borsséns recept på "Chili con frijoles" boken "Eat the heat" och resultatet brukar bli överraskande gott, om än lite starkt, så smaksätt lite pö om pö om du inte vet att de som ska äta önskar rejäl chilihetta.
Om man har bråttom funkar rätten med färdigkokta bönor från paket också, men bäst konsistens och och billigast är egenkokade.
Bönchilin serveras med fördel med gräddfil, hackad rödlök, tortillas eller varma majschips (jag experimenterar med att göra egna), färsk koriander, riven lagrad ost, goda grönsaker och skivad avokado eller guacamole.
Bönchili enligt Jonas Borssén och fröken Dill, 4 port
2 dl svarta bönor, blötlagda och kokta
2 dl pintobönor, blötlagda och kokta
2 dl röda pintobönor, blötlagda och kokta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 stjälkar blekselleri, finhackade
1 röd paprika
1 msk chilipulver (inte chilipeppar, det blir galet starkt!)
1/2-1 msk Santa Maria chipotlepasta (smaka av, den är stark... och underbar)
1 tsk spiskummin, helst hel rostad och mortlad
1 msk oregano
6 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
smakneutral rapsolja att steka i
Fräs lök, vitlök och selleri mjuka i olja. Tillsätt buljong och alla kryddor utom oregano. Skjud under lock 20 minuter. Smaka av med salt.
Kärna ut och tärna paprikan fint. Stek på hög värme till fin färg.
Lägg bönor i chilin, Skjud långsamt ca 10 minuter. Smaka av med salt och tillsätt paprikatärnigarna och oreganon.
Låt allt bli varmt och servera med goda tillbehör!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar