tisdag 4 februari 2014

Pinapple Jalapeno Chicken Wings

Lite glest med kycklingvingar, resten är uppätna...
some wings already eaten...

Min amerikanska syssling, C, är väldigt duktig på att skriva saker på Facebook. Jag är lite avundsjuk då "ansiktsboken" inte fungerar lika bra för mig. (Jag hinner inte riktigt med att vare sig bevaka eller kommentera och använder mest Nätverket för köksträdgårdsodlare.)

Härom veckan skrev C att hon hade lagat ett riktigt amerikanskt snacks; grillade kycklingvingar - "Pineapple Jalapeno Wings with Creamy Dipping Sauce" enligt ett spännande recept från Hellman´s majonäs. (Den finns ju faktiskt i Sverige också och är inte alls dum om man inte vill göra sin egen majo.)

Vi har alltid kycklingvingar i frysen, eftersom illrarna gillar att äta dem råa Jag har försökt tillaga dem för människor tidigare, men aldrig fått dem riktigt bra. Hade nog inte fattat att de skulle vara i ugnen så länge för att bli frasiga utanpå och verkligt möra och färdiga inuti.

Såsen i receptet, som fungerar både för att pensla vingarna och som dippsås, var mäktig, men verkligt pikant och god. Jag älskar jalapeo och ananas var en verkligt bra kombo smakmässigt. Det gäller att få majonäsbasen fluffig, genom att vispa den med elvisp. Jag la till lite ingefära som krydda.

Här är snackset i min egen tappning:


Grillade kycklingvingar med ananas och jalapeno samt krämig dippsås

1,4 kg kycklingvingar, halverade med vingspetsarna borttagna
1 äggula
1 1/2 msk dijonsenap
3/4 dl smakneutral rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar
3/4 dl ananas, gärna färsk, mycket finhackad + 1 tsk flytande honung
1 msk inlagd jalapeno, mycket finhackad
1 vitlöksklyfta, skalad och
riven
1 cm ingefära, skalad och riven

Sätt ugnen på 225 grader. Bottna en ugnsform med aluminiumfolie, ställ på ett galler och lägg kycklingvingarna på gallret. Tillaga i ugn 40 minuter.

Blanda äggulan med senapen i en skål. Vispa med elvisp ner oljan, lite i taget. Rör i vinägern och blanda ner resterande ingredienser. Ta ut kycklingvingarna och pensla dem med hälften av såsen. Tillaga ytterligare 20 minuter i ugnen.

Servera de frasiga vingarna med resten av såsen som dipp.


English version:

My American relative, C, is so good at writing on Facebook. I am a little jealous since I would like to be more active on Facebook, but I never seem to find the time.

Some weeks ago C wrote that she had made a typical American snack: Chicken Wings - "Pineapple Jalapeno Wings with Creamy Dipping Sauce".

J and I always have chicken wings in our freezer since our pet ferrets love to eat them  (uncooked). I have tried to cook them for humans earlier but they never turned out any good. I hadn´t realized how long they need to be in the owen to become crispy and delicious..

Here is my own version of the recepie:

Pinapple Jalapeno ings with Creamy Dipping Sauce acording to fröken Dill

1,4 kg/ 3 lbs chicken wings cut in half and tips removed
1 egg yolk
1 1/2 msk/ 1 Tbsp. dijon mustard
3/4 dl/ 1/3 cup neutral oil
1 Tsp. white balsamic vinaigre
salt and black pepper
3/4 dl/  1/3 cup fresh pineapple, finely chopped
a little running honey
1 Tbsp. finely chopped pickled jalapeño peppers
1 clove of garlic, grated
1 cm ginger, grated

Preheat oven to 225°C/425°F.

Line bottom of broiler pan with aluminum foil; arrange rack on top. Arrange chicken on rack. Bake 40 minutes.

Mix the egg yolk and the mustard in a bowl. Wisk the oil in a little at the time. Use an electric mixer to get a fluffy majo. Mix with remaining ingredients.

Toss the chicken wings with about half of the sauce. Put them back in the oven and bake for another 20 minutes.

Serve the crispy snack with remaining sauce as dipping sauce.

4 kommentarer:

Matarkivet sa...

Jag älskar buffalo chicken wings, men de friteras ju, så har aldrig testat att göra dem i ugnen. Men det verkar ju ännu lättare så ska testa det vid tillfälle!

Fröken Dill sa...

Aha, de är friterade i original. Såklart! Det låter frasigt. Måste testas, men det får bli under den varma säsongen utomhus... Tänker fröken Dill och längtar till maj

Ormen sa...

Jättegott, men mängden dijonsenap halverades-för mycket ändå....

Fröken Dill sa...

Hmmm, det beror kanske på hur mycket man gillar dijonsenap och hur stark variant man har. Som vanligt gäller - smaka av...
Hälsar dillen som är SVÅR på dijon av märket Bornier (illstark...)