måndag 20 januari 2014

Vegetarisk himmel - igen


I förra veckan gick det som en löpeld på jobbet och på diverse matbloggar. Gordon Ramsay hade lagat en urgod vego-rätt i TV! Jag har inte den aktuella TV-kanalen, men hittade detta på nätet.

När Gordon Ramsay, vanligen inte någon som man förknippar med vegetarisk mat, ändå lagar sådan DÅ bara måste det vara gott. Jag ändrade lite i receptet och här är de underbara vegoburgarna med sina pikanta tillbehör i min tappning.


Vegoburgare med halloumi, semitorkade tomater, vattenkrasse och chili-koriander-dressing, 4 port

300 g cocktailtomater
3 vitlöksklyftor
färska örter, t ex timjan och oregano
1 msk olivolja

1 paket halloumiost
1 squash
2 morötter
5 vårlökar
1 kruka färsk mynta
1/2 kruka färsk koriander
1 ägg
1 msk mjöl
salt och svartpeppar
smakneutral rapsolja

1 chilifrukt
1/2 tumme färsk ingefära
1/2 kruka koriander
salt + socker
risvinäger
fisksås
smakneutral rapsolja

vattenkrasse, rucola eller blandade salladsblad
shalottenlök

Halvera tomaterna, grovhacka vitlöksklyftorna, lägg i en ungsform, strössla över örter och sprinkla på olivolja. Sätt in för torkning i ugn på ca 150 grader. Passa noga, det tar ca 1,5 timmar.

Riv halloumi, squash och morot grovt och blanda. Finhacka vårlök, mynta och koriander och tillsätt. Knäck i ett ägg och tillsätt lite mjöl. Låt smeten stå kallt i kylskåpet minst 20 minuter. Forma biffar och stek i olja.

Rör ungefär lika mängd av risvinäger, fisksås och olja till dressningen. Smaka av med salt och socker som rörs i tills de löser sig. Tillsätt finhackad chilifrukt, ingefära och färsk koriander.

Gör en sallad av vattenkrasse, finhackad shalottenlök och de semitorkade tomaterna. Servera med halloumiburgarna och chili-koriander-dressingen.

5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Helt gått oss förbi, lite svårt att tro att Mr. Ramsey lagar vegetariskt, inte något man förknippar med honom precis:) Men det låter verkligen urgott, många smaker som faller oss på läppen och vegetariskt är ju aldrig fel.

tina sa...

Försöker tänka snabbt om jag någonsin hört talas om att riva halloumi i vegobiffar. Jag tror inte det, men det låter ju jättesmart!

Fröken Dill sa...

Mårtenssons; som sagt Han Kan Han den gode Gordon! Min arbetskompis påstår att han dessutom lagat någon väldigt god rödbetsrätt i TV så nu blir det googla, googla igen!

tina; inget jag skulle kommit på heller, men en himla bra idé. Gav fin konsistens, smak och stekyta!

Åsa sa...

Såg också och testade genast! Mest bara för att han rev halloumin ;)
För jag gillar inte alls hans vegorätter. Som så många andra köttinbitna kockar går de bananas med ost och ägg så fort det ska till att lagas vegetariskt. Blir för mycket fett och energi på en och samma gång. Vill att grönsaker ska vara huvudingrediensen (och helst inga mejeriprodukter alls)

Fröken Dill sa...

Jag kan faktiskt inte komma på att jag sett något annat veg med signatur Gordon Ramsay. Uppenbarligen är det i alla fall inget jag tyckt varit värt att lägga på minnet!