tisdag 21 oktober 2008

Ett kålhuvud på vift!

Att ägna en tidig helgdagsmoron åt att springa runt i Fredhäll med ett stort savoykålshuvud för att försöka fota detta i vacker höstmiljö är väl en fullständigt normal sysselsättning??? Det var i alla fall vad jag lockade med mig en motvillig J på häromdagen! (Jag skyllde på att vi var tvugna att kolla bilbatteriet...)

Savoykål är verkligen en skönhet och det huvud som kom i Årstidernas låda var ett riktigt praktexemplar.

På kvällen lagade vi savoykåldolmar fyllda med lammfärs som åts med en mustig rödvinssås och ungsrostade grön- och rotsaker.Savoykålsdolmar med lammfärs
Lammfärs
Chèvre
Västerbottenost
Savoykål
Färsk rosmarin, bladen
Färsk timjan, bladen
Vitlök
Olivolja
Salt och peppar

Mortla färsk timjan och rosmarin med olivolja och vitlök. Blanda moset i lammfärsen, salta och peppra. Koka savoykålsbladen och skär bort den tjocka delen av bladnerven. I varje blad läggs en kryddad lammfärs och en bit ost. Vi gjorde hälften av dolmarna med chèvre och hälften med västerbotten. Tillaga i 200 graders ugn 20-25 minuter.

Rödvinssås
½ lök, grovhackad
½ morot, grovhackad
1 liten bit rotselleri, grovhackad
1 dl rött vin
2 dl vatten
Kalvfond (koncentrat på flaska)
1 msk idealmjöl
1 klick smör

Fräs grönsakerna i lite smör. Häll på vin, vatten och fondkoncentrat. Låt koka ca 15 minuter. Sila bort grönsakerna. Red med lite idealmjöl och låt såsen koka ytterligare någon minut. Smaka av med salt, peppar och ev mer fondkoncentrat. Blanka av med en smörklick. Om det blir något spad från lammdolmarna kan detta ockå blandas i såsen.1 kommentar:

Anonym sa...

Vad vackert!! Blir väldigt sugen.
/E