fredag 7 februari 2014

Pizzafredag!


Våra fredagar med hembakade pizzor har börjat igen. Egentligen för flera veckor sedan, men det har varit så hopplöst mörkt, varför få pizzor har kunnat fotas. En liten bild hittade jag i alla fall på minneskortet.

Mitt förhållande till kyckling/banan/currypizza är kluvet. Curry är ju alltid väldigt gott och när en pizza med den kryddblandningen på kommer ut ur ugnen doftar det verkligt underbart. Å andra sidan är banan på pizzan en styggelse!

Vår egen currypizza fick därför grillad kyckling, rödlök, bacon, svamp, röd paprika och mozzarella som topping. Jag måste säga att en sådan pizza kanske inte har något alls med Italien att göra, men den smakar verkligen gott. Möjligen, möjligen att jag skulle kunna tänka mig något lite sött också på pizzan. Mango chutney? Några bitar färsk ananas? Vad tror ni?


Fröken Dills currypizza

Vi brukar vara slöa och köpa deg, men någon gång har jag gjort en lyxig kalljäst variant, med inspiration från P1:s Meny. Den ska jäsa över natten och räcker till 4 pizzor.

1/4 paket jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2-3/3 dl vatten

Smula jästen i en skål och lös i 200 g kallt vatten. Rör i olivolja och salt. Väg upp mjöl. Kör igång degspadet i degblandare och tillsätt mjölet. Bearbeta degen ca 5 minuter. Den ska vara fuktig och seg men inte kletig.

Dela degen till 4 bitar, forma till bollar. Lägg bollarna i skålar och täck med plastfolie. Kalljäs i kylen över natten.

Ta fram degbollarna någon timme innan pizzorna ska bakas.

Tomatsås:
Tomatpuré
salt, svartpeppar, oregano, lite kalv- eller kycklingfond

Rör samman och smaka av

Topping:
Tunnskivade rödlöksringar
grillad kyckling i bitar
bacon eller sidfläsk som strimlats och förstekts i t ex micro
champinjoner i tunna skivor
röd paprika i strimlor
grovriven mozzarellaost, jag gillar buffelmozzarellan bäst
din favoritcurry, jag brukar blanda en mild och en stark variant

Värm en pizzasten, eller till nöds en plåt i ugnen på högsta värmen.

Kavla ut tunna bottnar, bred på ett lager tomatsås, toppa med alla godsaker och mozzarella. Strössla på rejält med curry.

Koppla om ugnen till högsta värme och grill. Jag behöver öppna min ugn ett tag för att grillelementet ska starta.

Grädda ca 6 minuter, tills pizzan får fin färg.


Glad fredag önskar fröken Dill

5 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Pizzan ser helläcker ut! Vi har också haft pizzafredag idag på glutenfri deg och vegetarisk fyllning med pesto, svamp, tomater, purjo, ost och kryddor. Attans gott!

Ha en fin helg

Lisa sa...

Ser jättegod ut, jag sparar receptet för fredagsmys en annan vecka :-) Här hade vi tacos ikväll, med egna grönsaker förstås. Vi gillar brytbönor och råriven kålrabbi till. Ha en skön helg
Lisa/Lisas trädgård

Kim sa...

Hurra för att era pizzor är tillbaka!
Och jag håller med: banan på pizza - det går bara inte!
Men helt klart curry och mango chutney.

Vi gjorde trattkantarellsrisotto med persilja igår. Enkelt och himmelskt gott.

Cecilia winendine.se sa...

Ser så gott ut!/Cecilia winendine.se

Fröken Dill sa...

Rost och rädisor (underbart namn); Nu blev jag sugen på veg-pizza, men idag blir det skaldjur.
Lisa; fredagstacos är verkligen heller inte någon dum idé!
Kim; åååå svårt avundsjuk, trattkantarellförrådet i vår frys är slut...
Cecilia; massa tack!