onsdag 1 januari 2014

Gott Nytt 2014!

Vi hade ett helt fantastiskt firande på tu man hand. Temat för kvällen var "Dimhöljda skogar". Dukningen blev magisk och maten HELT underbar.

 
 

Meny
  • Ostron på is med citron och hemkokt hummer med två såser
  • Skummig, champagnespetsad soppa på jordärtskocka med friterade Karl Johan-svamp
  • Rosastekt ankbröst med portvinssås skogssvamp och rotfruktspimpat potatismos
  • Blåbärssorbet och Lingonsorbet på spegel av skogshallonsås

Vid midnatt gick vi ut i Villa Ekdalens trädgård. Medan fyrverkerierna sprakade över oss lyssnade vi på P1:s tolvslag och klockringningen. Vi skålade i champagne, avnjöt löjromssnittar och skickade iväg tre papperslyktor upp i himlen till minne av våra tre änglaillrar, Neo, Ebbe och Gizmo.

 



 
Hummer
 
Vi hade köpt en gigantisk levande hummer. För att koka denna följde jag Tore Wretmans råd - alltid koka i "kort buljong" (inte bara i saltvatten), koka långsamt, inte för länge och låta svalna i sitt spad.
 
Här är ett recept på "kort buljong",
1/2 l fiskbuljong
1 dl vitt oekat vin
1 morot, skalad och skivad
1 purjo, skivad
1 gul lök, skalad och skivad
1 kryddpåse med:
1 tsk hel krossad vitpeppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad dragon
1 lagerblad
stjälkar från 1 knippa persilja
salt
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka 10 minuter.
Stormkoka när hummern sänks ner med huvudet först så att den snabbt avlivas. Sänk värmen och skjud i ca 12 minuter (10 bör räcka för mindre humrar.)
 
Såser till hummer
 
Hemslagen majonäs är bland det godaste man kan servera till hummer. Vi smaksatte en sats med chipotlepasta och i en annan variant fick vatten+vitvinsvinäger koka några minuter med granskott innan det kyldes, skotten silades bort och vätskan användes i majonäsen.
 
 
Jordärtskockssoppa
 
Det mest underbara receptet på jordärtskockssoppa finns sedan tidigare på bloggen, långt ner i detta inlägg. Jag hade torkad Karl Johan-svamp. Den blötlades, torkades med hushållspapper och friterades krispig i smakneutral rapsolja. Salt och peppar!
 
 
Anka med portvinssås
 
En riktigt god portvinssås är enkel att göra 1/3 portvin, 1/3 rött vin och 1/3 fin kalvfond får koka länge, gärna tillsammans med lite brynt gul lök, purjo och morot. Sila av grönsakerna. Red såsen med lite idealmjöl. Koka ytterligare några minuter och vispa i några klickar smör just före servering.
 
Ankbrösten kryddas med salt och peppar och steks i panna. Sätt i en termometer och låt brösten gå till 56 graders innertemperatur (rosa). Låt svalna lite insvept i folie innan du skär upp i snygga skivor på snedden.
 
 
Blåbärssorbet och lingonsorbet på spegel av skogshallonsås
 
Sorbeter är väldigt enkla att göra. Mixa bären med socker. Smaka av, bärmassan ska vara lite för söt, då blir den perfekt som sorbet. Frys någon timme. Blanda med hårdvispad äggvita (ca 1 äggvota per 2 portioner sorbet) och frys återigen ett par timmar. Hallonen pressas genom trådsil och såsen sötas med florsocker. En skvätt hallonlikör är också gott att ha i.
 


4 kommentarer:

Lena sa...

Så mycket gott för bara er måste vara helt underbart! Gott Nytt!

Kim sa...

Åh vad härligt. Nästan så man blir sugen på att ha nyårsafton en gång till nu!

Lotta sa...

God fortsättning!

Vad härligt med en kväll på tumanhand. Så firade jag och Mannen också förut men nu har vi en ny tradition där vi firar med min bror och hans partner på landet. Litet och lagom firande det också. Stora fester på nyår är inget för mig.

Anonym sa...

God fortsättning på dig, att slutet var gott kan jag se- så många godsaker och vilken vacker dukning!