måndag 3 februari 2014

Mysteriet med den försvunna lådan

Bild lånad från Årstiderna

Jag har tidigare prenumererat på lådor med fisk eller grönsaker från Årstiderna. Nu fick jag för mig att jag skulle göra det igen, den här allra sista månaden som vi har tillgång till ett kök på ett tag.

Lådan skulle komma på fredagen och J som sprang genom trapphuset som hastigast på jakt efter en eller annan pryl som behövdes till bygget i nya lägenheten tyckte sig ha sett en grönsakslåda ur ögonvrån. Men när jag kom hem var den borta. Vi tänkte inte mer på det för fredagskvällen var vikt för annat, men åter hemma i huset sent på kvällen började vi ana oråd.

Vi vet att flera av våra grannar också prenumererar på Årstiderna-lådor och J tyckte sig minnas att den låda han sett inte stått utanför vår dörr utan vid postlådorna i trapphuset. Ett efterlysningsmail löste mysteriet. Lådan hade hamnat hemma hos grannarna som stillsamt undrade varför deras avbokning inte gått igenom. Man kunde ju önska att lådorna vore märkta med namn på mottagaren, nu när Årstiderna-prenumerationer börjar bli allt vanligare.

Massor med härliga grönsaker är alltid inspirerande och jag hade sinnet inställt på en vegetarisk moussaka.

Ett jättesmart knep som jag lärt mig från Karoline på bloggen Det gröna skafferiet är att byta ut köttfärs mot matiga, nötiga gröna linser. Med en mandolin går det snabbt och är riktigt kul att skiva "plattorna" av squash och aubergine som ska skilja av lagren i gratängen. Svamp, fetaost och oliver ger underbar smak åt en vegetarisk moussaka. Det tar lite tid att laga rätten, men resultatet är verkligen mödan värd. I receptet nedan ingår väldigt många olika sorters grönsaker. Det beror på att vi hade vår dignande låda. Man behöver inte alls ha så många eller just dessa grönsaker i sin vegetariska moussaka.


Vegetarisk moussaka med linsfärs, minst 4 portioner

2 auberginer
1 stor squash eller 2 mindre
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,5 dl kokta gröna linser
1 burk konserverade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
8 champinjoner (eller annan svamp)
1 röd paprika
1 dl urkärnade svarta oliver
6 blad och stjälkar av mangold
1 paket fetaost
8 dl mjölk
2 msk smör
6 msk idealmjöl
muskotnöt
salt och svartpeppar
2 dl riven lagrad ost

Skölj aubergin och squash noga och skiva i 2 mm skivor med en mandolin. Strö på salt och låt ligga några minuter. Tryck luddfritt hustållspapper mot skivorna så att lite av vätskan sugs upp. Bred ut skivorna på ett ugnsgaller och torka ca 10 minuter i 150 graders ugn.

Skala, hacka och fräs lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Grovhacka paprika och svamp och fräs även detta. Tillsätt de kokta linserna, de konserverade tomaterna och grönsaksbuljongtärningen. Låt koka tills tärningen är löst. Hacka oliverna och lägg i. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ner idealmjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp och låt koka några minuter under omrörning. Smält i smöret. Smaka av med salt, peppar och rejält med riven muskotnöt.

Ta fram en ugnsform. Varva linsfärssås, mangoldblad, smulad fetaost, hackade mangoldstammar, bechamelsås, aubergin- och squashplattor i formen. Översta lagret ska vara aubergin/squashplattor och bechamelsås. På detta strösslas osten, och kryddas med oregano.

Grädda i 200 graders ugn ca 30 minuter.

6 kommentarer:

tina sa...

Grönsakslådetjuvar! Ja, nästan i alla fall. Tur att ni fick tillbaka den, snopet annars.

Fröken Dill sa...

Jag är jätteglad att den dök upp, och ingen skugga ska falla på mina grannar. Men lite bättre koll från Årstiderna vore önskvärt. Om vi blandar ihop lådorna i vårt nuvarande hus, med bara 5 lägenheter känner jag en viss oro för hur det kan bli när vi flyttar till en trappuppgång med 15 lägenheter...
Hälsar fröken Dill som börjar bli lite orolig över flytten i största allmänhet

Anonym sa...

Hej!
Jag vill bjuda in dig att delta i min bloggtävling! Jag lottar ut två goodiebags med blandade teér av märket Clipper och ekologiska NUMI tea, sammanlagt 40 påsar té.

http://www.sweetlifeofmalins.com/2014/01/bloggtavling-vinn-en-goodiebag-med.html

Kim sa...

Jag älskar att knö ner massvis med grönsaker i gratänger/lasagne/grytor/whatever. Ju fler desto bättre :)
Sicken tur att lådan hamnade i rätt kök till slut!

Lotta sa...

Vilken smakfest i den moussakan! Skönt att lådan hittade hem och tur att det inte handlade om tjyvar!

Fröken Dill sa...

Malin; mycket tack!
Kim; det blir verkligen gott med många sorters grönsaker tillsammans.
Lotta; lådan var faktiskt lite saknad förra fredagen, visserligen skulle jag hem till mina föräldrar på kvällen, men mammas i och för sig urgoda sjömansgryta passade inte riktigt in i min hälsokur. Jag fick smaska på några överblivna falaflar istället.