söndag 26 januari 2014

Lyxig brunch - Ägg Benedict


Mitt i all stress med lägenheter som säljs, städas, rivs och byggs i blev jag så vansinnigt sugen på en lyxig brunchrätt - Ägg Benedict; rostat bröd (helst brioche) med skinka, förlorat ägg och hollandaissås.

För J och mig gäller det också att passa på att laga mat medan vi har ett kök. Senast 1 mars måste vi flytta från lilla lägenheten till den större. Även om jag hoppas att badrummet kommer att vara klart tills dess inser jag att vi inte kommer att ha något kök när vi flyttar in. Vi får väl leva på hämtmat och microlagat...

Men ännu så länge bor vi kvar i gamla lägenheten och kan njuta av det lilla köket. Idag var faktiskt första dagen på året då en liten glimt av solen tittade in där och höll mig sällskap när jag roade mig med ganska många olika matlagningsmoment och ett fantastiskt smaskigt resultat.


Ägg Benedict, 4 pers

Briochedeg:
40 g mjukt smör (ställ framme ett tag)
10 g jäst
1 msk ljummet vatten
1 ägg
lite salt
1/2 tsk socker
100 g vetemjöl

4 ägg
4 skivor god rökt skinka

Hollandaisesås:
150 g smör
3 äggulor
3 msk vatten
1 msk pressad citron
salt och vitpeppar

Lös jästen i vattnet och vispa ner ägget. Tillsätt socker och salt. Blanda i mjölet och arbeta till sist ner det mjuka smöret. Häll upp i 4 stora bullformar. Jäs 1 timme på dragfritt sätlle. Grädda 15 minuter på 225 graders ugn.

Pochera äggen ett efter ett i rejält med skjudande vatten med någon msk ättika och lite salt i. Ca 2- 3 minuter ska varje ägg skjuda.

Smält smöret till såsen. Vispa samman äggulor, vatten och citronsaft i en liten kastrull. Värm under vispning i ett vattenbad. Tillsätt långsamt smöret under kraftig vispning med lilla kastrullen i vattenbadet.

Dela briocherna, smöra, lägg på skinkskiva och förlorat ägg. Toppa med hollandaisesåsen och servera med gröna blad.

7 kommentarer:

Martina sa...

Mums, vad gott det där ser ut!

mumsfillibaba sa...

Aldrig vågat mig på denna avancerade äggrätt. Ätit ett par väldigt goda. Låter jobbigt att leva utan kök. Abstinens! Stormkök?:)

Anonym sa...

Haha, som jag slet med att pochera ägg, lyckades inte riktigt, så jag får nog ta och öva lite (läs mycket) till!

Anonym sa...

Haha, som jag slet med att pochera ägg, lyckades inte riktigt, så jag får nog ta och öva lite (läs mycket) till!

Fröken Dill sa...

Martina; smakade helt UNDERBART. Tror faktiskt aldrig att jag lagat det tidigare, men detta var inte isita gången!
Sofie; det var inte så svårt bara man tog sig tid. Lite kul med knepiga tekniker också; vad vi kommer att göra utan kök vet jag faktiskt inte. Hoppas det inte varar alltför länge...
moma; övning hjälper absolut när det gäller att förlora ägg. Och lite tur ska man också ha. Färska ägg och gott om tid är heller inte så dumt!

Mårtenssons kök sa...

Alltså Benedictiner måste vara det godaste som går att få i äggväg! Vi har gjort några gången, och peppar peppar så har det gått vägen.
Ja usch för att vara utan kök, som man längtar efter att laga mat när det väl är dags sedan.

Fröken Dill sa...

Mårtenssons; nu måste jag snart göra Benedictiner igen. Nedräkningen till flytten går bara alltför snabbt...