onsdag 5 februari 2014

Jamie Olivers asiatiska lax

Laxen i sin sås

Hela rätten

Salladen med knastriga glaserade cashewnötter

Jamie Oliver är ett geni. Det mesta han gör är bara så fantastiskt GOTT.

J och jag har en favoriträtt från Jamie Olivers 30-minuters middag: Jamies asiatiska lax i nudelbuljong. Även vår svägerska, K, rapporterar att hon har lagat laxen och att den blev urgod.

Rätten består av en ugnsbakad lax i sås som serveras i en kryddig nudelbuljong och med en suverän söt-syrlig sallad som tillbehör. Mums, jag skulle kunna äta detta varje dag!

Det enda kruxet är att jag faktiskt inte tycker att det är en snabblagad rätt. Ganska många moment, även för två vana matlagare som J och mig. Väldigt stressigt, om ens möjligt, att hinna på 30 minuter. Bättre att ta god tid på sig. Ingenting är direkt svårt, det är bara mycket som ska göras.

Jag har gjort några ytterst små förändringar i receptet.


Asiatisk lax som Jamie Oliver, 4 pers

700 g laxfilé med skinnet kvar

Sås som laxen bakas i:
2 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 liten röd lök
1/2 röd chili
1 tsk japansk soja
2 limefrukter
smakneutral rapsolja
kinesisk five-spice-krydda
salt och svartpeppar

Nudelbuljong:
4 salladslökar
1 chilifrukt
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
samkneutral rapsolja
1 tsk kinesisk five-spice-krydda
9 dl grönsaksbuljong
200 g sugar-snaps-ärtor
200 g äggnudlar, eller andra nudlar
Japansk soja efter smak

Söt-salt-stark sallad toppad med rostade cashewnötter:
1 -2 krukor koriander
400 g böngroddar eller solrosskott
100 g cashewnötter
1 msk honung
1/2 röd chili
1 mogen mango
japansk soja
sesamolja
1 lime

Sätt ugnen på 250 grader och koka koka upp vatten i vattenkokaren. Skala ingefäran, skala och grovhacka löken och lägg i en mixer. Tillsätt två vitlöksklyftor i mixern tillsammans med chili och sojasås. Pressa i saften av lime och mixa till en slät sås. Häll såsen i en ugnsfast form som bara är lite större än laxfiléerna. Laxen ska ta åt sig smaken av såsen när den är i ugnen.

Lägg laxen på en skärbräda och skär några 1 cm djupa skåror i skinnet. Ringla lite olja över laxen och strö på fem kryddor, salt och peppar. Lägg laxen i den ugnsfasta formen med skinnsidan uppåt, ställ in på översta falsen i ugnen och tillaga i 18 minuter. 

Lägg böngroddarna/solrosskotten i en stor skål . Ta några korianderblad åt sidan för att använda senare som garnering. Skiva upp resten av koriandern och lägg dem till i skålen med groddarna.

Buljongen görs genom att värma lite olja i en kastrull på medelvärme. Skiva salladslök och röd chili och lägg dem i oljan. Krossa två vitlöksklyftor i kastrullen . Skala och riv ingefäran i kastrullen och fräs i ett par minuter. Rör i en tesked kinesisk fem - krydda i grytan med buljongen .

Tillsätt grönsaksbuljong och sugar snaps till buljongen och öka värmen. När buljongen kokar, smaka av och häll i extra soja vid behov. Lägg i nudlarna och låt koka tills dessa är färdiga (se paketet).


Sätt en stekpanna på låg värme, tillsätt sedan en skvätt olja och cashewnötter. Rosta dem tills de börjar få färg. Ta bort pannan med cashewnötter från värmen och ringla över honung, och se till att alla cashewnötter är helt täckta med honung. Skiva chilin fint och skala mango med en speedpeeler. Ta bort kärnan från mango, skiva fruktköttet, lägg det sedan i  salladen tillsammans med chili och cashewnötter. Dressa salladen med soja , sesamolja, lite rapsolja och saften från en citron eller lime. Smaka av för att få rätt balans. Toppa med nötterna och lite flingsalt.

Dela upp nudelbuljong mellan skålar och toppa med en laxfilé . Se till att inte slösa någon överflödig sås - skeda den ovanpå laxen.

2 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Visst är han bra den där mr. Oliver. Vi har en annan kokbok av honom och den är en av våra absoluta favoriter i hyllan.
Men vi har också funderat på det där med hans 30 minuters middagar när vi sett dom på tv, han har ju allt förberett innan matlagningen börjar och då är det ju inte konstigt att det går undan...
Men gott är det i alla fall:)

Fröken Dill sa...

Jag tycker att det absolut är viktigast att maten blir optimalt god. Och själv har jag oftast den där extra halvtimmen + att vi för det mesta är två som hjälps åt med matlagningen. Men tänk en ensam förälder med två hungriga barn. Det får allt vara extremt snälla barn om man ska hinna få till Jamies goda middagar...