Nuförtiden, när man inte äter ensam så ofta känns det ändå rätt trevligt att lyxa till det för sig själv. Om jag får välja blir det skaldjur. T ex en sån här liten havskräfte-sötnos (?).
Igår begav jag mig strategiskt till dyr-Ica för att inköpa en liten rosa läckehet. Tyvärr har inte ens dyr-Ica insett att vissa kunder vill lyxa till det en vanlig tisdagskväll. Bortsett från några ledsna krabbor rådde svår skaldjurs-brist. Det fick bli vanliga frys-räkor istället. Med väldigt god skaldjursrisotto och en sallad blev det ändå gott.
Skaldjursrisotto
1 dl arborio-ris
2 msk god olivolja
1 dl vitt vin
Skaldjusbuljong, hemkokt eller från fond, för mängd, läs på ris-paketet
1 hackad sharlottenlök
1/3 färsk fänkål, hackad
Salt och peppar
Använd en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och fänkål i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Häll i en del av vätskan. Koka långsamt under omrörning. När det mesta av vätskan kokat in, späd med mer. Fortsätt koka, röra och späda ca 15-20 min, tills riset blivit lagom mjukt. Smaka ev med salt och peppar. Man kan även blanda i någon deciliter riven parmesanost, men jag tycker risotton klarar sig bra utan om den ska ätas till fisk och skaldjur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar