onsdag 18 november 2015

Lyxiga räkor - bara till mig


Att äta middag ensam är inte så kul, men om det händer någon enstaka gång kan det vara ganska mysigt. När J går ut med kompisar händer det att jag köper en miniflaska med bubbel och serverar mig själv något riktigt gott. Gärna med skaldjur och asiatiska smaker.

Numera finns det miljömärkta jätteräkor, s k kungsräkor att köpa. De har till och med fått grönt ljus av Världsnaturfonden, så de borde väl vara OK. (Medan den vanliga nordhavsräkan har fått rött ljus  - upp och ner är världen.) Kungsräkorna är ganska dyra, men det behövs ju inte så många för att få en lyxig måltid. Allra bäst tycker jag de råa med skal är, men även de kokta, skalade är bra. Jätteräkor har underbar konsistens, men smakar inte så jättemycket. Jag gör gärna en asiatisk marinad och grillar sedan räkorna i en mycket het grillpanna. Glödgrillning blir förstås ännu godare, men det får bli en annan säsong.

En färgglad, smakrik sallad med thai-smakande dressing är perfekt till. Se receptet som en skiss. Andra grönsaker som passar är sockerärtor, mungböngroddar, kålrabbi, rädisor, rättika, späda pak choier och säkert ett helt gäng till.


Grillade jätteräkor med färgglad thai-sallad, 4 pers

12-20 jätteräkor (beroende på storlek och kassa)
2 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

1/4 rödkålshuvud
2 mogna mangofrukter
2 avokados
1/2 gurka
4 salladslökar eller annan mild lök

dressing:
2 msk pressad lime
2 msk fisksås
2 msk smakneutral rapsolja
1 msk socker
ca 1/2 röd chilifrukt
1 kruka koriander

Tina räkorna om de är frysta. Skala och hacka vitlöken fint. Blanda med sesamolja, salta och vrid några tag med svartpepparkvarnen. Torka av räkorna med hushållspapper. Pensla med den smaksatta oljan. Grilla i grillpanna på mycket hög värme eller över glödbädd.

Blanda limejuice, fisksås, olja och socker till dressingen. Finhacka chilifrukt och koriander och rör ner.

Strimla rödkålen fint på mandolin. Skär mangoköttet i strimlor, avokadon i skivor, gurkan i små stavar. Finskiva salladslöken, eller finhacka ev annan lök.

Servera salladen med dressing och räkorna på toppen.


Inga kommentarer: