söndag 19 januari 2014

Köttfärsyra


En av utmaningarna i senaste avsnittet av Mästerkocken var att laga en god rätt med nötfärs. J och jag ville testa hemma också så vi köpte fin högrev till extrapris på City Gross och J malde den.

J kunde inte tänka sig något godare än sina egenlagade hamburgare och jag hakade på trenden med hemlagad gatumat och bestämde mig för att göra kebab i pitabröd med två ritkigt goda såser till.

Om man har köttfärs eller lammfärs kan man enkelt göra något som likar kebabkött genom att kavla ut tunt mellan två ark bakplåtspapper. De tunna "biffarna" kryddas och steks sedan mycket snabbt på väldigt hög värme.

När tiden är begränsad och rätten innehåller hembakat bröd gäller det att snabbt komma igång med degen.


Pitabröd, 4 st

4 dl vetemjöl special
1 nypa socker
1/2 tsk salt
1/4 paket jäst
1,5 dl vatten
1 msk olivolja

Smula jästen och rör ut den med det ljumna vattnet och några korn socker (hjälper jäsningen). Blanda mjöl och salt i en matberedare med degkrokar. Knåda in jästblandningen och olivoljan. Lägg i mjölad skål och jäs till dubbel storlek (30-45 minuter). Sätt ugnen på 250 grader. Forma fyra pitabröd. Jäs ytterligare 10 minuter på plåten. Grädda ca 10 minuter tills brödet får fin färg.


Yoghurtsås med honung och mynta

Rör tjock matyoghurt med lite honung och riven vitlök. Hacka färsk mynta och tillsätt. Smaka av med salt och svartpeppar.


Stark röd sås

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
1 röd paprika
1/2 aubergine
3 msk tomatpuré
en skvätt rödvinsvinäger
1 röd chilifrukt
paprikapulver
salt och svartpeppar
en nypa socker

Lägg paprikan under ugnens grillelement. Vänd den runt så att skalet blir svart och blåsigt på alla sidor. Svep in i aluminiumfolie och skala paprikan när den svalnat. ta bort kärnhuset. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. Skala och tärna auberginen. Låt aubergin och paprika fräsa med och tillsätt tomatpuréen så att den också får fräsa någon minut. Häll på vinäger och späd med vatten. Låt koka ca 20 minuter. Finhacka chilin och låt den koka med. Mixa med mixerstav. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver, en nypa socker och ev mer vinäger.


Kebabkött

Kavla ut köttfärs tunt mellan två bakplåtspapper. Krydda med salt, peppar, spiskummin, koriander, chiliflakes, riven vitlök, rivet citronskal och mycket fint hackad gul lök.

Hetta upp en järnstekpanna tills den är mycket het. Tillätt rapsolja och stek kebabköttet mycket hastigt så att det inte blir torrt.

Riv till flakes, blanda med sallad, tomat, rödlök och inlagd jalapeno i pitabröden och servera med de två såserna.


Jag blev supernöjd med min toppengoda kebab, men den hade nog haft en begränsning i Mästerkocksköket, den behöver nämligen serveras genast för att komma till sin rätt.

4 kommentarer:

Red Scream sa...

Coolt med egen kebab! Måste testas. Rörorna lät spännande!

Fröken Dill sa...

Det blir ju inte riktigt som "äkta" kebab, men väldigt mycket godare än de där frysta, färdigkryddade flakesen man kan köpa. Jag älskar såserna, särskilt yoghurt- vitlök- mynta-varianten - extremt användbar dessutom, piggar upp den tristaste sallad Inspirationen kommer från flyget, minns inte vilket flygbolag, men gott var det!

Kim sa...

Smart kebabknep! Hellre göra så än att köpa färdigfryst (vad kan det vara i de där förpackningarna egentligen?!)

Fröken Dill sa...

Om man grillar de platta biffarna på en mycket het träkolsgrill blir de ännu godare!