måndag 6 oktober 2008

Lammstek, fenomenal rioja och snabba vårrullar

I fredags inhandlades en fin svensk lammstek. Den kryddades med rosmarin, salt och peppar, späckades med lagerblad och vitlök och stektes i ugn 175 grader till innertemperatur 60 grader. Det tog ca 1 timme för en 1-kilos lammstek. Vi åt lammet med sallad och rödvinssås. Till detta drack vi ett helt otroligt gott vin. Riojorna tillhör verkligen mina favoritviner och detta var dessutom en lyxig variant.

I helgen passade vi på att storhandla. Jag har kommit på ett knep för att kringgå mitt frysförbud – fylla J:s frys med god mat! Lagom till lunchtid var vi utsvultna, men det gick snabbt att fixa en sallad och fritera frysta vegetariska vårrullar från HS Asien livs i Söderhallarna. Sweet chilisås passar perfekt till de goda vårrullarna.


På söndagen ösregnade det och blåste hela dagen. Vi vågade oss ut i busvädret för ett besök på Trompe l´oeil-utställningen på Nationalmuseum tillsammans med en många, många andra. Intressant utställning, men lite väl mycket trängsel. Att avsluta på Nationalmuseums resturang var inte heller att tänka på för där satt halva Stockholm. Synd, för de brukar ha god mat. Vi bestämde oss istället för sushi och stötte på vårt vanliga problem, att många bra sushiställen håller stängt på söndagar. Till slut hamnade vi i Kungshallen som hade helt OK, men verkligen ingen märkvärdig sushi, för ganska dyra pengar.

Veckans söndagsmiddag inleddes med frasiga rårakor med sikrom, gräddfil och hackad rödlök följt av kall lammstek, persiljerotsmos och en lingonchutney efter tips i senaste Allt om mat. Ett glas portvin och lite mogen camenbert (extrapris på Willys) framför en film avslutade veckan.

Persiljerotsmos
Skalad och skivad persiljerot
Skalad potatis i bitar
Grönsaksbuljong så att det täcker
Vitt vin (ca ½ dl för 2 portioner)
En klick smör
Salt, peppar, torkad persilja

Koka potatis och persiljerot i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Häll bort buljongen men spara den och mixa med vin och smör. Späd ev med lite av buljongen för lösare konsistens. Smaka av med kryddorna. Det ska vara mycket torkad persilja i moset!

Inga kommentarer: