onsdagen den 31:e december 2008

Sköna mellandagar


En annan trevlig sysselsättning under mellandagarna är att njuta av julklapparna. Vi fick jättefina pepparkakor av min systerson!

Jag har njutit av julklappskokboken "Hemma hos Jamie" och redan hunnit laga något därifrån. (Samt sukta över Jamies fina trädgård i milt brittiskt klimat, odlingszon 0?) Den fina kakformen av silikon, modell, slott står hemma i frysen fylld med vatten. Tänkte att kvällens skaldjur ska läggas på ett slott av is! Mitt nya minneskort till kameran kommer till god användning när maten ska fotas. De nya julklappsvantarna fungerar bra i utomhuskylan. Vi frossar i julklappsböcker och DVD:er.

Kvällens middag ska avnjutas hemma hos E och hennes familj. Här är skissen på menyn:

Fördrink: Kir royal eller mousserande vin med snacks
Förrätt: Skaldjur på is, två olika hemlagade majonäser, citronklyftor
Huvudrätt: Anka tillagad av E och R, någon slags fin potatis, sallad
Efterätt: Choklad (glassen är klar, men det kan bli något mer...)
Vid 12-slaget blir det mousserande vin och löjromssnittar

I år har vi inte planerat någon vickning för man brukar alltid vara alldeles för proppmätt för att orka med sådan. Synd, jag har några goda recept och Jansons är ju aldrig fel.

tisdagen den 30:e december 2008

Julledighet!



Det är så otroligt skönt att vara ledig och rå sin egen tid. Jag har visserligen jobbat några dagar, men det var inte så tidiga mornar och inga 8 timmar på kontoret. Har hunnit surfa på matsidor, gå promenader, träffa kompisar och läsa deckare också.

En stor fördel med jullov är att man får vakna sent när det börjar ljusna. Dricka en kopp te och vänta in hungern. Vid halv tio-tiden fungerar en nypressad apelsinjuice, en snabb äggröra med färskost i och en smoothie perfekt.
Jag har skrivit om scramblade ägg tidigare, men kan inte låta bli en favorit i repris. Ett nytt tips är några droppar fin tryffelolja över den färdiga äggröran.

Faktum är att jag inte alls gillade äggröra som barn. Jag har ett bestämt minne hur jag hos dagmamman bytte, så att jag fick äta upp min kompis böckling mot att han tog min äggröra. Jag tror att det var den dallriga konsistensen jag hade svårt för. Tur att smaksinnet ändras.
Jag har en hel del lingon i frysen som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra med. De är perfekta i smoothie. Jag mixar med banan, lite socker, vaniljsocker (eller lite vaniljglass) och turkisk yoghurt. Smaka av för lagom sötma!

Annars så börjar planerna för morgondagens nyårsmiddag med gamla vänner att klarna. Har shoppat skaldjur idag!

söndagen den 28:e december 2008

Den godaste chokladglassen


Nu har jag äntligen tagit mig för att göra DEN ABSOLUT GODASTE CHOKLADGLASSEN i min nya glassmaskin. Jag testade det här receptet med en lånad glassmaksin för några år sedan och det blev vansinnigt gott. Då bjöd jag två kompisar, varav den ena hade med sig sin ettåring. Lilltjejen smaskade också in på glassen med full aptit och det var först efteråt jag insåg att glassen innehåller ganska mycket rom. Flickan somnade misstänkt snällt på min soffa... Inte så bra glass för barn kanske, jag har inte för vana att ge alkohol till minderåriga.

Vansinnesgod mojito-chokladsorbet
1 1/4 dl socker, varav hälften muscavado
4 dl vatten
100 g fin mörk choklad
1 1/4 dl fin kakao
3 dl repad mynta
1/2 dl god mörk rom (Plantation eller liknande)

Koka upp vattnet och förväll myntabladen hastigt. Kyl bladen i kallt vatten. Rör ner sockret i kokvattnet, låt smälta under uppkokning. Ta bort kastrullen från värmen och smält ner chokladen. Häll kakaon i en kopp och späd under omrörning med lite av smeten (för att undvika klumpar). Blanda ner i resten av smeten. Hacka myntabladen fint eller kör i mixer. När chokladsmeten fått rumstemperatur, rör i mynta och rom. Kyl smeten ordentligt och se till att glassmaskinens kylblock varit tillräckligt länge i en rejält kall frys. Det är nämligen inte helt lätt att frysa en smet med så här mycket alkohol i. Kör i glassmaskin ca 40 minuter och frys sedan vidare någon halvtimme i frysen.

Ursprungsreceptet kommer från "Het trädgård" av Jonas Borssén och Philip Plöinge. Jag har omarbetat lite.

Om jag får ansvar för efterätten på nyårsfesten är denna glass en god kandidat. Eventuellt tillsammans med två andra chokladefterrätter, varav en nog blir chokladfondant... eller med en tjusig fruktsallad med exotiska frukter...

lördagen den 27:e december 2008

The cheezier snack

Engelsk matkultur har inte bidragit med så särskilt mycket gott, men jag har ändå några favoriter. Så här års, när man kanske har rester av en vällagrad julcheddar brukar jag göra Welch rarebit.

Welch rarebit
4 skivor gott bröd, t ex chiabatta eller lantbröd av surdegstyp
4 dl riven vällagrad cheddarost
2 msk porter
1/2 dl crème fraische
2 äggulor
1 tsk colemans senapspulver
salt och svartpeppar
worcestershiresås


Rosta brödskivorna lätt (så att de inte blir soggiga av ostsmeten senare). Rör ihop ingredienserna till ostsmeten. Salta och peppra efter behag. Bred ut smeten på brödskivorna. Sätt in under het grill tills osten är smält och fått färg. Ringla över lite worcestershiresås och servera genast med sallad och ett glas öl.

Uppdaterat: Fick lite extra inspiration igår kväll och lagade samma Welch rarebit, men med Nakna kockens goda chutney från "Hemma hos Jamie" (julklapp) under ostsmeten. Det blev väldigt gott. Kul att vi fick användning för de sista hemodlade chilifrukterna också!

Vi spann vidare på det engelska temat. Eftersom vi köpt några goda brittiska aler ville vi gärna ha lite mer pubmat. Vad passar då bättre än en mustig Shepards pie med drömgott, muskotdoftande potatismos?

Så länge som man slipper inälvor, custard, sönderkokta grönsaker och de där vidriga burkärtorna (finns de kvar någon annanstans än i storbritanien?) så är ju engelsk mat riktigt god!

fredagen den 26:e december 2008

Juldagspromenad


På juldagen samlas J:s släkt för en långpromenad. Efter den hurtiga aktiviteten dricks det glögg framför brasan hos en släkting och sedan serveras fransk löksoppa. Fransk löksoppa är en jättesmart rätt. Väldigt god, enkel att göra och billig. Perfekt för tunna plånböcker i januari. Så här lagar jag löksoppa. Jag brukar gratinera ostbrödet vid sidan om, även om det är mer traditionellt att göra det i själva soppan.

Fransk löksoppa
2-3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Olivolja
8 dl god buljong (hemkokt eller kalvfond + vatten)
1/2 dl halvtorr sherry
1 lagerblad
Baguette- eller chiabattaskivor
Lagrad ost, gärna cheddar
Worcestershiresås
Ev något hackat kryddgrönt t ex gräslök eller persilja

Skala och skiva löken tunt. Hacka vitlöken. Fräs i olivolja ett bra tag, men utan att löken tar färg. Häll på buljong, sherry och lägg i lagerblad. Koka ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Riv osten, lägg rivet på brödskivorna och gratinera i varm ugn tills osten smält och fått färg. Droppa på lite worcestershiresås på varje varm macka, strö ev på kryddgrönt och servera dem antingen i löksoppan eller på en tallrik vid sidan om.

Ojulig mat


Vi har inte riktigt tröttnat på julmaten ännu, bl a avnjöt vi just en Jansons frestelse med mycket ansjovis i.

Ändå börjar en viss längtan efter ojulig mat göra sig påmind. Igår botaniserade vi i färskvarudiskarna på Daglivs och hittade en fin lammrostbiff. Hemma marinerades köttet med rivet skal och pressad saft av citron, vitlök, timjan och olivolja. Vi gjorde en smakrik, vitlökig och gräddig potatisgratäng, uppiffad med lite andra rotfrukter; rotselleri, palsternacka och morot.

En fräsch sallad och tsatsiki fungerade bra till köttet som stektes tills det var lagom rosa inuti.

torsdagen den 25:e december 2008

Julbordet




Det går inte att komma ifrån - mammas julbord är det enda RÄTTA julbordet!

På julafton kompletterades det med min egenodlade färskpotatis. Den var otroligt god, lika komplex i smaken som färsk sparris. Den här årstiden kommer man nästan inte ihåg hur god nypotatis faktiskt är.

På julbordet äter vi några olika sorters heminlagd sill, rökt lax med pepparrotsgrädde och mammas gravade lax med gravlaxsås. Löjrom med finhackad rödlök, kaviargrädde (något av en familjespecialitet) och ansjovis. Tunna skivor rökt renstek är också goda med pepparotsgrädden. Olika sorters salami i skivor uppskattas av barnen. Min systers goda, vackra julsallad överströsslad med granatäppelkärnor och en champinjonsallad med vitlök och persilja finns om man vill ha något grönsakigt. För alla andra, som inte har leverfobi, finns njutning i form av mammas hemlagade julleverpastej med ättiksgurka.

Sedan är det dags för det småvarma, mammas julköttbullar, prinskorv av bra kvalitet och saftig skinka med hemlagad senap, rödkål och äppelmos.

De som vill doppar mammas "fyrkantbröd" i grytan.

Till julmaten dricker vi hemgjord mumma och snaps, Överste brännvin eller Aalborgs jubileumsakvavit.

Efter allt detta kan man, om man orkar få goda ostar, bl a colombo gorgonzola och min favorit från barndomen, trekantiga "småostar".

Till kaffet som serveras senare får man en speciell kaka som heter frimurare. Chokladtäckt marsipanjulgodis med punch-, pistage- och apelsinsmak finns, liksom julnötter, fikon, dadlar och clementiner.

Har jag glömt något? Ja, säkert! Mätta och nöjda blev vi i alla fall.
God fortsättning önskar fröken Dill!

Julkolor


Jag är ingen stor godisråtta, men det finns undantag. J:s storebrors fantastiska kolor går åt med expressfart hemma hos oss! Han smaksätter dem på alla möjliga sätt, t ex lakritskola, med en del av sockret utbytt mot krossad turkisk peppar och mintchokladkola, chokladkola med en del av sockret utbytt mot krossade polkagrisar.

Själv har jag försökt att koka kola några gånger, men det brukar aldrig bli bra. Det sega godiset sockrar sig och blir oätligt. Har aldrig kommit på VAD det är som startar kristalliseringsprocessen, men sockerkemi är svår och oförutsägbar.

onsdagen den 24:e december 2008

Dopparedagen



Nu är det verkligen JUL. Granen är huggen och klädd. Julklapparna är inslagna, lackade och rimmade, julskinkan hos J:s föräldrar avnjuten och sillarna ligger färdiga i kylen. Fröken Dill önskar alla och envar en riktigt GOD JUL!

tisdagen den 23:e december 2008

Mallig


En sak är helt fantastisk. Mitt landställe ligger i Roslagen, odlingszon 4 på gränsen till 5. I år har jag lyckats odla fram nypotatis till julsillen där. Är mäkta stolt över mig själv som odlare. (Lite orolig för klimatet, men den ångesten får vänta till senare). Hurra för fröken Dill som kommit igen som ODLARE! Och lyckliga min familj som får en väldigt lyxig råvara på julbordet. Frågan är om inte kilopriset är högre än löjrommens! Hur smaken är.... Det får ni veta imorgon.

Vad J gjorde...


J ville inte följa med på en tur ut till landet för att hämta gran igår. Medan jag for norrut passade han på att laga en maträtt som han har tjatat om att han vill prova ända sedan i somras, friterad matjesill. Jag tycker hela idéen låter vedervärdig.

Hur det hade smakat? Inte så gott, erkände J, men det KUNDE ha blivit succé. Alltså, om ni skulle få för er att fritera matjes, tänk om!

Dagen före dopparedagen



Det börjar dra ihop sig till jul!

Klapparna är inhandlade, granen huggen och sillen är inlagd. På bilden syns löksillen. Jag har dessutom gjort en currysill med apelsin. J passade på att leta skumma recept på nätet. Han hittade det här på surlax. Det lät riktigt äckligt, men smakade faktiskt gott. Fast det blev rätt likt inlagd sill. Så pass likt att det känns som lite slöseri på lax.

söndagen den 21:e december 2008

Mat och kemi!

Det är inte så många som vet, men fröken Dill har ett förflutet som kemist. Jag har stått på lab i månader och blandat emulsioner som förhoppningsvis blev stabila, använt differentialekvationer för att räkna på laminär och turbulent strömning i rör, odlat små otäcka bakterier på petriplattor och med hjälp av spektrofotometri analyserat exakt hur mycket av det blå färgämnet (patentblått) som finns i godiset blåbärsbumlingar. Dessutom har jag kunnat både periodiska systemet och citronsyracykeln utantill, så det så! Det var några år sedan, men något från den tiden måste ha fastnat för fortfarande är jag totalintresserad av Heston Blumenthals Kitchen Chemistry och ser med spänning fram emot Lisas och Malins nya projekt. Kombinationen smaker och kemi är verkligen intressant!





Lite out of topic så finns det en massa spännade kemi-experiment att göra hemma i köket. Så här års har man kanske t ex rödkål till hands. Den är en alldeles utmärkt pH-indikator. Häll på något surt, t ex vinäger och den blir vackert röd, häll på något riktigt basiskt och den blir grön. Kul sätt att introducera kemi för t ex barn. Kan ju vara bra att damma av lite av kemikunskaperna från skolan så att man kan förklara lite teori bakom också. (Länken är lite mer avancerad, för mindre barn räcker det nog med att berätta om syror, alla har ju erfarenhet av citron o s v och baser som t e x målartvätt eller maskindiskmedel.)

När vi var barn gjorde vår mamma kemiska experiment med oss. Vi fick bl a göra kemiska trädgårdar i glasburkar. Osynligt bläck provade vi också. Vi fick inte göra bengaliska eldar, för det tyckte mamma var för farligt. Det har jag å andra sidan prövat som vuxen.

Några goda rivjärn, nej förlåt revben


Jag är ingen stjärna på julmat. Det beror mest på att min mamma gör den absolut godaste julmaten som finns!

Förr brukade jag komplettera julbordet med rökt ål (underbart gott...) men i dessa utrotningens dagar känns det helt fel.

Istället får det bli revbensspjäll. Jag använder spare-ribs, inte de tjockskurna varianterna, och lagar enligt detta recept:

Julspjäll
Spare-ribs, en ordentlig bit, eller flera med ca 25 revben
Japansk soya
Ingefära, torkad
Ingefära, färsk riven

Sås
Rivet skal och saft av en tvättad apelsin
Några mortelstötta nejlikor
1/2 dl chilisås
2 msk soya
1/2 dl rödvinsvinäger
1 msk fransk dijonsenap
2 msk sirap
1/2 tsk sambal
1 krm malda kryddnejlikor
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 tsk worcestershiresås
Marinera spjällen med ingefära och soya över en natt. Blanda ingredienserna till såsen, pensla spjällen och låt ligga minst någon timme.

Stek på galler i 175 graders ugn någon timme. Ös flitigt med såsen.

Servera spjällen med hemlagad senap.

Mer julmys med vänner


I onsdags var det dags för lite julmys med mina gamla kursare, det lilla tjejgänget. Vi gjorde en ny glöggtest och kom fram till att Blossas romspetsade glögg ÄR godare än årgångsglöggen -03 med smak av vinteräpplen. Tur, för 03-an kan bara köpas i fempack med de andra årgångarna. Till glöggen åt vi J:s filodegssnacks.

Jag ville bjuda tjejerna på middag med en liten julflirt. Det blev några olika plockiga rätter som kanske inte passade så där jättebra ihop, men var väldigt goda var för sig.

Julköttbullar (vanliga hemalgade köttbullar med extra mycket lök, lite vitlök och kryddpeppar) hade jag gjort och jag hade också köpt lyxig prinskorv med extra mycket kött i. Den serverades med världens godaste hemgjorda senap. Blanda Colemans senapspulver med vatten, honung, socker, salt, peppar, aningens vinäger och lite grädde. Rör ihop och låt stå några timmar. Några grovkrossade senapsfrön fungerar också bra i röran.

Kalkon tillagad enligt julrecept serverades med rödkålssallad. Min systers julsallad med rucola, fänkål och granatäppelkärnor fick vi också såklart.

Goda snittar med äppel- och krassefyllning, tillverkade enligt ett gammalt Allt om mat-recept fanns också på bordet. Liksom de goda tomat-crostinierna, men denna gång låg de rostade tomaterna på färskost med limesmak (raspa limeskal i philadelphiaost, salta, peppra).

Till efterätt blev det en repris på mangoglassen.
Kalkonskinka med rödkålssallad
1 urbenad kalkonklubba
1 msk honungssenap
1 msk äggula
1 msk ströbröd
1/4 rödkålshuvud
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra kalkonklubban, rulla in i plastfilm och sedan i aluminiumfolie. Baka i ugn i 45 minuter tills innertemperaturen är 70 grader. Låt svalna.
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop äggula och honungssenap. Ta bort folie och plastfilm. Pensla klubban med såsen. Ströpå ströbröd. Griljera kalkonen i 5 min.
Finstrimla rödkålen och rör ihop med olivolja och vinäger. Salta och peppra. Servera kalkonen uppskivad som en julskinka med rödkålssalladen till.
Sandwich på danskt rågbröd med spiskummin, äpple och krasse
8 skivor danskt rågbröd
1 äpple, gärna granny smith
150 g naturell färskost
1/2 tsk citronsaft
2 krm spiskummin
1 tsk dijonsenap
salt
1 ask smörgåskrasse
1 tsk olivolja
Skala och tärna äpplet. Blanda äppeltärningar, färskost, citronsaft, spiskummin, dijonsenap och salt. Bred blandningen på hälften av brödskivorna. Klipp över krasse och lägg ihop skivorna. Kantskär och dela i två bitar.

Mitt liv som matnörd

Det är knepigt att leva sitt liv som matnörd. Bland vanliga människor får man hålla en väldigt låg profil för att undvika kuf-stämpel. Konstigt nog är de flesta människor inte extrem-intresserade på gränsen till besatthet av mat…

Jag ligger redan risigt till på jobbet efter att alltför ofta ha smugit iväg till ett konferensrum med bra fotoljus bärandes det uppvärmda innehållet i min matlåda upplagt på kontorets snyggaste tallrik (och då ska man komma ihåg att det gäller att sno "snygg-tallriken", antagligen present från någon kund, innan Andreas har tagit den.)

Häromdagen fick vi för en gångs skull sluta tidigare på jobbet. Servern skulle läggas om så det gick inte att jobba på datorerna på eftermiddagen. Mina arbetskompisar bestämde sig genast glatt för att åka ner på stan och titta på en jobbrelaterad utställning. Jag satt tyst som en mus och tryckte i mitt rum. Förstod att jag borde ha sällat mig till gänget och följt med. Istället slank jag ut från kontoret för att åka en omväg hem från jobbet förbi Konsum Zinkensdam, som Lisa skrivit så varmt om. Hurra, vilken affär och vilka goda nötter jag la vantarna på!

När jag ändå var i närheten kunde jag ju också passa på att besöka den närliggande PrisXtra för att köpa deras goda färdiga tilltugg (frysta snacksvårrullar, friterade räkor och andra godsaker perfekta att ha på lut i frysen). Inte långt från PrisXtra ligger Mariahallen som har så många goda ostar till bra pris och sedan är det bara två stationer med tunnelbanan till Vi Hornstull med alla spännande köttsorter. Sedan började ljuset avta och det var dags att stressa hem för att hinna fota någonting matrelaterat i vad som kan kallas en ursäkt för dagsljus.

Kokbok från förr


Gamla kokböcker kan vara väldigt roliga. De säger så mycket om sin tid. Om könsroller, klassfrågan och politik t ex. Min mamma ärvt mormors bok från 1933, 100 bjudningar – praktisk handbok i allt som rör bjudningar ur ”verkliga livet”. Den är helt fantastisk. Vi har skrattat åt den såå många gånger. Vad sägs om följande:

”Ungkarlsmiddag
Ungkarlens lya består av ett à två rum med kokvrå och antalet gäster är tre. Vi får väl tänka oss att den ordinarie städerskan är påtingad till hjälp med matlagning, disk mm.

Smörgåsbordet härnedan dukas på ett litet rullande serveringsbord. Vi utgå från att det finnes en liten spis med stekugn i kokvrån. Lägg in det hårda brödet i varm ugn några min. Då blir det först mjukt. Låt det ligga utbrett en stund så blir det åter hårt, mycket mört och utmärkt gott.”

Efter detta följer recept på sillgratin, små goda köttbullar, italiensk sallad (tydligen för svår för ungkaren att göra själv för det rekommenderas att den köps färdig), blomkålshuvud och tomater.
Till huvudrätt blir det hummer naturel, gratinerad oxfilé med gröna bönor och efteråt serveras blandad frukt och kaffe.

Så här går det till att ordna middag utan hembiträde:

"Att i vardagslag reda sig utan hembiträde går i regel rätt bra, i moderna lägenheter åtminstone, men när det blir fråga om att ha främmande, ställer sig saken lite mer komplicerad. Det är ju inte så roligt för värdinnan att echaufferad komma in till sina gäster och sprida en doft av matos omkring sig. Därför har min erfarenhet som husmor lärt mig att hitta på rätter som kan beredas i förväg så långt som möjligt. Och mina gäster ha förefallit rätt belåtna, när jag har låtit nubben och cocktailen beledsagas av några goda sandwiches, nätt upplagda på en assiett, och sedan som mer substantiell föda serverat oxfilé i sky, som inte blivit sämre för att den stått i skafferiet sedan föregående dag. Inte heller har jag själv blivit utschasad av att breda smörgåsarna, koka potatisen i smör och göra majonässåsen samma dag, när sedan efterätten står fix färdig på den lilla tevagnen eller serveringsbordet, som placerats brevid mig, så att jag mitt i bordskonversationen slipper springa ut i köket upprepade gånger."

Här kommer an annan favorit:

”Weekend på egendom
På lördags eftermiddag kommer den ena bilen efter den andra framkörande till stora trappan, avpolleterande glada ungdomar som inbjudits per brev eller telefon någon vecka i förväg. Sedan gäster och bagage placerats i respektive gästrum samlas man vid tebordets massor av småbröd, vetebröd och mjuka kakor. Sedan teet är drucket delar man upp sig på olika håll. Några skola gå husesyn både inne och ute i stall, ladugård och hundstall, andra promenera, rida och ett par unga flickor hamna kanske i en bekväm vrå med stickor och garn i högsta hugg.

I god tid före middagen, sedan man utbytt sportkläderna mot mer innebetonade dräkter, samlas man i biblioteket, husets största, bekvämaste rum med många härliga fåtöljer och soffor och fördriver tiden med prat till dess middagen serveras.”

Här följer recept på Blomkålspuré, Rådjurssadel och Äppelknyten

”Kvällen fördrives med bridge och dans efter radiomusik. Frukt och konfekt, vatten,saft, grogg och hembrygd likör dukas fram. Då ungdomarna frampå natten, innan de gå till sängs, vanligen brukar hinna bli hungriga, dukas fram i lilla matsalen smörgås och mjölk, och göres elektriska tekokaren i ordning för tebrygd, där de mera frusna ev. kunna koka sig en kopp te.

Söndagsmorgonen kl. 9 samlas damer som ej rida och jaga, i pyamas och morgonrock vid te- och kaffebrickorna i ”frökensalongen”, resp. ”klubben”, små samlingsrum i samband med gästrummen. Under glatt samspråk och skratt ev. promenad springa morgontimmarna iväg, och så är det lunch. Till denna serveras smörgåsmat, såsom lådor, stuvningar, omeletter etc. som rätt gäddfilé med dillpotatis, kaffe eller te, dansk sandkage.

Efter lunchen företaga samtliga den sedvanliga söndags-långpromenaden, en rundvandring genom ägorna.
Den tidiga middagen ätes utan omklädsel, ty gästerna återvända till standen efter kaffet.”

Här följer recept på Oststänger, Rimmad oxtunga och Plommonkaka.

”Kaffet drickes vid öppna brasan i biblioteket, och sedan tecknar man sina namn i gästboken, packar sina grejor och tar ett hjärtligt farväl.
Man tackar för sist på kort.”

Låter som en bra fest. Jag måste bara skaffa mig en liten egendom först…

Rimmat sidfläsk


Rimmat sidfläsk är inget jag brukar köpa, men det behövdes till Lisas goda fiskrätt härom veckan så nu var frågan vad man skulle göra med det fläsk som inte gick åt.

"Lunchomelett" sa J och började leta i kylskåpet. Där fanns fin savoykål, palsternacka och shalottenlök. Fläsket och resten av ingredienserna hackades, strimlades och frästes i en stekpanna. Fräset kryddades med salt, peppar och forest blend. Ägg knäcktes i och så fick omeletten gå färdigt på låg värme med lock på pannan. Den färdiga omeletten överströsslades med prezzemolo, torkad persilja.

Jag sökte på nätet och hittade förslag på en god sallad. Vi gjorde ungefär som i receptet men använde rödkål istället för vitkål. Jag kryddade också med italiensk salladskrydda.

fredagen den 19:e december 2008

Matkaravan


Jag och min mamma har varit på Matkaravavan. Det var verkligen toppen. Trots att vi kände till de asiatiska affärerna och Hötorgshallen rätt väl redan innan så fick vi ändå en massa aha-upplevelser. Bl a fick vi veta en massa om annorlunda och goda styckdelar av nöt. Vi fick testa fantastiska mezes på Bosphorus och sedan var det förstås en hel mängd asiatiska tips. Jag blev inspirerad och shoppade loss på nudlar, ingefära, vitlökar, chili, citrongräs, krispiga pak choier, spröda vårlökar, söta små lila shalottenlökar, ostronsås, sesamolja och annat gott på China market. Hemma blev det wok på J:s gasspis! Med så fina råvaror är det bara att komplettera med lite kyckling. Snabbt, nyttigt och toppengott! Det går bra att woka i en stekpanna. Men den ska hållas supervarm. Om det är mycket som ska wokas får man göra det i omgångar. Kort tid i varm panna är hemligheten för att grönsakerna ska bli tillagade men ändå behålla sin råa krispighet.

söndagen den 14:e december 2008

En krans för fröken Dill


Jag vet att det börjar bli lite väl sent, men jag har tills häromdagen ännu inte fått till en krans till min dörr. Orsaken är kumquats-brist! Hade nämligen en krans-idé inspirerad av Anna Bergenströms bok ”Vinterns goda ting”. En ätbar krans av lagerblad, rosmarin och kumquats med nejlikor i. Tack vare att jag äntligen hittade kumquats på PrisXtra hänger nu den "dilliska" kransen på min dörr!

lördagen den 13:e december 2008

Tack Lisa!


De flesta fisksorter som kommer i Årstidernas fisklåda är lätta att komma överrens med. Långan däremot har varit knepig. Den blir torr, träig och smakar inte gott i fisksoppan eller från stekpannan. Tur att Lisa finns. Tillagad enligt det här receptet blev långan en av de godaste rätter jag ätit!

Fiskbilden är lånad från Fiskeriverket.

Lussemorgon med fröken Dill


Jag lider av lucia-abstinens. Kanske för att jag aldrig, trots mitt långa ljusa hår, fick vara lucia i skolan. Det var alltid den där äckligt populära Jessika som valdes.

Nu hade jag hade planerat att jag skulle överraska J med lussning så här på morgonen den 13:e december. Lucialinnet var nystruket, kronan klädd (visseligen med murgröna, det var för regnigt för att leta lingonris i skogen), lussekatterna var bakade, glöggen värmd och sångerna inövade. Och J sov på sitt söta öra. Allt var upplagt för en stämningsfull morgon.

Hur det gick?
....
Bara ett litet tips, om du får för dig att lussa, ställ dig INTE med en brinnande ljuskrona under brandvarnaren...

Vi hämtar oss och vilar öronen fortfarande...

fredagen den 12:e december 2008

Glöggmys framför brasan

Vädret är eländesgrått så man får trösta sig med att krypa inomhus och tända ljus. Häromdagen kom några arbetskompisar hem till mig. Vi testade några olika glögger och jag hade gjort goda tilltugg.

De testade glöggerna var hemlagad rödvinsglögg (rött vin, glöggkryddor och socker), hemlagad äppelglögg (vitt vin, glöggkryddor, socker, calvados och Aroma äppeljuice), Blossas glögg spetsad med rom och Blossas årgångsglögg 08 med blåbärssmak.


Romglöggen var godast tätt följd av blåbärsvarianten, som inte alls smakade blåbär men var god och hade en vacker blåröd färg. Äppelglöggen var ett försök till egen variant av Blossa årgångsglögg 03 med smak av vinteräpplen. Inte helt lyckat tyvärr. Orginalet hade en godare ”frächare” äppel smak. Min egen rödvinsglögg brukar duga gott men så här i konkurrensen klarade den sig inte riktigt.

Kryddrostade nötter
Välj dina nötfavoriter. Jag tog orostade cashewnötter, skållade mandlar och valnötter.

500 g nötter/mandlar
½ dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk chilipulver
½ krm malen nejlika
Lite cayennepeppar

Blanda kryddor, socker och salt. Stek nötterna i lite matolja. Tillsätt kryddblandningen. Bred ut på ett bakplåtspapper. Rosta i 200 graders ugn, tills sockret smälter och nötterna får lite färg. Det tar ca 10-15 minuter. Passa noga, de bränner lätt vid. Rör om någon gång under tiden.

J:s filodegssnacks
Tina filodeg. Klipp ut fyrkanter ca 5x5 cm. Filodegen torkar ut snabbt, så gör bara ett par åt gången och förvara degrullen under fuktad handduk. Lägg en liten bit lagrad prästost och lite fikonmarmelad på varje fyrkant. Pensla med smält smör. Vik ihop till trekanter. Tryck till kanten. Pensla med smält smör. Tillaga i ugn 200 grader tills de får färg och osten smält, 5-10 minuter.


Rostade cocktailtomater med chevrecreme på crostini
Skär kryss i toppen på cocktailtomaterna. Lägg på en plåt med kryssen uppåt. Tillaga i 150 graders värme 1 timme. Ta ut och skeda på lite dressing bestående av 1/3 röd balsamvinäger, 2/3 olivolja, nymald svartpeppar, salt och lite socker. Ställ in i ugnen 1 timme till. Tomaterna ska bli lite halvtorra och få aningens svarta kanter. På färdigköpta crostinis brer man chèvrecreme, hälften mosad chèvre, halften philadelphiaost, lägger på en tomat och lite basilikablad.

Baconlindade musslor
Linda bacon runt stora musslor från burk. Tillaga i ugn 225 grader 10-15 minuter.


Sedan blev det middag. Äntligen hade jag lagt vantarna på en ekologisk Bosarp-kyckling. Den var verkligen jättegod! För att hålla på traditionen använde jag Kirsti-kyckling-receptet igen, men denna gång tillagades fågeln i lergryta tills ungstermometern visade 70 grader. Till efterätt fick vi hemlagad mangoglass som smakade gudomligt. Den var dessutom lätt att göra. Jag är helt salig över min glassmaskin.

Mangoglass

300 g mango (jag tog frusen, tinad)
90 g strösocker
2 msk honung
2 msk citronjuice
0,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 äggula

Gör puré av mangon blandat med citronjuicen, socker, honung, mjölk och äggula. Rör ner grädden i blandningen. Se till att alla ingredienser blandas. Häll smeten i glassmaskinen och kör 35-45 minuter.





måndagen den 8:e december 2008

Rosa dryck


Jag tycker det kan vara på sin plats med ett litet alternativt dryckestips så här i glöggens, julölernas och de mulliga rödvinens tid.


Superenkelt - blanda kärnor och lite juice från granatäpple i mineralvatten. Ser vackert ut, smakar gott och är dessutom nyttigt! Kul är det också att studera hur kärnorna åker upp och ner i glaset med kolsyran.

Det påminner mig om när syrran och jag kombinerade Trocadero och russin när vi växte upp. Men det är en helt annan historia...

Kattmat?!

Katten Gustaf och jag har en sak gemensam. Kärleken till lagagne såklart! Världens bästa mat som dessutom blir nästan ännu godare efteråt, i matlådan.

Jag har upptäckt att min Coop säljer lite spännande vilda färssorter. Med utgångspunkt från en sådan blandning av vildsvins- och hjortfärs lagade vi en mustig söndagslasagne. Köttfärssåsen var en ”vanlig köttfärssås” med följande specialare: mörk oxbuljong, mycket rödvin, lagerblad, ett gäng frysta trattkantareller, några droppar tryffelolja och yttepyttelite liquid smoke. Vi bytte ut oreganon mot färsk persilja som tillsattes på slutet.

Till lasagnen gjorde vi en sallad på strimlad röd- och vitkål. För att verkligen få kålen att suga åt sig vinägretten mjukade vi upp den genom att lägga den i ett durkslag och hälla på kokande vatten.

Nu kommer jag nästan vara avundsjuk på mig själv vid jobblunchlådorna framöver.



Glass i stora lass



Jag är ingen stor efterättsätare. Jag väljer hellre en salt förrätt än en söt efterätt. Ett stort undantag från den reglen är glass.

Nu har jag äntligen köpt en glassmaskin. Den tar upp ”halva köket” och får egentligen absolut inte plats, men jag blev så vansinnnigt sugen bla efter att ha läst om Annikas goda glassar. Jag tyckte att jag förtjänade en tidig julklapp från mig själv. De första glassexperimenten blev sorbet på ekologisk blodapelsin och youghurtglass med päron och vaniljsmak. Jag utgick från recepten i häftet som följde med maskinen.

För sorbeten använde jag receptet för citronsorbet, men tog jag mycket mindre sockerlag eftersom blodapelsin är sötare än citron.

För päronglassen var inspirationen de goda delilatessyoghurtar med williamspäron/vaniljsmak som fanns för några år sedan. Tyvärr, tyvärr försvann den goda smaken ur sortimentet. Tur att man kan få den att återuppstå i glassform! Jag använde receptet för yoghurtglass, men ersatte frukten med skalat päron i bitar som fått koka mjuka i en lag av pressad citron, socker, vatten och färsk vaniljstång.

Båda glassarna blev väldigt goda och det känns bra att veta vad som finns i dem. Köpeglass innehåller en massa konstiga tillsatser.

Orginalrecept från receptfoldern

Citronsorbet
Juice från ½ apelsin
2,5 dl färskpressad citronjuice
4,5 dl sockerlag (2,75 dl vatten, 275 g strösocker)
1 äggvita
Blanda juice med sockerlagen. Vispa äggvitan hårt och rör ner i blandningen. Se till att alla ingredienser blandas ordentligt. Slå på glassmaskinen och häll i blandningen. Kör 25-35 minuter.

Yoghurtglass
250 g färsk frukt (jordgubbar, hallon eller dyl)
100 g strösocker
0,5 dl vispgrädde
3,75 dl yoghurt
1 msk citronjuice
Tvätta frukten och mosa till pure tillsammans med socker och citronjuice. Tillsätt fruktblandningen till yoghurt och grädde. Se till att alla ingredienser blandas ordentligt. Slå på glassmaskinen och häll i blandningen. Kör 35-45 minuter.

onsdagen den 3:e december 2008

Mera vegetariskt


Årstidernas låda fortsätter att inspirera. Igår blev det tre vegetariska eller nästan vegetariska rätter.

Första problemet var majrovorna. Jag är inte så förtjust i majrovor att jag vill äta dem lättkokta med smör och salt. Efter lite letande på nätet hittade jag ett suveränt Lisa-recept. I orginalet var det visserligen kålrot, men det blev bra även med majrovor. Vi tog grillkyckling istället för rökt tofu. Som av en händelse hade jag faktiskt torkade räkor i frysen.

Vi hade också en del pumpa och den ungsbakades enligt mitt favoritrecept (ursprungligen från Elle a la carte, tror jag).

Bakad pumpa med mandelvinägrett
4 klyftor pumpa
1 hel vitlök
1 msk anisfrön
Olivolja
Salt och peppar
Vinägrett:
3/4 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 sharlottenlök
Rostade mandelflagor eller pinjenötter
1/2 dl hackad persilja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan och skär bort det mjuka i mitten. Lägg klyftorna på en plåt. Halvera vitlöken. Gnid in pumpaklyftorna och lägg vitlöken på plåten. Ringla över olivolja, strö på anisfrö, salta och peppra. Sänk ugnen till 200 grader och baka i 25-30 minuter tills pumpan blivit mjuk. Sätt på grillvärmen sista minuterna för att få lite färg.

Skala och pinhacka löken. Blanda ingredienserna till vinägretten och häll över pumpan.

Den sista rätten var en variant på syrrans julsallad. Det är en sallad med bl a finskivad fänkål, ruccola, mild lök och granatäppelkärnor.


tisdagen den 2:e december 2008

Vegetarisk mini-buffé






Trots att det blivit december är världen novemberlikt grå och mörk. För att hålla modet uppe gäller det att äta färgglad mat proppad med vitaminer och andra nyttigheter.

Igår jobbade J sent och jag lagade en grön buffé. Antalet rätter fick bestämmas av tiden tills J kom hem. Vid halv nio serverades följande: ungsbakade rödbetor, pikant broccoli, marockansk morotssallad, en väldigt god auberginrätt – Imam Bayildi och sesamdoftande brysselkål.

Ungsbakade rödbetor
Skär stora rödbetor i klyftor, mindre i halvor. Lägg i ungsfast form, salta och pensla på lite olivolja. Baka i 200 graders ugn tills de är lagom mjuka. Det tar ca 45 minuter. Ringla över en fin olivolja, strö på flagad parmesan, svartpeppar och flingsalt, toppa med rostade pinjenötter. Basilikablad eller ruccola är gott till.

Pikant broccoli
Ångkoka broccolin några minuter så att den mjuknar, men ändå har spänsten kvar. Låt ånga av. Häll på lite olivolja och salt. Hacka ihop lika delar av kapris, russin och rostade pinjenötter. Dela upp broccolin i buketter och servera med hacket på.

Marockansk morotssallad
Skär morötter i stavar, något tjockare än tändstickor. Skala ett par vitlöksklyftor. Koka upp vatten. Låt morötter och vitlök koka en kort stund. Slå bort kokvattnet och ta bort vitlökarna. Blanda morötterna med en dressing bestående av 2/3 arganolja (eller olivolja), 1/3 vitvinsvinäger kryddad med torkad chili, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Strössla över rejält med hackad färsk koriander.

Imam bayildi
Namnet lär betyda ”imamen som svimmade”. Man får förmoda att han förlorade sansen för att det var så gott? Min variant av den här rätten är misstänkt oortodox. Ost och framförallt skinka finns nog inte med i originalet. Trots att det är lite pyssel med den här rätten rekommenderar jag den starkt. Den är helt enkelt jättegod.

Halva en aubergin på längden. Pensla snittytorna med lite olivolja. Baka i 200 graders ugn tills köttet är mjukt. Det tar ca 25 minuter. Låt svalna. Hacka en liten gul lök fint. Hacka 5 champinjoner. Ta bort skal och kärnor från 2 tomater och hacka köttet. Fräs lök, champinjoner och tomater i olivolja i en stekpanna. Pressa i en vitlöksklyfta. Skrapa loss auberginköttet från skalen utan att dessa går sönder. Hacka auberginköttet och låt det fräsa med resten av grönsakerna. Tillsätt 1-2 hackade skivor av rökt skinka (t ex smörgåsmat). Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Smaka av till lagom styrka. Fyll auberginskalen med röran. Täck med riven lagrad ost och strössla över grovhackade skållade mandlar. Baka i 200 graders ugn tills rätten får fin färg.

Sesamdoftande brysselkål
Rensa brysselkålen. Stek i lite matolja tills kålen mjuknar och får lite färg. Smaksätt med sesamolja, flingsalt och peppar.

måndagen den 1:e december 2008

Sushi


Numera när sushi blivit lika vanlig som hamburgare och varmkorv är det lite svårt att tänka sig att det en gång var en exotisk rätt.

1994 hade jag läst en Lundell-roman där huvudpersonerna åt en massa sushi. Modig som jag var gick jag och köpte ingredienser och gjorde egen sushi utan att någonsin ha smakat hur den "ska" vara. Det blev lika gott som jag tänkt mig.

Numera blir det sushi ett par gånger i månaden. Oftast köper vi den färdig, men ibland kan det vara kul att göra sin egen. Det är också ett bra festtips att förbereda ingredienserna och låta gästerna vara med på sushiverkstad.

Sushi-ris
Ett gott ris är viktigt för att få en bra sushi. Det ska inte vara som kall risgrynsgröt, utan ha en korningare struktur och en god, välavvägd smak av sötma, syra och sälta.

4 dl sushiris
4 dl vatten
1 dl risvinäger
1 msk mirinvin
½ dl vatten
2 ½ tsk salt

Skölj riset flera gånger i kallt vatten. Låt stå med kallt vatten i ca 30 minuter. Sila bort sköljvattnet. Lägg riset i en tjockbottnad teflonkastrull med tätslutande lock. Häll på det uppmätta kokvattnet. Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta. Efter ca 15 minuter brukar man kunna stänga av plattan helt och låta riset koka färdigt på eftervärmen. Efter 40 minuter är det klart. Blanda vinäger, mirin, salt och socker. Värm försiktigt och rör om så att sockret löser sig. Häll upp riset i en form och låt det ånga av lite. Häll på vinägerblandningen och rör om.

Sushi-”pålägg”
För lax till sushin köper jag pinfärsk lax skär i bitar och fryser för säkerhets skull i minst 2 dygn. Laxen är lätt att skiva lagom tunt när det är halvfrusen.

Andra ”pålägg” är crab-sticks, gurka, avokado och en skivig omelett som görs på ägg med socker och salt i smeten. Vill man lyxa till det så är laxrom en av mina favoriter.

Det är lättare att forma riset om man blöter händerna. För att tillverka rullar kan det vara bra att ha en liten sushimatta.

Tillbehör till de färdiga bitarna är japansk soya, inlagd ingefära och wasabi (den man blandar av pulver lär vara godast).